Erdei gombás tészta egy falatka pirított dióval


 

" Ha sok gombát szeretnél gyűjteni, nézz körül az erdőben, éld bele magad a gombák helyébe. Tedd fel magadnak a kérdést: hová nőnék ha gomba lennék? Eleinte bizonyosan rossz gombának bizonyulunk és oda nőnénk ahol egy árva gomba sincs. Megfelelő tapasztalás után gombaempátiánk növekedésnek indul, és idővel kosarunk is tele lesz."


Én megfogadtam a fenti idézetet, beleéltem a gombák helyzetébe magam és egyenesen a a veresi piacon az egyetlen jó minőségű gombaárusnál igazi különlegességekre tettem szert két héttel ezelőtt. Egy leves és egy gyors vacsora készült az alapanyagokból.  Tipikus őszi szívet-lelket melengető szépség került az asztalra!  Nagyon szeretnék egyszer jó gombászként járni az erdőben, de eddig még nem találtam meg az igazi mesteremet, akitől tanulhatnék. Addig viszont maradnak a minősítéssel rendelkező árusok! 

 
Nézzük a receptet:
Hozzávalók 2 személyre

20 dkg orsótészta
5 dkg vaj

2 ek. felaprított friss petrezselyem 
5 dkg fenyőpereszke
5 dkg szegfűgomba
5 dkg rozsdasárga tölcsérgomba
5 dkg nyálkás vöröstinórú
2 tojássárgája
1,5 dl tejszín 
5 dkg parmezán/ kéznél lévő sajt
1 reszelésnyi friss szerecsendió
só ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma durvára vágva
10-15 szem pirított dióbél

  
Maximum 25 perc elkészítési idő 



1. Első lépésben a tésztát felteszem főni egy pici olajjal és sóval. Isteni óföldeáki tésztát szereztem be, az összes bolti elbújhat. De erről egy kicsit később mesélek majd! A diót durvára töröm és egy tiszta serpenyőben körülbelül 3 perc alatt finoman megpirítom.

2. Majd a gombákat nagyobb darabokra vágom és a megpucolt fokhagymát durvára aprítom. Egy kis vajon nagy csipet sóval megfuttatom 1-2 perc alatt.


3. A sajtot lereszelem, (lehet Trappista is, vagy éppen ami kézbe kerül és olvad), a tejszínnel, tojássárgákkal, szerecsendióval simára keverem. 

4. Amikor kifőtt a tészta, hozzáöntöm a gombákhoz és leöntöm igazából a carbonara alappal. 3-4 perc alatt összefőzöm. 

5. Ekkor keverem csak hozzá a frissen aprított petrezselymet, amikor levettem a tűzről.

6. Tálaláskor meghintem dióval és egy nehezebb, karakteresebb fehérbor kínálok mellé. 


Jó étvágyat kívánok!





Ehhez az ételhez most durum orsótésztát használtam, de minimum 5 fajta közül válogathattok az Óföldeáki Tésztaüzem oldalán: http://net-teszta.hu/termek/10070:durum_orso

Népszerű bejegyzések