Stílus Vidéki Éttermiség - Örömfőzés a vízparton 3. - Tejfölfagylalt mézes spárgaheggyel, sós karamellkockákkal és ehető virággal
A desszert kérdésben törtem a fejem a legtöbbet. Egyáltalán nem volt kötelező 3 fogást készíteni, de idő és alapanyag bővében mindenképpen szerettem volna valami egyedit alkotni. Szerencsém volt, mert egy apró hűtő kéznél volt egy kis rekeszes fagyasztóval. A tejfölt igazából a csilis bab mellé szántam, de egy régi ízemlék segítségével egy nagyon egyszerű tejfölfagylalt mellett kötöttem ki. Természetesen itthon fagyigépben készül ez a hűs édesség, de így is kivitelezhető volt. Viszont nagyon gyorsan olvadt, ami a fotókon is látható. De az ízek... Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen klassz összhangban lesz a végeredmény.
Hozzávalók a fagylalthoz:
- 2 dl tejszín
- 4 dl krémes tejföl (esetemben Csengődi tejföl)
- 50 g virágméz
1. Ha nincs kéznél fagylaltgép, akkor sem kell kétségbeesni. 2 dl tejszínt felverünk, hozzáadunk 4 dl krémes tejfölt és 50 g virágmézet. Ezt fagyasztóba tesszük egy dobozban a fagyi alapot és fél óránként villával megkeverjük, addig amíg megfelelően kemény állagú nem lesz a végeredmény.
Hozzávalók a sós karamell kockákhoz :
5 dkg cukor
2 dkg vaj
1/4 kk. só
1. A cukrot egy serpenyőben felmelegítjük. Nem keverjük, maximum csak az edényt rázogatjuk.
2. Amikor már felolvadt a cukor és aranybarna lett, akkor hozzáadjuk a vajat és a sót.
3. Ekkor összekeverjük az egészet, lehúzzuk a tűzről és egy deszkára kiöntjük a sűrűsödő karamellt.
4. Még melegen felvágjuk apró kockára az édességet és hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a dekorációhoz:
20 g virágméz
8 db zöld spárga hegy
1 db szegfű szirmai
1. Egy serpenyőben mézet melegítünk és ebben megforgatjuk a zöld spárgahegyeket.
2. Tálaláskor két meleg vízbe mártott kanálla fagylalt "galuskát" formázunk. Három darabot teszünk egy tálkába. Köré helyezzük a zöld spárgahegyeket, a szegfű szirmaival megszórjuk a fagylaltot és a tetejét megszórjuk sós karamell kockákkal.
