Az ízek harmóniája - Francois Chartier


Egy percig sem töprengtem azon, hogy meg kell-e vásárolnom az Alinea kiadó gondozásában François Chartier könyvét, Az ízek harmóniáját!

Tökéletes könyv, fajsúlyosabb olvasmány. Mindig is csodálattal tekintettem azokra, akik azonnal tudják amatőrként, hogy milyen ételhez milyen bor illik. Ebben megfogalmazták az alapokat és még annál sokkal többet. Profi! 

Ferran Adriá vállalta a könyv előszavának megírását. Igazán nagy megtiszteltetés a molekuláris gasztronómia atyjától, hogy kedves tanítványának és egyben kollégájának megtette ezt az apróságot. Tetszik, hogy a szerző munkájába és életének főbb állomásaiba is bekukkantunk a háttérmunkába.

François Chartier egészen új oldalát  mutatja be a gasztronómiának. Ételek és borok párosításáról olvashatunk fűszerek szerint csoportosítva. Ez nem véletlen ugyanis a szerző rajong a borokért, sőt nem csak kóstolja, főzéskor alkalmazza, hanem saját borát is palackozza. 
Az oldalakat falatozva kiderül, hogy az élelmiszereket aromacsaládokba csoportosítja a szerző. Tudományos alapon elmagyarázza az ízmolekulák működését is.  Néhány érdekesség a könyvből ezekre példaként: Ha befogott orral harapunk egy almába, akkor egyáltalán nem érezzük a zamatát! A szorongás rontja az ízérzékelést. A tölgyfa hordó és a grillezett húsok kapcsolatába is betekintést nyerhetünk. 
A sok-sok okosság és praktika mellett számtalan használható és különleges recept rejtőzik a lapok között. A fehércsokis joghurtkrém hibiscus ropogóssal igazi különlegesség!

Az Alinea Kiadó 2011-ben megjelent könyve 4950 Forintos áron kapható.

Bookbistro weboldalára kattintva gyorsan és kényelmesen megvásárolhatjátok ezt a csodálatos könyvet, akár az elkövetkezendő ünnepekre is!

Népszerű bejegyzések