L'ecsó igaz története


Ismeritek a 2007-ben megjelent L'ecsó animációs mozifilmet?
Elnyerte az Oscar-, Grammy és Golden Globe-díjat a Párizsban játszódó kuktasztorit. De kevesen tudják, hogy egy igaz történet szálait is beleszőtték a mesébe.

Remyt, a patkányt elkápráztatja Párizs leghíresebb és legjobb szakácsa, Auguste Gusteau gasztronómiai nagysága, profizmusa, könyvei, műsorai vagyis az egész lénye. Anton Ego, a szigorú és ellenszenves ételkritikus azonban egy alkalommal csúnyán lehúzza a Gusteau's éttermet, ami miatt a hely elveszít egyet öt Michelin csillagából. Ez olyannyira megviseli a híres séfet, hogy belehal bánatába. Ezzel a Gusteau's újabb csillagot veszít.

A való életben Bernard Loiseau alakját hívták életre Gusteau személyében. A séf több, mint 10 éven keresztül birtokolt 3 Michelin csillagot. Egyszer azt mondta a híres szakács, hogy nem élné túl, ha elveszítene a csillagai közül egyet. A GaultMillau kalauztól éveken keresztül 20 pontból 19-et megkapott, amely igen nagy elismerés
2003-ban viszont François Simontól, a Gault és Millau kritikusától (A mesében Anton Ego étteremkritikus) már csak 17 pontot kapott és meglebbentették, hogy az egyik csillaga is veszélybe kerülhet. Erről a "visszaesésről" és a lehetséges veszteségről Párizs legismertebb lapja a Le Figaro is beszámolt. Valószínű, hogy ennek hatására lőtte fejbe magát a híres séf!

Bővebben itt olvashattok Bernard Loiseau - ról magyarul:
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/08/20/egy_szakacs_halalara

Úgy tűnik, hogy a mai napig tart az emberek jogos felháborodása, mert időről időre előkerül ez a történet: http://eater.com/archives/2013/01/24/bernard-loiseau.php

Népszerű bejegyzések