2013. október 27., vasárnap

Laskagombás töltött káposzta vaddisznó hússal és kakukkfűvel bolondítva


A Csabai Kolbászfesztiválon az idei finomságunk: Laskagombás töltött káposzta vaddisznó hússal és kakukkfűvel bolondítva.

Nyereményre nem voltunk jogosultak, de a közönség szemmel látható véleménye mindennél többet elmondott, holmi szakavatatlan zsűri véleménye már nem is izgatott. Üres csillogó-villogó bogrács és sok-sok elégedett ember volt az igazi jutalmunk.
A vicc, hogy az egyik zsűritag odajött kuncsorogni egy tölteléket, hogy szeretné hazavinni a dobozkájában a fiának, plusz a nyomtatott receptet is zsebre vágta Szerintem ez mindennél többet elmond! A mai nap az örömfőzésről, számtalan kedves emberről szólt Köszönöm mindenkinek!



Hozzávalók 10 adaghoz:



50 dkg darált hús sertés (kicsit zsírosabb)

50 dkg darált vaddisznó hús

10 db hordóban érlelt, savanyú káposztalevél

5 dkg rizs

50 dkg savanyú apró káposzta

1 db tojás

20 dkg laskagomba/ de a legjobb a vargánya

zsír az edény kikenéséhez

6 gerezd zúzott fokhagyma

1 fej apróra vágott vöröshagyma

1 ek. só

1 csapott ek. kakukkfű

1 ek. őrölt fekete bors

2 szem borókabogyó

2 db babérlevél

4 szem fekete bors

4 ek. őrölt fűszer paprika

víz 

Első lépésben a káposztaleveleket tiszta vízben leáztatjuk, a vastag levélereket/nyeleket kivágjuk egy éles késsel. 

A húsokat összekeverjük.
A rizst, tojást, zúzott fokhagymát, apróra vágott vöröshagymát, szintén felaprított laskagombát, kakukkfüvet őrölt borsot, 1 ek. őrölt paprikát és sót a húsokhoz adjuk, majd alaposan összekeverjük. 

Tipp: Akinek van rá lehetősége megpiríthatja a felaprított laskagombát is egy kis zsíron, de én most azt szerettem volna, ha összefő a hússal és nem konkrét darabokat láthatnak az emberek a töltelékben.

Miután összedolgoztuk a húsokat a fűszerekkel beletöltjük a levelekbe.

Az edényünket zsírral vékonyan kikenjük és szép sorban egymásra rakjuk az emberes töltelékeket. 
Két réteg közé egy babérlevelet és egy borókabogyót, valamint 2 szem fekete borsot szórunk. 

Végül apró káposztával lefedjük a szármákat. Újabb fűszerréteg következik és 3 evőkanál őrölt paprika. 

Felöntjük az edény tartalmát annyi vízzel, hogy ellepje az egészet és 3 órányi lassú főzés vár ránk. 

Krémes tejföllel és puha kenyérrel tálaljuk. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!