"Nagyon vad szendvics" - Szarvascomb rozskenyérrel és erdei gombával
Újra itt, újra Veletek! Közben az ősz is megérkezik lassacskán. Az utóbbi tény kevésbé villanyoz fel, mert nyárfüggő vagyok. Inkább folyjon a fókazsír, minthogy vacogjak. :-) Őszinte leszek, a nyár nem a lehető legszerencsésebben sült el, de boldog vagyok, hogy Apu velünk van és már majdnem a régi "huszonéves" lendületével gyűri a mindennapokat! Nekem ennyi bőven elég! Azért akadtak pozitív élmények is a forró hónapokban, ebből kaptok majd egy kis ízelítőt.
Tervezgettem szabad perceimben egy kicsit. Igen ritkán tálalok vadat itt a blogon, de elhatároztam, hogy az itthon oly szeretett finomságokat megosztom Veletek és hetente egy vadrecept is felkerül a blogra. Emellett az "antikuktáknak" is szeretnék egy kicsit segíteni állandó sorozatommal, hogy felfedezzék a konyha és egyben a gasztronómia szépségeit. Julia Child művészetéből is időnként csippenteni fogok a blogra, nem csak saját örömünkre. Ha lesz lehetőségem gyakrabban hozok általam oly szeretett szabadtéri konyha ötleteket. Az Óföldeáki Tésztaüzem tésztáihoz pedig hetente találtok majd új receptet nálam, a Facebook oldalon pedig folyamatosan frissülő információkból csemegézhettek.
Legyen az indítás egy egyszerű vadhúsos szendvics. Szokatlan ugye? A végeredmény pedig frenetikus!
Hozzávalók 2 szendvicshez:
Elkészítési idő: maximum 15 perc
2 szelet rozskenyér
10 dkg szarvascomb (2 vékony szelet)
5 dkg vargánya
5 dkg rókagomba
5 dkg vaj
só, őrölt fekete bors
mustárcsíra, körömvirág, koktélparadicsom a tálaláshoz
Meg kell hagyni, hogy nem hagyományos vadhúsos receptet találtam ki Nektek! Virág, csíra, gomba, vad... Mintha a harmatos erdőben tennénk egy kiadós sétát, csak éppen mindez a tányérunkra kerül.
Két vékony szelet rozskenyeret vágunk és forró serpenyőben 1-2 dkg. felolvasztott vajon enyhén megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, majd tányérra rakjuk és félretesszük.
1 serpenyőt használunk, így az előbb szanált edénybe dobunk 1 dkg vajat és mérettől függően felaprított vargányát és rókagombát. Enyhén megsózzuk és vékonyan meghintjük borssal az erdei zöldségeket. Kb. 3-4 perc alatt megpirítjuk, majd egy tányérra kiszedjük.
Végül a két szelet szarvashúst borssal és sóval megszórva 2 dkg vajon oldalanként 1-1 percig sütve elkészítünk. Ha valaki véresebben szereti, akkor fél-fél perc is elegendő oldalanként. Nincs túlzott fűszerezés, hogy a vadhús ízét hagyjuk érvényesülni.
Zárásként összeállítjuk a szendvicsünket. Igazából bármilyen otthon található zöldséget, gyümölcsöt! vagy pirított diót, mogyorót is belecsempészhetünk. Ennek már csak a képzelet szab határt!
Most a kenyérre kerül a hús, erre az erdei gombák keveréke néhány szem koktélparadicsommal és
mustárcsírával. Ehető dekorációként egy kis körömvirágot rejtettem a szendvics mellé. Nem csak látványos, hanem igazán ízletes végeredménnyel lephetjük meg magunkat, párunkat vagy éppen vendégeinket! Egy pohárka testes vörösbor nagyon jó kiegészítője lesz ennek a finomságnak!