2015. szeptember 8., kedd

Sáfrányos-áfonyás torta fehér csokoládéval egyszerűen



Egy nagyon régi, családi alapreceptet turbóztam fel némi áfonyával, fehér csokoládéval és sáfránnyal! Roppan egyszerű az elkészítés, a végeredmény különleges. A receptet 20 cm-es tortaformában készítettem el. A sertészsír garantálja, hogy hosszabb ideig puha maradjon a tészta. Tegnap derült ki, hogy a NoSalty receptversenyén a zsűri 3 helyezést ítélt meg nekem, amellyel igazán nagy örömet okoztak nekem. Hálás vagyok és innen is köszönöm!




 Hozzávalók 1 db 20 cm-es formához:
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg sertészsír (vagy vaj)
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 0.5 g sáfrány
  • 10 dkg áfonya
  • 10 dkg fehér csokoládé
 Hozzávalók a krémhez:
  • 2 dl habtejszín
  • 3 ek áfonyadzsem
  • 10 dkg áfonya

 

  1. Egy tálba összeöntjük a folyékony alapanyagokat: tojást, puha sertészsírt (vagy vajat). Langyos tejben feloldjuk az őrölt sáfrányt, és az előzőekhez adjuk.
  2. A száraz alapanyagokat a folyékonyakhoz adjuk, tehát a cukrot, a lisztet, a reszelt citromhéjat, sót, sütőport sima tésztává keverjük. Használhatunk robotgépet a gyorsabb végeredményhez.
  3. A fehér csokoládét felolvasztjuk vízgőz fölött, majd az elkészült tésztába forgatjuk. Végül a 10 dkg áfonyát óvatosan belekeverjük az alapunkba.
  4. Vékonyan kizsírozott 20 cm-es formába öntjük a tésztát, és 50 perc alatt közepes fokozaton (180 °C vagy 5-ös fokozat) a sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
  5. Középen vízszintesen félbevágjuk a tortát, és betöltjük a következő krémmel.
  6.  A tejszínt felverjük. Amikor keményedni kezd a hab, akkor hozzáadunk 3 ek. áfonyadzsemet
  7. Az elkészült hab felébe 5 dkg áfonyát keverünk, és az elfelezett tortába töltjük. Rárakjuk a        torta  másik felét.
  8. 8.A tetejére 5 dkg áfonyás tejszínhabot kenünk, és megszórjuk a maradék 5 dkg áfonyával. 
  9. REFORM TIPP: Fehér liszt helyett használjunk mandulalisztet és cukor helyett pedig eritritol!
Kellemes sütögetést! :-)