2013. január 23., szerda

Téli rakott tészta - Vargányás-zöldhagymás fusilli besamel mártással


Roppant éhes vagyok. Pocak korog és valami mentő ötlet kell egy zimankós téli estén. Valaki segítsen már! Naaa...naaa.....Nem sok kedvem van kuktálkodni, tehát nem árt, ha éppen fénysebességell készül el az a bizonyos életmentő elemózsia. Ilyen nyűglődéseket is képes vagyok levágni, ha éppen főzésről van szó!
Erőt vettem magamon. Gyorsan feltéptem a hűtőt és összedobtam  ezt a rakott tésztát.

Hozzávalók 2 személyre

40 dkg fusilli
30 dkg darált sertéshús
2 szál zöldhagyma
10 dkg vargánya/ csiperke gomba is megfelel
víz

2 ek vaj
3 ek liszt
5 dl tej
szerecsendió

bors
olaj

A tésztát sós vízben egy kicsi olajjal megfőzzük, majd lecsepegtetjük. 

Ezalatt az idő alatt a felkarikázott hagymát és a feldarabolt vargányát feldaraboljuk és megdinszteljük. 

Egy másik serpenyőben a darált húst sóval, borssal megpároljuk. 

Egy sótőformát kivajazunk és a tésztát, a zöldségeket, a húst összeforgatjuk és beleöntjük.

Utolsó lépésben elkészítjük a besamel alapot. A vajat felolvasztjuk és a lisztet hozzákeverjük. Kicsit pirítjuk, majd tejjel apránként felöntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. 

A tésztás finomságra öntjük és maximum 20-25 perc alatt forró sütőben aranybarnára sütjük. 

Természetesen a zöldségeket kedvünkre változtathatjuk: például cukkini, kaliforniai paprika. Sertéshúst pedig helyettesíthetjük csirkefalatokkal vagy egyszerűen el is hagyhatjuk! Rengeted lehetőséget rejt ez a recept! 

Jó étvágyat kívánok! 

2013. január 21., hétfő

Boci süti


A múlt heti nagy készülődésben szépen elmaradt a bejegyzésáradat és ott állnak a publikálásra váró pakkban. De már olyan régen megígértem ezt a receptet többek között Szilvi barátosnőmnek (persze limitált tojásmennyiséggel), hogy már szégyenlem magam, amiért nem tettem közzé.

Ez a süti az utóbbi időben nagy kedvenc nálam. Pont most sült ki muffin formában egy gőzölgő, ínycsiklandozó adag. Marcsi nővérem készíti nagy lelkesedéssel unokaöcsibocsomnak.

Mivel már a második pocaklakó is ott mocorog a szíve alatt és a terhesség harmadik trimeszterébe ért nővérem, valami olyasmivel kell megörvendeztetni a családot, ami gyors és finom. Na most ez a süti az!
Fogadjátok szeretettel!

Kb. 40 perc az elkészítési ideje

Hozzávalók egy 20x30 cm-es magas falú tepsihez:

Tészta

20 dkg cukor
30 dkg liszt
4 db tojás
15 dkg margarin
3 ek. kakaó
1 dl tej

Gombócok:

50 dkg túró
5 ek. búzadara
1 tojás
20 dkg cukor
1 citrom héja


  • A tésztával kezdjük. A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral, margarinnal.
  • Majd a kakaót is hozzáadjuk és végül a tejjel elkeverjük az előbbieket.
  • A liszt csak az utolsó lépésben kerül az edénybe. Csomómentesre keverjük.  
  • Ezután a fehérjéket felverjük és a kakaós masszába forgatjuk. 
  • Egy kimargarinozott, vékonyan kilisztezett tepsibe Öntjük a tésztát.
  • A gombócok elkészítése nagyon egyszerű. A túrót, a búzadarát, tojást, cukrot és a citromhéjat összegyúrjuk egy edényben.
  • Vizes kézzel tetszőleges nagyságú gombócokat készítünk és egyenletesen eloszlatva a tésztába nyomkodjuk/ helyezzük.
  • Ezután nincs más dolgunk, csak a sütőbe tesszük és 40 perc alatt közepes fokozaton elkészítjük.
  • Ahogyan írtam muffin formában is elkészülhet ez a süti. Akár egy nagyon nagy gömb formával a közepén, akár néhány kisebbel. Egy a lényeg, hogy egyszerű és nagyon finom édességet falatozhatunk akár ilyen-akár olyan formába öntve!



2013. január 18., péntek

Hónapoló gasztronapló - JANUÁR


Indul az év, a legnagyobb hideg még bőven most kezd kopogtatni az ablakunkon. Ez a kis havonta megjelenő bejegyzés néhány kerti tanáccsal, néphiedelemmel kapcsolatos szösszenettel, aktuális zöldséges bejegyzéssel kibővíti tudástárunkat. Így egy mini gasztrokalendárium áll össze az év végére.
Január - Boldogasszony vagy Fergeteg havának is nevezi a népnyelv
Latin eredetű hónapnevek szerepeltek a rómaik által megalkotott naptárban. Eredetileg 10 hónapból állt ez a kalendárium, de i.e. 700-ban a két téli hónappal bővítették. Eredetileg Ianuarius eme hónap néve. Névadója pedig Ianus, a kezdet és a vég istene.  

FŐBB GASZTRORENDEZVÉNYEK JANUÁRBAN:




  • Vince-napi pincejárás 2013. Kisharsány - 2013. január 19
  • Etyeki piknik 2013. január 19.
  • Kistarcsai Böllérfesztivál - 2013. január 26.
  • Bocouse d'Or - A legjobb séfek versenye! Szurkoljunk a TOP10-be jutott Szél Tamásnak 2013. január 26-30.
  • Torkos csütörtök 2013. január 31. IRÁNY ASZTALT FOGLALNI!!!


JANUÁR A KERTBEN
A célom ezzel a résszel, hogy kicsit magamat és kedves kerttel rendelkező olvasóimat is figyelmeztessem az éppen aktuális szabadtéri szöszmötlni valókra.
Igazából még nincs nagy tennivalónk. Hagyjuk téli álmát aludni a kertet.
De:
- Néhány mag, gabonaszem a madaraknak soha nem árt. Jutalmunk nem marad el. Az apró pilóták gyönyörűséges látványát kapjuk.
- A kamrába, pincébe elrakott gyümölcsöket érdemes átnézni és szelektálni a romlandókat.

SZEZONJA VAN
Télen is van jó néhány zöldség, gyümölcs, melyeket úgymond szezonális jelleggel vásárolhatunk a boltban, piacokon. Továbbá, ha mi nem is tettünk el befőtteket, lekvárokat, akkor ezekből is szép számmal találkozhatunk a kofáknál :-)
Nem csak





Zöldségek néhány belinkelt receptötlettel:
- csicsóka, burgonyafélék
- káposztafélék
- leveszöldség
- bab, lencse

Gyümölcsök:
- alma, körte
- déligyümölcsök (narancs, mandarin, banán...)
- dió, mandula 






A januári hónaphoz számos esemény: születés, halálozás, nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok kapcsolódnak.
De vajon tudjátok, hogy milyen népi hiedelmek fűződnek az év első hónapjához? Ha nem, akkor ebben a cikkben rövid leírást olvashattok a januári népszokásokról.




Január 1.
I.E. 153. Julius Caesar naptárreform óta ez a hivatalos évkezdet, de hazánkban 1691-ben Ince pápa rendelete alapján avanzsált évkezdő nappá.
Úgy tartják, hogy ahogyan ez a nap telik, olyan lesz az egész évünk.
Régen szokás volt az újévi jókívánságok elmondása házról-házra járva, amiért a háziak almával, dióval kínálták a köszöntőket.
De sok tiltás is tartozik e naphoz:
Tilos a mosás, a teregetés, a varrás, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból.
Nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, mert akkor egész évben betegeskedhetünk.
Baromfit nem lehet enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsét.
Halat sem ajánlatos enni, mert elúszik a szerencsénk.
Előnyben részesítették ilyenkor a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), abban a hitben, hogy a sok apró mag pénzbőséget jelent a kővetkező esztendőben.
Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja.
Időjárásjósló nap is ez:
„Újév napján, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél, ha piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő."
"Ha újesztendő napján szép napfényes idő van, az jó esztendőt jelent"
Házasságjósló hiedelem erre a napra:
Amelyik leánynak először viszi el a kutya a kocsonyacsontját, az megy leghamarabb férjhez.

Január 6. - Vízkereszt, avagy a háromkirályok napja.
A karácsonyi ünnepkör zárása, és a farsangi időszak kezdete. A 4. századig Jézus születésnapját és az év kezdetét is ezen a napon ünnepelték. Az egyház ekkor emlékezik meg Jézus megkereszteléséről és a napkeleti bölcsekről. Ekkortól kezdve szenteli a vizet a keleti egyház, a középkortól pedig a nyugati egyház is. Régen haza is hordták a szentelt vizet s meghintették vele a házat, az állatokat a gonosz szellemek ellen, de hittek a gyógyító hatásában is, szerintük minden betegségre jó volt, de használták a mezőgazdaság és állattartás területein is. A víz és tömjén szenteléséből alakult ki a házszentelés.
Vízkereszt napjához is kapcsolódnak időjárásjóslások.
„Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhéj, az íziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél”.
Az ízik (takarmánymaradék, nádtörmelék, kukoricaszár) fűtésre is szolgált.
Újabb szokás szerint vízkeresztkor bontják le a karácsonyfát.

Január 17. – Antal napja
(Remete) Szent Antal szerzetes volt, akit a háziállatok védszentjeként tiszteltek. A szerzeteshez kapcsolódó hiedelmek a hitújítás korában lehanyatlottak s Páduai Szent Antal alakjához kapcsolódva éledtek újjá. Szent Antal tüzének nevezik az orbáncot, amelyet imádságokkal, ráolvasással próbálták gyógyítani. Sokan hittek abban, hogy az orbáncos betegről le lehet venni a tüzet, ha három, Antal nevű ember megáll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt, és a betegre fújja a füstöt. A pipát tűzkővel és taplóval kellett meggyújtani, hétszeri csiholással.



Január 18. – Piroska napja
Ehhez a naphoz időjárási regula fűződik: Ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy!
Házasságjósló hiedelem is fűződik e naphoz: Azt tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

Január 21. – Ágnes napja
Ezen a napon a várandós asszonyok sós vízben mosdottak, hogy a gyermekeik egészségesek legyenek.
Ehhez a naphoz is fűződik időjárási népszokás: „Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.”

Január 22. - Vince napja
E naphoz főleg időjárásjósló népszokások tartoznak. A szőlőtermelők e napon megfigyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak.
Máshol vincevesszőt vágtak, amit a szobában vízbe állítottak s a kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését.

Január 25. - Pál napja
E napot Pálfordulónak vagy Pálfordulásnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, miszerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg és lett belőle Pál apostol. A néphit szerint e nap az időjárás-, termés- és haláljóslás napja.
Időjárással kapcsolatos néphit:
„Ha kisüt a nap és előjön a medve, még negyven napig lesz hideg.”
Terméssel kapcsolatos néphit: „Ha tiszta idő van, akkor jó szénatermés lesz, ha szél fúj, akkor kevés lesz a széna.”
Betegséggel és halállal kapcsolatos néphit:
Ismeretes e napon az ún. pálpogácsával való a haláljóslás. Ilyenkor minden családtag számára pogácsát készítenek, melybe libatollat tűznek, s akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség, akié megég, arra halál vár a következő esztendőben. Az Alföldön ez a pogácsa lucapogácsa néven ismeretes.


2013. január 16., szerda

I. Budai Hentes Fesztivál - 2013. január 25-27.



Kép forrása és egyben a rendezvény weboldala: http://sajtfesztival.info/program

A disznótorok szezonjában meg sem kell lepődni ezen a fesztiválon. Kicsit a békéscsabai kolbászfesztiválra hajaz nekem ez a program, de mégis a főváros szívében kerül megrendezésre. Az ötlet üdvözölendő, mivel a városi családok is belekóstolhatnak a vidéki élet egyik meghatározó téli sportjába!

FIGYELEM ELMARAD! MINDKÉT FÉL HIBÁJÁN KÍVÜL AZ IDÉN NEM TARTUNK SÜTÖGETÉST! DE  AZÉRT ÉRDEMES LESZ KILÁTOGATNI! A FACEBOOK OLDALON FOLYAMATOS JÁTÉKOKON VEHETTEK RÉSZT ÉS INFORMÁLÓDHATTOK!

SZOMBAT ÉS VASÁRNAP
10-12 óra között Nagymamám autentikus hájas tésztáját készítem el és kóstolás Tóth-Nacsa Ágival vagyis a Boldog Kuktával :-) 

 

I. Budai Hentes Fesztivál programjai



1. Nap - Péntek (Ingyenes)
  • 16:00 Megnyitó, Éles István humorista kedvcsináló tájékoztatója a 3 napos programról
  • Disznószépségverseny - " A legszebbek masnit kapnak és nem vágjuk le"
  • Előzetes hurkakóstoltatás
  • 17:00 The Jookers - Country koncert
  • 19:00 Moondance Jazz Band Koncert
  • 21:00 Retro Disco ( Dj Kontrás ) 
2. Nap - Szombat
  • DISZNÓVÁGÁS VERSENY
  • 07:00 Fesztivál hentes csapatainak felvonulása, rövid bemutatása
    • A B Épületben élő közvetítés Disznóvágásról Éles István
      Eközben Retro Disco Palóc Népzene
    • Vidám vendetta - disznóvágás egy malac szemszögéből, avagy a hagymás vér visszavág (humoros műsor Varga Ferenc József előadásában)
    • Hagymás Vér Kóstoltatás
  • 13:00 Marháskodás - humoros program, parodista bemutató
  • 14:00 Mrs Colombo Koncert
    A szünetekben:
    • retro zenék
    • Humorista Előadások ( Éles István, Varga Ferenc József )
       
  • 16:00 Eredményhirdetés:
    • legjobb hentes csapat kategória
    • legjobb májas és véres hurka
    • legjobb kolbász
       
  • 18:00 "Leacipővel" Együttes Koncert 20:00 70-es 80-as évek legnagyobb slágerei Retro Disco ( Dj Kontrás )
3. Nap - Vasárnap
  • 09:00 Véresen komoly villásreggeli" - humoros stílusú ébresztés, "parodista" hülyéskedéssel, persze komolyan, mint egykor Sárdy János, hogy; "Jó reggelt kívánok, elmentek a fehérvári huszárok..." és egy kellemes hagymás vér készítés
  • 10:00 Szabadtér - Látvány Disznóvágás (Csak Erős Idegzetűeknek)
  • 11:00 Megkezdődik a KOLBÁSZ TÖLTŐ VERSENY 2013
  • 12:00 The Jookers Koncert
  • 13:00 Hungaricum együttes >>
  • 14:00 Sültkolbász evő verseny a színpadon parodistákkal
  • 15:00 Eredményhirdetés:
    • legjobb kolbász
    • legjobb kenőmájas
    • legjobb disznósajt
       
  • 16:00 Budapest Ragtime Band Koncert >>
  • 19:00 Retro Disco ( Dj Kontrás ) 70-es 80-as évek slágerei

BELÉPŐ:
Péntek: Ingyenes
Szombat: Felnőtt 1000 HUF
Vasárnap: Felnőtt 1000 HUF

 

 

 

2013. január 15., kedd

Tonkabab - Fűszeres kedd




SZÁRMAZÁSA:
A legnagyobb exportőrök Brazília, Venezuela, Nigéria, Francia Guyana. Igazából több helyen az Orinoco-medencét jelölik meg elsődleges őshazájaként.

LEÍRÁSA:
Pillangós virágúak családjába tartozó, tonkafa vagy kumarufa néven ismert növény termése a tonkabab, ami fekete színű, ráncos, mandula alakú. 
ÉRDEKESSÉG:
Prafüm és dohányipar egyik kedvelt alapanyaga. Viszont az USA-ban máig tiltott az élelmiszeriparban történő felhasználása. Alkoholban oldható kumarint tartalmaz (nagy mennyiségben igaz pl. 1 kg tonkabab 2 g-ot tartalmaz), amely gátolja a véralvadást. Ezt a hatóanyagot a gyógyszeripar is alkalmazza.
Ha valaki tonkababot szorongatva suttogja el vágyait, teljesülni fognak azok!
AROMA: 
Igazán egzotikus, erőteljes aromával rendelkezik. Kicsit édes, kicsit vaníliás, szegfűszeges, igazán bódító.
GYÓGYÁSZAT: 
Leginkább Francia Guayanaban ruházzák fel gyógyító erővel a törzsek. Gyógyteáját vágyfokozóként, depresszió ellen néhány más gyógynövénnyel vegyítve használják.


KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
A cukrászatban vált népszerűvé. Krémek, süteményalapok kedvelt ízesítője. Csokoládis finomsággokkal tökéletesen jól passzol

 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Hűvös, száraz helyen tárolandó!
Biztos beszerzési hely a Fűszerész.
Különféle helyeken különféle formában például:por alakban, aprítva vagy szárítva vásárolhatjuk meg.

Ára viszont igen borosos. Itthon 2000 Ft körül mozog kb. 5 dkg.


Legyen nagyon szép napotok!

 

2013. január 14., hétfő

Detto Bisztró - Ízek, mámor és hangulat!


Képek forrása: NeKoPix, Detto Bisztró

Végy egy racionalitások mezején járó, ámde mégis álmodozni szerető agilis, fiatal társaságot. Fűszerezd meg mindezt kellő tettvággyal és kreativitással. Majd főzd ki a nagy tervet és tálald a közönségnek a legnagyobb szeretettel. Talán ez lehet a tökéletes recept, hogy megkapjuk a Dettó Bisztrót!  
Valami friss, valami pezsgően új született a múlt év őszén távol Budapest belvárosanák forgatagától a II. kerület békés zöldjébe rejtve. Egy hely, ahol zizgő fiatalok, békés idősek, vidám családok, kutyabarátok és bohém társaságok megállhatnak egy pillanatra feltöltődni, finom falatokat csemegézni és mindemellé egy pohár rubinvörös bort ízlelgetni.
 Olvassátok a kötetlen beszélgetést Nagy Tamással, a Detto Bisztró egyik megálmodójával. Nézzük miért is érdemes betérni ide!

Hogyan született az Detto Bisztró ötlete?
Korábban meghatározhatatlan jelleggel működött itt egy pizzéria, ami kocsma... vagy inkább egy kocsma, ami pizzéria. Gyakran megfordultunk itt, egy fix csapattal mikor épp nem volt kedv otthon mosogatni. Jó, nem is voltak otthon sörös korsók. :) Isteni kapros-juhtúrós pizzákat ettünk és közben kacérkodtunk a gondolattal, hogy valahogy vonzóbbá kéne varázsolni a helyet a lokálpatrióták körében.
Korábban így fogalmaztuk meg: Kertváros lakóknak tartjuk magunkat, Budaliget zöldjével körülvéve, Budapest-Solymár határán. Gyakran sóvárogtunk csupán pár utcányira a helytől.  Munka után, túra előtt, bringázás közben, főzéskedv hiányában, kettecskén borozósan, jóbaráti sörözéshez és nagytársaságilag. Tervezgettük és megvalósult mániánk, Detto.
Kik állnak emögött a dinamikus, fiatalos bisztró mögött, mit tudhatunk róluk?
 Amatőr gasztroőrültek, baráti-családi csapat vagyunk. Mindig sütünk-főzünk valamit. Még semmi konkrétum nem létezett, mi már "próbafőztünk". Elkomolytalankodva taggyűlésnek is neveztük ezeket az összeröffenéseket, onnantól, hogy megalapítottuk a céget. Persze a hely még sehol nem volt. És hónapok alatt összeállt az egész, gyors papírmunkák, építkezés, megnyitó. Amolyan gyermekes elhatározás, tudod: akarom! Mi akartuk és megvalósítottuk.

Mi az étterem ars poeticaja?
Eredetileg egy borbárt szerettünk volna, ahol tegyük fel munkából hazajövet összefutnak családtagok, párok, barátok és szomszédok. Néhány klassz bor, jó hangulat és könnyű csípnivalók. Szóval, hogy iszogatás és csevegés közben elhangzik az asztalnál, "jajj, tudod itt vannak azok a kis falatkák...". Szerencsésnek tartjuk magunkat, mindig egy picivel több teljesül, mint amit elképzelünk. Most nyitás óta úgy működünk, hogy előbb kerül illatozó leves az asztalra, mint egy korty ital. Visszajáró vendégeink - sőt! TÖRZSVENDÉGEINK :) - már-már érzik a kicsit ráérős hangulatot. Kis ékszerdoboz szeretnénk lenni a fárasztó kollégák és feszes határidők elől, hogy nálunk néhány óra semmittevés segítse elengedni a hétköznapok kevésbé vonzó oldalát.

Milyen ételeket kínáltok az étlapon? Házias ízek, esetleg modern fogások?
Nem flancoltuk túl, de mindenbe csempésztünk valmi apró "mást", amivel esetleg otthon nem bajlódik az ember. A kacsamell kifejezetten nyerő hagymalekvárral és a gersli rizottó is siker. A ceruzababot fenyőmaggal bolondítjuk, a burgonyapürénk háromszínű/-ízű, a tyúkhúsleves amolyan nagymamás, de répalevest gyömbérrel fűszerezzük... Nem tudom magunkat hova sorolni. Legutóbbi hétvégén a szalonnával tűzdelt szarvascomb után chilis brownie-t kínáltunk vanília fagylalttal, mindeközben gyakran támad kedvünk főzelékeket és egyszerű pöriket készíteni. Ahogy otthon, ami eszedbe jut. Vagy meglátjuk, kipróbáljuk és másnap már írjuk is ki a táblára. Legyen az bármi, amire rákívánunk.
Ki bújik meg a konyha falai mögött? Ki a séf?
A nyáron egy vízparti grillbárban sütögetünk és palackszám locsoljuk vendégeinkbe a nyár sláger-roséit, az ottani "flekken-zsonglőr" a család barátja és már Detto tulajdonos is.

Időszakos vagy állandó étlappal várjátok a vendégeket?
Talán még kiforratlan az étlapunk néhány szempontból, de minden egyenlő érdeklődést kelt a betérők körében. Azt gondoljuk, nem lőttünk mellé az igényeknek. Persze, amennyiben élvezhetőt készítesz, magad formálod az igényeket is. Hétfőtől péntekig napi ajánlattal, hétvégenként pedig plusz extrákkal tesszük változatossá rövid, de senkit éhesen nem hagyó kínálatunkat.

Hogyan értékelitek a 2012-es évet, az első mérföldkövet?
Október végén nyitottunk. Kedvesen és nagy örömmel fogadott bennünket a környék, bár sokan azt hitték csak a kricsmi festődik újra. Nagy az érdeklődés, mai napig többen beszaladnak körülnézni, beszélgetni és visszatérnek kipróbálni. És újra. Ezidáig majd' mindenkivel legalább kétszer találkoztunk, ez pozitív. Kellemes embereket ismerhetünk meg, akik aztán beszélnek rólunk és tovább adják hírünket környezetüknek, gyakran visszatérnek más és más társaságokkal. Hiszünk benne és látni véljük, szükség van itt ránk.

Mi volt az év legemlékezetesebb pillanata a bisztró életében a kapunyitáson kívül?
Annyira új még az egész, több dolgot még befejezetlennek is tekintünk. Így napról napra olyan ingerek és élmények érnek bennünket, amit még jegyzünk. Mostanra forrott össze a csapat, jó hangulatban minden új kipróbált receptúra lehengerel mindannyiunkat. A szilveszteri malacsütés a ház előtt mondjuk megérdemel egy külön említést. Korábbról pedig a bontás-építkezés szerzett vicces mindennapokat.
Mit vártok a 2013-as évtől, milyen publikus terveitek vannak?
Tavaszra tippeljük azt az időpontot, hogy körbeér az információ létezésünkről és Budaliget környékén, Hűvösvölgytől Solymárig kedvelt célponttá válunk, távol a város zajától, de autóval 20 percre a Széll Kálmán tértől. Csöppnyi teraszunkból szeretnénk kihozni valami barátságos, hangulatos és egyszerű limonádézós helyszínt, meg persze a maximumot. Igazán alkalmas hely lennénk túrázók, bringázók és kutyasétáltatók megpihenéséhez és energia gyűjtéséhez. Első hétvégénken még szép idő volt, szükség is lett gyors megoldásra az utolsó napsugarak befogásához. Aki jóllakottan elterült pár-tíz percre a napozóágyon, őt meghívtuk egy pálinkára, hogy vette a célzást! :) Ötletek vannak, mindig akad is mit tenni (meg enni). Persze, szeretnénk jólmenő éttermet birtokolni hosszú időn keresztül, de nem kinőni magunkat és varázsát veszni hagyni otthonosságának, hogy még sokáig megoszthassuk Veletek szenvedélyünket és aki eltölt nálunk egy kis időt, úgy érezze magát, mint mi... a próbafőzésekkor.



BOLDOG KUKTA VÉLEMÉNYE:
Észrevehettétek már, hogy én gyöngyszemekre vadászom a éttermek, bisztrók, vendéglők feneketlen nagy tengerében! Most ismét egy kis csodára bukkantam. A Facebookon figyelemmel követhettem az ütött kopott pizzéria átalakulását, azt a sok-sok munkát melyet belefektettek a fiatalok. Már ez magában szívet-lelket melengető. Az ételek az otthon melegét idézik fel, mégis egy apró csavarral valami más csábít el bennünket.
A hely színes, üde, mintha a betérő, fáradt, éhes vendég minden problémája itt egy csapásra megoldódhatna! 
Csak javasolni tudom, hogy kukkantsatok be ti is azon a bizonyos ajtón és csemegézzetek a finomabbnál finomabb ételek közül :) 

Elérhetőségek
Cím: 1029 Budapest József Attila útja 69.
Facebook: Detto Bisztró
Telefon(30) 579 3267
E-mailinfo@dettobisztro.hu
Honlaphttp://www.dettobisztro.hu/
Árak: Baráti árak családi környezetben. Bankkártyás fizetés lehetséges!


Köszönet a fotókért NeKoPix és  Detto Bisztró!

2013. január 12., szombat

Szilvalekváros kolbász


Íme az utolsó igazi kolbászos recept. Békéscsabán, a kolbászfesztiválon találkoztam először ezzel a finomsággal, de olyannyira erőteljesre sikeredett a fűszerezés, hogy a 10%-nyi szilvalekvárt nem is nagyon lehetett felismerni benne. Ezért elhatároztam, hogy saját módszerrel kifejlesztem ezt a kolbászt!

1 kg darált hús
1 dkg őrölt paprika (csemege)
20 dkg házi szilvalekvár
1 dkg bors
2 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez

A húst szépen elterítem és először megszórom a fűszerekkel, sóval és fokhagymával.

Ezután hozzáadom a szilvalekvárt. Jófajta, házi finomság került a mi alapunkba.

Ezután minimum kétszer átgyúrjuk. Sokkal krémesebb állagú tölteléket kapunk így, ami valljuk be őszintén nekem nagyon ízlett. Egy éjszakát pihentetjük.

Másnap már csak leáztatott bélbe töltjük a finomságokat. Keményre kell tölteni a kolbászt!

Majd némi szikkadás után (néhány óra) mehet is a füstre. Itt már mindenkinek saját ízlése fog dönteni, hogy mennyire szeretné a fütös ízt viszont érezni a kolbászon.

Jó töltögetést :-)