Sáfrányos-áfonyás torta fehér csokoládéval egyszerűen
Egy nagyon régi, családi alapreceptet turbóztam fel némi áfonyával, fehér csokoládéval és sáfránnyal! Roppan egyszerű az elkészítés, a végeredmény különleges. A receptet 20 cm-es tortaformában készítettem el. A sertészsír garantálja, hogy hosszabb ideig puha maradjon a tészta. Tegnap derült ki, hogy a NoSalty receptversenyén a zsűri 3 helyezést ítélt meg nekem, amellyel igazán nagy örömet okoztak nekem. Hálás vagyok és innen is köszönöm!
Hozzávalók 1 db 20 cm-es formához:
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg sertészsír (vagy vaj)
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg finomliszt
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 csipet só
- 2 dl tej
- 0.5 g sáfrány
- 10 dkg áfonya
- 10 dkg fehér csokoládé
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 3 ek áfonyadzsem
- 10 dkg áfonya
- Egy tálba összeöntjük a folyékony alapanyagokat: tojást, puha sertészsírt (vagy vajat). Langyos tejben feloldjuk az őrölt sáfrányt, és az előzőekhez adjuk.
- A száraz alapanyagokat a folyékonyakhoz adjuk, tehát a cukrot, a lisztet, a reszelt citromhéjat, sót, sütőport sima tésztává keverjük. Használhatunk robotgépet a gyorsabb végeredményhez.
- A fehér csokoládét felolvasztjuk vízgőz fölött, majd az elkészült tésztába forgatjuk. Végül a 10 dkg áfonyát óvatosan belekeverjük az alapunkba.
- Vékonyan kizsírozott 20 cm-es formába öntjük a tésztát, és 50 perc alatt közepes fokozaton (180 °C vagy 5-ös fokozat) a sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
- Középen vízszintesen félbevágjuk a tortát, és betöltjük a következő krémmel.
- A tejszínt felverjük. Amikor keményedni kezd a hab, akkor hozzáadunk 3 ek. áfonyadzsemet
- Az elkészült hab felébe 5 dkg áfonyát keverünk, és az elfelezett tortába töltjük. Rárakjuk a torta másik felét.
- 8.A tetejére 5 dkg áfonyás tejszínhabot kenünk, és megszórjuk a maradék 5 dkg áfonyával.
- REFORM TIPP: Fehér liszt helyett használjunk mandulalisztet és cukor helyett pedig eritritol!