Pásztorpite- Avagy hogyan készítsünk angol eledelt?
Jellegzetes étke a pásztorpite(angolul: Shepherd's pie) angol barátainknak. Egyáltalán nem nehéz az elkészítése, de annál nagyobb ízkavalkádot kapunk cserébe. Az én receptem alapja egy Gordon Ramsay adaptáció. Szinte teljesen azonosan készítem, kivéve a darált bárányhúst. 1885-re visszamenőleg találtak írásos nyomot a pásztorpite történetére, tehát nem egy mai gyerek:)
Hozzávalók a földszinthez:)
- 50 dkg darált hús (birka vagy sertés vagy marha)
- 1 ág rozmaring aprítva
- 2 ág kakukkfű aprítva
- só
- bors
- 5 dl paradicsompüré
- 5 dl húsleves
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. wostershire szósz
- 1 dl száraz vörösbor
- olíva olaj
- 1 nagy sárgarépa
Első emelet
- 50 dkg főtt-tört burgonya
- 5 dkg sajt
- só
- bors
- 2 tojás sárgája
A tetejét még 5 dkg sajttal megszórom. 20 percig sütöm közepes fokozaton és utána csak el kell merülni a finom ízekben.