Az ízek harmóniája - Francois Chartier
Egy percig sem töprengtem azon, hogy meg kell-e vásárolnom az Alinea kiadó gondozásában François Chartier könyvét, Az ízek harmóniáját!
Ferran Adriá vállalta a könyv előszavának megírását. Igazán nagy megtiszteltetés a molekuláris gasztronómia atyjától, hogy kedves tanítványának és egyben kollégájának megtette ezt az apróságot. Tetszik, hogy a szerző munkájába és életének főbb állomásaiba is bekukkantunk a háttérmunkába.
François Chartier egészen új oldalát mutatja be a gasztronómiának. Ételek és borok párosításáról olvashatunk fűszerek szerint csoportosítva. Ez nem véletlen ugyanis a szerző rajong a borokért, sőt nem csak kóstolja, főzéskor alkalmazza, hanem saját borát is palackozza.
Az oldalakat falatozva kiderül, hogy az élelmiszereket aromacsaládokba csoportosítja a szerző. Tudományos alapon elmagyarázza az ízmolekulák működését is. Néhány érdekesség a könyvből ezekre példaként: Ha befogott orral harapunk egy almába, akkor egyáltalán nem érezzük a zamatát! A szorongás rontja az ízérzékelést. A tölgyfa hordó és a grillezett húsok kapcsolatába is betekintést nyerhetünk.
A sok-sok okosság és praktika mellett számtalan használható és különleges recept rejtőzik a lapok között. A fehércsokis joghurtkrém hibiscus ropogóssal igazi különlegesség! Az Alinea Kiadó 2011-ben megjelent könyve 4950 Forintos áron kapható.
Bookbistro weboldalára kattintva gyorsan és kényelmesen megvásárolhatjátok ezt a csodálatos könyvet, akár az elkövetkezendő ünnepekre is!