2013. október 1., kedd

Rozmaringos - sajtos sült tök



Ha ősszel a piacra tévedek, akkor mindenképpen kerül a kosaramba egy különleges zöldség. Ez a narancssárga sütőtök, mely ellenállhatatlan számomra és szinte bármilyen mennyiségben és formában képes vagyok magamévá tenni, mint például így: ivólé, sült tök, sütőtökös fánkocskák .






Hozzávalók:
50 dkg sütőtök
2 ek. friss rozmaring
1 tk. só
2 tk. törött rózsabors/bors
5 dkg eidami sajt
5 dkg parmezán
5 dl tej/tejszín
o,5 dl tökmagolja (elhagyható)









  • A sütőtököt meghámozzuk és a magokat kikaparjuk. A tököt maximum 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
  • Ezután egy tepsibe tesszük a szeleteket. Vékonyan megsózzuk a zöldséget, majd mozsárban összezúzunk 2 teáskanál rózsaborsot és ezekkel is megfűszerezzük a tököt. Utolsó lépésben friss rozmaringlevelekkel hintünk a köretünk tetejére. 
  • Már csak a befejezés maradt. Sajtot reszelünk a sütőtökre és a tejjel vagy a tejszínnel felöntjük. Alufóliával lefedjük az egészet és 3 percre sütőbe tesszük. 
  • 30 perc után levesszük az alufóliát és további 5 percig sütjük. TIPP: Marhasülttel igazán jó kis párost alkot ez a köret. Érdemes kipróbálni. Vegáknak pedig igazán kellemes kis vacsora! 

Kellemes kuktálkodást kívánok :-)