2020. február 29., szombat

Az évszak legjobb receptjei - Tél


Az ünnepi finomságokkal megtűzdelt téli időszak rengeteg különlegességet, ínyenc falatot tartogat. Ebben a dobogós összefoglalóban is leginkább ezek kaptak elismerő helyet.

1. 
A fehércsokis mézeskalács krémlikőr igazán népszerű volt. Könnyen elkészíthető, ízletes itóka.

2. 
Almás - baconös krumplisaláta nem csak ünnepekkor bevethető, hanem akár egy tartalmas téli étkezés fogása is lehet.

3.
Vízkereszt és a királyok lepénye január 6-án szinte elmaradhatatlan a francia gasztronómiában. Próbáljátok ki ti is!

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 

Milyen növényeket hozhatunk be az Európai Unión kívüli országból?


Az utazásunk során már többször felmerült, hogy mit hozhatunk be az országba és mit nem. Először azt hiszi az ember, hogy őt nem érinti a téma, de például rájövünk, hogy Szerbiába örömmel járunk piacozni, vagy Egyiptomból térnénk haza, esetleg más Európai Unión kívüli területről akkor érdemes néhány alapinformációt megismerni. Ez eredeti cikk a Fuvarlevél magazinban jelent meg. Most megosztom veletek az átlag emberre vonatkozó részleteket. Nem raklapost és teherautónyi mennyiségekről beszélünk most, hanem néhány kilóról, egy-egy növénykéről, magról.
A múlt év végén szigorú növény-egészségügyi intézkedéseket vezettek be az EU területén. Ma már ahhoz is szakhatósági vizsgálat kell, ha valaki a poggyászban élő növényt, palántát, gyümölcsöt hoz be egy Európán kívüli országból. 

Magyarország enyhített a szabályokon, a kisebb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget kivették a rendelet hatálya alól, de élő növényeket itt sem lehet vizsgálat nélkül behozni.
Az intézkedés nem öncélú, nem azért született, hogy az uniós országok polgárai ne fogyaszthassanak külföldi termékeket. A cél az, hogy megakadályozzák az Európában nem honos kártevők behurcolását, vagy legalább lassítsák azt.
Vannak olyan növények, amelyeket tilos behozni az EU-ba, ilyen például a vetőburgonya és a szőlőoltvány. De ezt a kört kibővítették. A fő változás azonban az, hogy a korlátozást kiterjesztették a kisebb mennyiségekre is, vagyis az útipoggyászokra. December 14-től minden csomagot megvizsgálnak és a növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket nem engedik át papírok nélkül.
Magyarország könnyítést vezetett be a kis mennyiségben behozott termékekre. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik csak kevés gyümölcsöt vagy zöldséget hoznak be, senkit nem fognak zavarni a határon és egyenlőre nem dobatják ki a csomagból. Nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a személyi fogyasztás céljára behozott zöldségre, gyümölcsre, ha kevesebb, mint 5 kg, amennyiben ezek nem szennyeződtek tapadó talajjal (pl. a sárgarépát meg kell takarítani a rárakódó földtől.
A kis mennyiséget nem mérik, annak meghatározása becslés alapján történik.
A könnyítés csak a személyes poggyászban behozott terményekre érvényes és valószínű, hogy csak ideiglenesen. A EU-ban ugyanis úgy lépett életbe a rendelet, hogy nem állapítottak meg mennyiségi korlátokat a csekély, személyes mennyiségekre. Amíg ez nem történik meg úgy elfogadható a magyar könnyítés.
Három kategóriát állítottak fel
- Teljes tiltás
A következőkre érvényes: Vetőburgonya, citrus, szőlő növény és termőtalaj. Ezeket sehonnan nem lehet behozni az EU területére.
- Előzetes vizsgálatra kötelezettek
Ezek között vannak olyanok, amiket az előre meghatározott helyeken lehet behozni (kijelölt határátkelőhelyeken). Ilyenek az ültetésre szánt növények, a legtöbb termés és még a használt mezőgazdasági gépek is.
Szúrópróbaszerű vizsgálat alá eső termények: ezeknek is szükségük van előzetes vizsgálatra, de bármely határállomáson behozhatók. Sok zöldségféle tartozik ebbe a körbe. 
- Szabadon behozható gyümölcsök
A harmadik csoportba mindössze 5 faj tartozik, amelynek nincs szükségük előzetes vizsgálatra (ananász, banán, datolya, durián és kókusz).
December óta tehát szinte minden növény behozatalához növény-egészségügyi bizonyítványra van szükség, egyes áruféleségeket pedig csak bizonyos határátkelőhelyeken lehet behozni. Ezek a szigorú szabályok nem csak a kereskedelmi tételekre, hanem a magánszemélyekre és az útipoggyászban hozott kis mennyiségekre is vonatkoznak.
Buszok és teherautók járművezetői sem hozhatnak be saját személyes holmijukban olyan termékeket, amelyek a korlátozás alá esnek.
Az intézkedés az EU-n kívüli területeket érinti, de ide kell sorolni a formailag az EU-hoz tartozó, de Európától távoli területeket is: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint- Barthélemy és Szent Márton - szigete.
EU-n kívüli országból tehát kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvány birtokában lehet behozni a következőket:
- minden ültetésre szánt növény (beleértve a cserepes növényeket, vetőmagot, palántákat, facsemetéket stb.)
- termések (alma, paradicsom stb.)
- zöldségfélék
- egyéb növényi termékek (pl. szárított fűszernövények)

Bővebben itt olvashattok a témáról: https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy

Fontos kihangsúlyozni, hogy Európai Unión kívüli országból történő behozatalról beszélünk. Számomra azért okoz némi problémát, mert örömmel hozok haza ilyen-olyan alapanyagokat és Csongrád megyéből átugrani Szabadkára piacozni minimális idő. 
Természetesen nem veszik el MÉG a megvásárolt portékákat a határon, ha bizonyos súlyhatáron belül vannak, de ez is változhat. 

Személyes meglátásom szerint itt nem a növénybetegségek behurcolása a fő probléma, hanem blokkolják valamilyen szinten a kereskedést bizonyos érdekek miatt. Sokkal nagyobb örömmel veszem meg például a 400 Ft/ kg gyönyörűséges epret Szabadkán, mint az 1200 Ft-os szottyosat itthon és abból főzök lekvárt. 
De akár egy népszerű egyiptomi, marokkói utazásról sok-sok érdekesség kerülhet a bőröndbe és igen-igen bánná az ember, ha a kukában kötnének ki a drága pénzen vásárolt tételek. 
Persze hagyatkozhatunk a szerencsére is, hogy hátha nem nézik át teljesen a csomagot, de akkor is 50-50% az esélye. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor tartsuk észben a fentieket a következő módosításig.

2020. február 26., szerda

Vadételek csoport - Csatlakozz Te is hozzánk!


A vadételek iránti rajongásomat már régóta ismeritek. Évekkel ezelőtt a Facebookon alapítottam egy Vadételes csoportot, de téli álomba merült és Facebook is igen nagy gubancot teremtett nekem a használatával kapcsolatban. 

De most már sikerült mindent a helyére tennem és friss lendülettel újraindítottam a csoportot. 
Itt érhetitek el ezt a kis közösséget: https://www.facebook.com/groups/1400397036869234/

Vadételek, ajánlók, egy-egy remek alapanyag lelőhelye, eszközök, külföldi kitekintések találhatóak az oldalon. 

Kinek szól a csoport? 
Vadászoknak, vadétel rajongóknak, vadhússal ismerkedőknek. Egyszerűen mindenkinek, akit érdekel a téma. 

Szeretnék napi szinten valamilyen újdonsággal előrukkolni, de itt mindenki felteheti a saját kérdését, saját receptjét, ötletét vagy egy-egy jól bevált beszerzési helyét. 
Nem kell senkinek sem félni az esetleges negatív reakcióktól, a moderálás a kezemben van, így ebben a csoportban nem lesz ellenségeskedés. 


Végül egy kis szavazásra szeretnélek invitálni benneteket! 
Ti melyik vadhúst fogyasztjátok a leggyakrabban?
Kattintsatok a szavazáshoz ide: https://www.facebook.com/groups/1400397036869234/

Szeretettel látlak benneteket a Vadételek nevű csoportban! 

Csatlakozzatok hozzánk bátran!


 

2020. február 24., hétfő

A vadász pizzája


Egy igazán ínycsiklandozó, karakteres pizzát hoztam ma nektek. A vadász pizzája. Ez a legjobb meghatározás. Az alapanyagok listáját átfutva rögtön meg is értitek, hogy miért olyan "vad" ez a pizza. 
A tészta pedig a kovászos szerelem szüleménye. No nézzük, hogy mi is kell hozzá!


Elkészítési idő: a tésztának 1 éjszaka pihenés a sütéshez pedig 30 perc szükséges
Hozzávalók 4 db 25 cm átmérőjű pizzához:

Tészta: 
20 dkg aktív kovász
70 dkg liszt
35 dkg víz
2 ek. olívaolaj + 4 ek. a forma kikenéséhez
1 tk. só

Paradicsom szósz: 
10 dkg paradicsomsűrítmény
4 ek. aprított medvehagyma
1 ek. oregánó
1 kk. só 
4 ek. víz.
 
Feltét:
40 szelet szarvas szalámi  
4 db közepes vargánya
20 dkg cheddar sajt

➽ 20 dkg aktív kovászt, 70 dkg lisztet, 35 dkg vizet, 2 ek. olívaolajt és 1 tk. sót összegyúrunk. A sót ne közvetlenül a kovászra szórjuk, mert gyengítheti, inkább a liszt tetejére kerüljön. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima felületű nem lesz (kb. 5-10 perc). Lefedjük folpackkal a tésztát és egy éjszakát a hűtőben hagyjuk pihenni. Én 2 nappal később is készítettem a hűtőben tárolt nyers tésztából pizzát és tökéletes lett. 

➽ Sütés előtt nagyon vékonyan 1-1 ek. olívaolajjal kikenjük a pizzaformákat, hogy ne ragadjon le a pizza. Majd az össz tésztát 4 részre osztjuk és egy-egy adagnyit a formába egyengetünk.

➽ A cheddar sajt feléből vékony sajthasábokat vágunk 
(maximum 0,5 cm) és a pizzák szélébe tekerjük azokat.

➽ A paradicsomsűrítmény 4 ek. vízzel kicsit fellazítjuk. Hozzáadunk 4 ek. aprított medvehagymát, 1 ek. oregánót, 1 kávéskanál sót és alaposan összekeverjük. 

➽ A pizzalapokat megkenjük a fenti paradicsomszósszal. 10 szelet szarvas szalámit teszünk pizzánként a tésztára, továbbá 1-1 db közepes vargányát felszelünk rá. Végül a cheddar sajt másik felét szépen elosztva a 4 pizzára ráreszeljük.

➽ A sütőt a legnagyobb fokozaton előmelegítjük. Forró sütőbe tesszük a pizzát, de a hőfokot ilyenkor visszavesszük a felére (gázsütő kb. 4-es fokozat, villanysütő kb. 160-180°C) és így sütjük kb. 30 percig.

➽ TIPP: 
Készítsétek a pizzát akár pirított, fűszeres darált szarvashússal. A kevésbé karakteres sajtokat kedvelők pedig edami sajtot válasszanak a tartalmas pizzához. Frissen tálalva szórjatok még rá egy kis aprított medvehagymát. Én a medvehagymából és a vargányából mindig fagyasztok le, így akár tél végén is könnyen süthetek, főzhetek velük.

A pizza szélén a megolvadt sajt. Ezért érdemes beletekerni egy-egy kis hasábot a tésztába!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. február 21., péntek

Szarvaskolbász két recepttel



A vadkolbász készítés egy külön műfaj. Mindenkinek megvan a saját jól bevált receptúrája. Én most rögtön kettőt is megosztok veletek. Teljesen egyszerű változatok.
Az arányokat 1 kg-ra vetítve adom meg, így egyszerűbb lesz a számolás. Általában 5-10 kg hússal már érdemes nekilátni a kolbászkészítéshez. Hagyhattok sütni is ebből a kolbászból és füstölni is. Mindkettőre kiváló.


Az első recept hozzávalói:
70 dkg darált szarvashús
30 dkg darált sertésszalonna
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
bél a betöltéshez


A második recept hozzávalói:
50 dkg darált szarvashús
50 dkg darált sertéshús (lapocka)
1 dkg őrölt fűszerpaprika (csemege)
1 dkg őrölt fekete bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt borókabogyó
1 tk. őrölt kömény
bél a betöltéshez


ELKÉSZÍTÉS

➽ A vadkolbászok átka, ha túl szárazra sikerülnek. Mivel a vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta, minimális zsírt, de annál több ásványi anyagot tartalmaz. Így hozzá kell adnunk egy kis sertéshúst vagy sertészsírt. Ki mire esküszik.

➽ A darálásnál kezdődik az egész munka. Akinek van rá lehetősége,  az csíkozza fel a sertéshúst/ szalonnát és a szarvashússal vegyesen darálja le. Akinek nincs lehetősége erre, az pedig egy nagy edényben/ ládában vagy egyszerűen egy asztalon gyúrja össze a hozzávalókat.

➽ A legjobb, ha a húst elterítjük, és egyenletesen rászórjuk az őrölt fűszerpaprikát, a sót, az őrölt fekete borsot és a fokhagymát. A második kolbász esetében ekkor adjuk hozzá az őrölt borókabogyót és az őrölt köményt is.


➽ Alaposan összegyúrjuk az egészet és egy éjszakát hűvös helyen pihenni hagyjuk. Jobban összeérnek az ízek.

➽ Majd másnap újra összegyúrjuk a húst. A kéz melegétől puhább, könnyebben tölthető lesz az egész éjjel álló húst.

Végül kolbásztöltőbe töltjük a húst. Alaposan bele kell nyomkodni, hogy ne legyen levegős és a langyos vízben leáztatott bélbe töltjük. A belek végeit elkötjük és egy éjszakát hagyjuk szikkadni hűvös helyen fellógatva a kolbászokat, ahogyan a képen is láthatjátok.

Másnap pedig indulhat a füstölés. Vagy bérfüstölést választotok, vagy ha van erre otthon füstölőtök, akkor nekiláthattok.




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. február 5., szerda

Polaberry Amszterdam - A "leginstabarátabb" édességek lelőhelye



Az Instagram és Facebook oldalamon már találkozhattatok az unikornis sütinyalókával és a holland fővárosra jellemző házzal díszített csokitáblával. Most pedig megosztom Veletek, hogy is szerezhetitek be ezeket, ha ellenállhatatlan vágyat éreztek rá. 

Minden egyes külföldi vagy éppen belföldi túránk során örömmel kutatok érdekes gasztrohelyek után. A Polaberryre az Instán való keresgélésem alkalmával leltem rá. Nagyon trendi, igazi Instabarát szerethető és mutatós finomságokkal. 

El is indultunk felkeresni. Amszterdamban az Anna Frank háztól nem messze az ellenkező oldalon, egy kis nyomdától néhány üzletnyire található a színes üzlet. Nagyon "csajos", hívogató már a bejárat is. 
Igazából csokoládét, kávét és ajándékokat árulnak az apró üzletben. Remek meglepetéseket lehet innen beszerezni az otthoniaknak. Akár a fent látható jellegzetes holland házikós csokoládét is itt kaphatjátok meg. 


Hivatalosan 2018-ban nyitotta meg kapuit a kávézó és gyorsan a fiatalok kedvencévé vált. Polina Burashnikova tulajdonos a szülővárosában, Amszterdamban szeretett volna egy fiataloknak szóló, divatos helyet létrehozni, ahol néhány euróból vásárolhatnak minőségi édességeket. 

Prémium minőségű belga csokoládéval dolgoznak. Ebből készülnek a csokoládéval bevont eprek. Emellett bonbonok, unikornisos popcakek az igazi favoritok. Manapság már előre lehet rendelni tortákat, vagy komplett édességes ajándékdobozokat. 



A virágokkal borított fal előtt hihetetlenül klassz fotókat lehet készíteni. Közben pedig érdemes körülnézni a szuvenírek érdekes választékában is. Poharak, noteszek, képeslapok és sok minden más közül csemegézhetünk.






Beszéljünk egy kicsit az árakról is. 4 EUR-ba kerül egy unikornisos popcake, 8,5 EUR egy tábla holland házikós csokoládé. 
Továbbá 9 EUR-ért 4 darabos csokis eperszettet is vásárolhatunk. 

 

 Nem az a hely, ahol órákat ücsörgünk, de mindenképpen érdemes meglátogatni, ha a környékbeli nevezetességeket vesszük szemügyre. Egy kis édesség, egy tábla holland házikós csokoládé, no meg egy remek kávé és már indulhatunk is tovább!



ELÉRHETŐSÉGEK
Cím: Prinsengracht 232. H, 1016 HE Amsterdam, Hollandia
Nyitva:
H-Cs 11:00 - 18:00
P-V  11:00 - 19:00






https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. január 27., hétfő

Dobozoljunk! - 10 tipp


Ismét itt a hétfő és éppen a munkahelyre szánt ételemet raktam be az imént a táskába. Több okból látunk neki a "dobozolásnak". Valaki diétázik, speciális étrendet követ, valaki így spórol, valaki a hazai kosztban bízik. Én az utóbbiak táborát erősítem. A környéken miden lehető élelmiszer beszerzőhelyet felkutattam, a boltok kínálatát is felderítettem, de borzasztó a felhozatal. Úgy döntöttem, hogy egy héten mondjuk 5 napot biztosan főzök. Akkor jut abból az ételből egy plusz adagnyi is a dobozba. Nem új keletű tevékenység ez nálam. Már nagyon régóta lelkes dobozoló vagyok.
De mire figyelj, ha éppen te is dobozolni kezdenél? Ma erre adok 10 tippet. 

1. Legyen több rekeszes, mikrózható, jól záródó doboz. Plusz bónuszként könyvelhető el, ha még evőeszköz és szószos tálka is található hozzá. Így minden egyben lesz az étkezéshez.

2. Levesen, nagyon folyékony ételen kívül bármi kerülhet a dobozba. Folyékony finomságoknak inkább speciális cseppmentes tárolópoharat használjunk.

3. Rakott ételek, saláta hússal, tésztából készült fogások, főzelékek, rizs/bulgur/kuszkusz köretek kerülhetnek az edénybe. Persze szendvicsek, wrapok, gyümölcsök is kerülhetnek a dobozba.

4. A biztonság kedvéért egy vízálló tasakba is betehetjük a dobozt, ha éppen főzeléket viszünk ebédre, megelőzve az esetleges foltokat a táskában.

5. Egy kis érdekesség, hogy Japánból indult a "dobozolás" bento box formájában. Úgy tartják, hogy a mutatós bento box a háziasszony dicsősége. Tehát figyeljetek ti is arra, hogy ne csak az ízlelőbimbóknak legyen az étel öröm, hanem a szemnek is. Legyen gusztusos a tálalás!

6. Legyen helytakarékos a dobozunk. Legyenek egymástól elkülöníthető rekeszek. Manapság már összecsukható dobozokat is lehet kapni és a hazafelé úton már kisebb helyet foglal el a táskában az elemózsiás pakkunk.  

7. A doboz tartalmát úgy állítsátok össze, hogy legyen benne fehérje, szénhidrát és friss zöldség vagy gyümölcs. Így nem áll be a "kajakóma". Egészséges, laktató ebéd kerül így elétek. Mondjuk bulgur fűszeres sült hallal és egy könnyű vegyes salátával.

8. Evőeszköz kérdés igen egyszerű. Vagy otthon a fiókból raktok a doboz mellé, vagy a képen látható egymásba rakható változatot alkalmazzátok és a doboz belsejébe teszitek. Funkcionálisan ellátják a feladatukat, de ne várjátok, hogy a steaket szétnyiszálja. Ebben az esetben inkább vágjátok fel előre csíkokra vagy kockákra otthon az elkészített húst.

9. Ha dobozolsz, akkor te irányítod az étrendedet, a saját ízlésed szerint készült ételeket eszel (nincs meglepetés), spórolhattok is, mert nem a drága "szemetet" vásároljátok meg.

10. Ha nincs lehetőségetek tisztításra ebéd után, akkor zárjátok vissza a dobozt és semmi baj nem lesz ha otthon mosogatjátok el. De ha van rá lehetőségetek, akkor spóroljatok időt és frissen még öblítsétek el az ételtárolótokat. 

Sok-sok előnye van az otthonról csomagolt ételnek. Ha nem is minden nap, de hetente néhány alkalommal próbáljátok ki a dobozba rejtett fogásokat!

Egy kis rakott kel salátával és öntettel.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. január 26., vasárnap

Felhívás! - Legyél te is szerkesztő!


Szeretnék egy kicsit segíteni a szerkesztőknek az új könyv összeállításának toborzásában!
Az első kötetről itt olvashattok: http://www.boldogkukta.hu/2019/05/hodmezovasarhelyi-szakacskonyv.html
Olvassátok és küldjetek receptet!

"Fölhívás új vásárhelyi ételek gyűjtéséhez!

A Nagy Hódmezővásárhelyi Szakácskönyv folytatásaként, az idei év második felében kerül kiadásra az:
ÚJ VÁSÁRHELYI ÍZÖK
A mi szakácskönyvünk alcímmel.

Ehhez a munkához kérjük a vásárhelyi háziasszonyok, hobbiszakácsok segítségét, hogy állítsuk össze a 21. századi vásárhelyiek receptjeiből álló szakácskönyvet. Elsősorban olyan egyedi készítésű – a családi- vagy baráti körben ízlett, megkedvelt és bevált – ételleírásokat várunk, amelyeknek főbb alapanyagai a környéken termelődtek, az Alföldön őshonos zöldség- és gyümölcsfélék, ill. itt élő vagy tenyésztett állatok. Az elkészítési mód, az ízesítés és fűszerezés egyedi lehet és szabadon szárnyalhat, minden ételkategóriában (az előételektől a tésztafélékig, bio-,vegetáriánus és más ételek stb.).

A beküldött receptek elbírálás alá kerülnek, szerkesztve lesznek, a könyvbe beválasztott ételleírások a beküldő neve alatt jelennek meg. Egy pályázótól legföljebb 10 étel receptjét fogadjuk be, a pontos neve, kora és elérhetősége föltüntetésével. A beküldött ételrecepteken a szerkesztők nem változtatnak. (Minden jelentkező küldjön magáról egy közlésre szánt fényképet, amely sütés-főzés közben készült. Ételfotókat is elfogadunk – a szerző elképzeléseinek közlésére – de a könyv egységes megjelenése miatt az ételek nagy része újra lesz készítve és fényképezve is.) Minden könyvbe kerülő pályázó – függetlenül a bekerült receptjei számától – a megjelenő könyv egy példányához kedvezményesen jut hozzá.

Beküldési cím – illetve további részletekről a: benko.hmv@gmail.com e-címen, ill. levélben vagy
személyesen: Németh László Városi Könyvtár (Benkő László nevére) 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 44.

Beküldési határidő: 2020. április 30.

Köszönettel a Szerkesztők: Benkő László ¤ Csáki Zsolt ¤ Sonkoly Ágnes "

2020. január 13., hétfő

Paskó atya konyhája - Bácska íze


"A táplálkozás kultúránk része, ahogy része az irodalom, képzőművészet, építészet. Gasztronómiával foglalkozni, abban jártasnak lenni elsősorban nem hedonizmust jelent, élvezetek hajszolását, nem jobban, mint élvezettel elolvasni egy verset vagy megnézni egy kiállítást, hanem annak a kulturális örökségnek a megismerését, elsajátítását, művelését jelenti, amit az emberiség évezredek óta fejleszt, csiszol, alakít, tovább ad, divatot teremt vele.”
Paskó Csaba – Paskó atya


Nagyon szeretek Szabadkán a piacon elveszni, majd a belvárosban felfedezőútra kelni. Olykor - olykor a belső tejpiacra is benézünk és időről időre egyre többet ismerek meg a városról, a kultúrájáról, a gasztronómiájáról vagy éppen a környékről. Elkezdtek érdekelni Bácska ízei és innentől kezdve egyenes út vitt Paskó atya oldalára.
Nagyon régóta szerettem volna beszerezni ezt a szakácskönyvet és végre most sikerült. Sőt dedikálva. Másik nagy vágyam egy Paskó atya által tartott tematikus vacsorán részt venni. 

A SZERZŐRŐL
Paskó Csaba a szerbiai Kelebia római katolikus lelkésze, emellett karnagy, karmester, szakács. A szakácsmesterség csínját-bínját Szegeden sajátította el az atya puszta önszorgalomból. A családban édesanyja hosszú évek óta szakács. Paskó atya számára kellemes hobbi mellett közösségépítés egyik "eszköze" a főzés. Mára már Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban sok-sok keresztelőt, borvacsorát, tematikus vacsorát, gyerekek számára közösségépítő kemencés sütögetéseket szervez, kivitelez a lelkész.
Paskó atya nem is akármilyen szakács. Nem kérkedik vele, de elárulom nektek, hogy 2018-ban Luxemburgban részt vett a gasztronómiai világbajnokságon (Culinary Word Cup 2018), ahol 53 ország 2500 szakács között egyéni kategóriában 5 fogásos menüjével ezüst érmet hozott el. Nagy hangsúlyt fektet a bácskai ízek, a helyi termelők népszerűsítésére.

A KÖNYVRŐL


Most pedig térjünk rá a könyvre. A Bácska íze című szakácskönyv már a harmadik kiadásán is túl van. Végre egy kiadvány, amelyet érdemes értelmezni, ízlelni, időt szánni rá.
Szó szerint minden betűjét elolvastam a könyvnek. Annyi értékes emberi mondanivalóval pakolja tele a képzeletbeli fazekunkat Paskó atya, hogy ezután mindenki örömmel ragad majd fakanalat. 

A receptek valóban Bácska ízeit és Paskó atya saját lendületes, fiatalos kreativitását mutatják be. Alapanyagok tekintetében egyszerű, bárki által elérhetőeket választ receptjeihez a szerző. Minden recept elején személyes hangvételű írásokkal hozza meg a kedvét az éhes olvasónak a főzéshez. Hol a tejpiacon válogathatunk zöldségeket képzeletben, hol Ausztria által ihletett ételek készítéséhez foghatunk. 


Minden leírás pontos, jól átlátható. Külön oldalakat szentel Paskó atya a konyhai alapfogalmaknak, a fűszerek széles körének és még a borkóstolásnak is. Ha valaki még soha nem járt borkóstolón, akkor Paskó atya részletes, érthető leírását elolvasva már tudja, hogy mit és hogyan kell megfigyelni, mi a helyes viselkedés/ szokás egy ilyen rendezvényen. Konkrétan a borkóstolás alapjaival megismerkedhetünk. 
Az étel és bor párosításnak egyébként is nagy hangsúlyt tulajdonít könyvében a kelebiai lelkész. Minden olyan recept végén, amelyhez bor is illik kapunk egy kis ajánlót. De nem is akármilyet, hisz a környékbeli borászok remek boraival köthetünk közelebbi ismeretséget. Tökéletes, hogy receptek, valódi tudásanyag mellett még vajdasági borokkal/ borászokkal is röviden megismerkedhetünk. A Szabadka-Palics homokházi borászatok története több, mint 300 évvel korábbra nyúlik vissza. A fénykornak nevezhető időszakot 1880-tól 1980-ig határozzák meg. A hagyományos és modern technológia ötvözése által reneszánszát éli a vajdasági borászat.

MIÉRT TETSZIK A KIADVÁNY?

Mert süt a leírt sorokból, hogy szívvel-lélekkel készült a könyv. Valós tudásanyagot ad akár egy kezdő háziasszonynak is Paskó atya. A receptek hol autentikusak, hol modernebbek, de mindenesetre bárki által elkészíthetőek. Egy csipetnyi Bácska ízeiből. A legjobb, hogy már egy második könyv is elkészült kimondottan gyermekek számára, hisz a közösségi házban a gyerekkel együtt gyakran süt az atya.

HOL SZEREZTEM BE A KÖNYVET?

Szabadkán, a Korzón található a Limbus antikvárium és könyvesboltban. Mindkét könyv kapható itt dedikált változatban. 
Cím: 24000 Szabadka, Korzó 15. 
Telefonszám: +381 24 534047 - magyarul is beszélnek, ha érdeklődnétek a készletről.
Érdemes elveszni az antik könyvek között is. Igazi kincsekre lehet bukkanni. Én sem csak ezzel a könyvvel tértem haza, de arról majd egy másik bejegyzésben írok nektek.  Még egy fontos dolog. A könyv 1500 din vagyis kb. 4500 Ft. Én az üzletben szerb dínárral fizettem. Pénzváltó a korzó elején található. 

Ha tehetitek, akkor szerezzétek be ezt a könyvet és akár a gyerekeknek szóló testvérkéjét és főzzetek szívvel-lélekkel Bácska ízeiből.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!