2011. július 5., kedd

Pásztorpite- Avagy hogyan készítsünk angol eledelt?

 



Jellegzetes étke a pásztorpite(angolul: Shepherd's pie) angol barátainknak. Egyáltalán nem nehéz az elkészítése, de annál nagyobb ízkavalkádot kapunk cserébe. Az én receptem alapja egy Gordon Ramsay adaptáció. Szinte teljesen azonosan készítem, kivéve a darált bárányhúst. 1885-re visszamenőleg találtak írásos nyomot a pásztorpite történetére, tehát nem egy mai gyerek:)














Hozzávalók a földszinthez:) 
  • 50 dkg darált hús (birka vagy sertés vagy marha)
  • 1 ág rozmaring aprítva
  • 2 ág kakukkfű aprítva
  • bors
  • 5 dl paradicsompüré
  • 5 dl húsleves
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. wostershire szósz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olíva olaj
  • 1 nagy sárgarépa
Az olajon megpárolom a húst, hozzáreszelem a fokhagymát, vöröshagymát és a répát. Sózom és borsozom. Majd hozzáadom a rozmaringot és a kakukkfüvet, a paradicsompürét és a bort. Most körülbelül 5 percig rotyogtatom és végül a húslevest hozzáöntöm. Még 10 percig főzöm, hogy sűrűbb legyen. Majd két edény aljába halmozom és elkészítem a tetejét.

Első emelet
  • 50 dkg főtt-tört burgonya
  • 5 dkg sajt
  • bors
  • 2 tojás sárgája
A főtt-tört burgonyát összekeverem a sóval,borssal,tojássárgákkal és végül hozzáreszelem a sajtot is. Mindezt az előre kiporciózott húsra kenem. 

A tetejét még 5 dkg sajttal megszórom. 20 percig sütöm közepes fokozaton és utána csak el kell merülni a finom ízekben.