Laskagombás töltött káposzta vaddisznó hússal és kakukkfűvel bolondítva
A Csabai Kolbászfesztiválon az idei finomságunk: Laskagombás töltött káposzta vaddisznó hússal és kakukkfűvel bolondítva.
Nyereményre nem voltunk jogosultak, de a közönség szemmel látható véleménye mindennél többet elmondott, holmi szakavatatlan zsűri véleménye már nem is izgatott. Üres csillogó-villogó bogrács és sok-sok elégedett ember volt az igazi jutalmunk.
A vicc, hogy az egyik zsűritag odajött kuncsorogni egy tölteléket, hogy szeretné hazavinni a dobozkájában a fiának, plusz a nyomtatott receptet is zsebre vágta Szerintem ez mindennél többet elmond! A mai nap az örömfőzésről, számtalan kedves emberről szólt Köszönöm mindenkinek!
Hozzávalók
10 adaghoz:
50 dkg darált hús sertés (kicsit zsírosabb)
50 dkg darált vaddisznó hús
10
db hordóban érlelt, savanyú káposztalevél
5
dkg rizs
50
dkg savanyú apró káposzta
1
db tojás
20
dkg laskagomba/ de a legjobb a vargánya
zsír
az edény kikenéséhez
6
gerezd zúzott fokhagyma
1
fej apróra vágott vöröshagyma
1
ek. só
1
csapott ek. kakukkfű
1
ek. őrölt fekete bors
2
szem borókabogyó
2
db babérlevél
4
szem fekete bors
4 ek. őrölt fűszer paprika
víz
Első lépésben a káposztaleveleket tiszta vízben leáztatjuk, a vastag levélereket/nyeleket kivágjuk egy éles késsel.
A húsokat összekeverjük.
A rizst, tojást, zúzott fokhagymát, apróra vágott vöröshagymát, szintén felaprított laskagombát, kakukkfüvet őrölt borsot, 1 ek. őrölt paprikát és sót a húsokhoz adjuk, majd alaposan összekeverjük.
Tipp: Akinek van rá lehetősége megpiríthatja a felaprított laskagombát is egy kis zsíron, de én most azt szerettem volna, ha összefő a hússal és nem konkrét darabokat láthatnak az emberek a töltelékben.
Miután összedolgoztuk a húsokat a fűszerekkel beletöltjük a levelekbe.
Az edényünket zsírral vékonyan kikenjük és szép sorban egymásra rakjuk az emberes töltelékeket.
Két réteg közé egy babérlevelet és egy borókabogyót, valamint 2 szem fekete borsot szórunk.
Végül apró káposztával lefedjük a szármákat. Újabb fűszerréteg következik és 3 evőkanál őrölt paprika.
Felöntjük az edény tartalmát annyi vízzel, hogy ellepje az egészet és 3 órányi lassú főzés vár ránk.
Krémes tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Első lépésben a káposztaleveleket tiszta vízben leáztatjuk, a vastag levélereket/nyeleket kivágjuk egy éles késsel.
A húsokat összekeverjük.
A rizst, tojást, zúzott fokhagymát, apróra vágott vöröshagymát, szintén felaprított laskagombát, kakukkfüvet őrölt borsot, 1 ek. őrölt paprikát és sót a húsokhoz adjuk, majd alaposan összekeverjük.
Tipp: Akinek van rá lehetősége megpiríthatja a felaprított laskagombát is egy kis zsíron, de én most azt szerettem volna, ha összefő a hússal és nem konkrét darabokat láthatnak az emberek a töltelékben.
Miután összedolgoztuk a húsokat a fűszerekkel beletöltjük a levelekbe.
Az edényünket zsírral vékonyan kikenjük és szép sorban egymásra rakjuk az emberes töltelékeket.
Két réteg közé egy babérlevelet és egy borókabogyót, valamint 2 szem fekete borsot szórunk.
Végül apró káposztával lefedjük a szármákat. Újabb fűszerréteg következik és 3 evőkanál őrölt paprika.
Felöntjük az edény tartalmát annyi vízzel, hogy ellepje az egészet és 3 órányi lassú főzés vár ránk.
Krémes tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!