2013. november 6., szerda

Habart vargányaleves


Hűvös, borongós idő köszöntött be néhány napja. Ilyenkor egy tartalmas leves belűről is felmelegíti az embert! Ez a vargányás finomság roppant egyszerű. Nem is szeretnék felesleges fecsegésbe bocsátkozni, így inkább ismerjétek meg a receptet!

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg vargánya
15 dkg sárgarépa
15 dkg burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 tk. őrölt paprika
1 pohár tejföl
2 ek. liszt
2 tk. só 
1/2 tk. őrölt fekete bors
6 ek. napraforgóolaj
2 liter víz



  • Első lépésben a zöldségeket megtisztítjuk. 
  • A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk, gombát vastag szeletekre vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát egészben tesszük az előbbiekhez.
  • 6 ek. olajat öntünk egy lábasba, majd hozzáadjuk a zöldségeket és néhány perc alatt lepirítjuk.
  • Majd sózzuk, borsozzuk és paprikával ízesítjük a levesalapunkat.
  • 2 liter vízzel felöntjük a lábas tartalmát és közepes lángon kb. 40 percig főzzük (sárgarépa, burgonya puhuljon meg). 
  • A tejfölből, lisztből és némi főzőléből sima habarást készítünk és elkeverve a leveshez adjuk.  
  • Tálaláskor frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk! 


TIPP: Még tartalmasabb levest kapunk, ha 20 dkg füstölt szárazkolbászszeleteket adunk főzés közben a levesünkhöz! Garantálom, hogy második fogásra már nem nagyon fáj ezután a fogunk!