2013. november 11., hétfő

Tejszínes - rozmaringos libagombóc leves


Ilyen az este készült étel és fotó. Márton nap lévén kötelező valamilyen "libaságot" fogyasztani, ha szeretnénk a zsebünket tele tudni a jövő esztendőben. Én most egy igazán tartalmas levet alkottam a hagyományostól kicsit eltérő módon. 

Vegyük az alapokat. Először egy húslevest készítünk sok-sok zöldséggel. Majd belevágunk az igazi recept elkészítésébe. 

Hozzávalók: 
4 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
4 csapott ek. liszt
2 ek. libazsír
1 tk. őrölt fekete bors
2 l húsleves
5 dl tejszín
ízlés szerint só

Gombóchoz: 
30 dkg főtt burgonya
15 dkg libahús
3 ek. liszt
1 tk. só
2 egész tojás
2 gerezd fokhagyma


  • A lisztből, lereszelt fokhagymából, felaprított rozmaringból libazsírral kiegészítve rántást készítünk. Csak néhány percig pirítjuk. 
  • Majd felöntjük a levessel és a tejszínnel. Simára és csomómentesre keverjük. Sóval és borssal ízesítjük. Majd hagyjuk addig főni, ameddig gyöngyözni nem kezd. 
  • Közben elkészítjük a gombócokat. 30 dkg főtt burgonyát áttörünk. 
  • Hozzáadunk 15 dkg felaprított libahúst, sót, 2 gerezd felaprított fokhagymát és 2 tojást. 
  • Összegyúrjuk 3 ek. liszttel az alapanyagokat. Ha túl lágy lenne a tésztánk, akkor még további 1 kanállal megszórjuk és összedolgozzuk. 
  • Szép apró gombócokat formázunk a libahúsos krumpligombócból és a gyöngyöző levesben kifőzzük. Kb. 10-15 perc a gombócok nagyságától függően. 
  • Ezzel az ötlettel mennyei és formabontó levest szolgálhatunk fel a nagy libalakomán :-)

Ne feledjétek megnézni az ízletes libahús alatt rejlő csontot. Ha szürke színű, akkor latyakos télre számíthatunk. Ha pedig szép fehér, akkor ropogós hóban gazdag tél vár ránk.  

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!