2011. július 23., szombat

Gyümölcsöntet fagyihoz vagy sütihez




Olyan jó móka, amikor a nagy forróságban elnyalunk egy-egy gombóc finom fagyit. Persze extra öntetet is kérhetünk rá. Valamilyen finom gyümölcsöset!
A gyümölcsöntet elkészítése nem is olyan nagy ördöngösség.
Az én favoritjaim a következők: sárgabarack, meggy, eper, áfonya. 
Szeretem a nagyon sűrű, majdnem lekvár szerű öntetet valódi gyümölcsdarabokkal.

Hozzávalók 2 dl öntethez:

20 dkg idénygyümölcs (meggy, eper, áfonya, sárgabarack...)
10 dkg cukor
1/2 db kettévágott vanília rúd (elhagyható)
kb. 0,5 dl víz

➽ A megmosott (kimagozott, negyedelt)gyümölcsöket egy lábasba tesszük és hozzáadjuk a cukrot.

➽ Egy botmixer segítségével (vagy egy villával) kicsit pépesítjük a gyümölcsöket, majd egy fél vanília rudat és a kikapart belsejét a cukros péphez adunk. Kb. 0,5 dl vizet a péphez öntünk.

A gázon közepes fokozaton gyakori kevergetés mellett kb. 8-10 percig főzzük az öntetet.

Lehúzzuk a tűzről az edényt, kivesszük belőle a fél vanília rudat és még egy kicsit pépesítjük botmixerrel az egészet.
Végül hűtőbe tesszük és hagyjuk kihűlni. Ha túl sűrű lenne az öntet (mivel egy-egy aktuális gyümölcs pektintartalma kiszámíthatatlan), akkor még egy kis vízzel és melegítéssel hígabbá tehető.

➽ Nincs más hátra csak a tálalás. Lecsorgathatjuk a fagylaltunkat gyümölcsöntettel, kínálhatjuk vargabéles mellé, de még egy finom brownie sem haragszik meg az édes társra. 

➽ TIPP: Gyümölcstől függően kerülhet az öntetbe reszelt narancs- vagy citromhéj, szárított levendula, fahéj mondjuk egy szilvás változatba, de érdemes kísérletezni vegyes gyümölcs kombinációkkal is.

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/
             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!