Koriander - Fűszeres kedd



Fűszeres kedd újabb felvonása következik. Régen hallatott ez a "rovat" magáról, de most ismét egy sokoldalú fűszerről olvashattok.

SZÁRMAZÁSA: 
Általánosságban Euróba és Ázsia az őshazája ennek a növénynek. Szűkebb értelemben a Földközi-tenger vidékéről származik ez a fűszer. Európában a XVI. századtól termesztik ezt a Bibliai korból ismert növényt. Manapság India, Kína, Amerika, Hollandia, Oroszország... a legfőbb termesztési területei.

LEÍRÁSA:

Ernyősök családjába tartozik ez a koriander. Gyökerét, leveleit és termését is felhasználják. Igénytelen fűszer. 30-tól 60 cm-es nagyságig nőhet meg. Legyező formájú cakkos szélű levelei vannak. Fehér apró, ernyős virágai vannak. Termései 1,5 és 3 mm nagyságúak, gömb alakúak és sárgásbarna, bordázott felszínűek.


ÉRDEKESSÉG:
Bibliai időkből származó kultúrnövény a koriander. Fáraók sírkamrájában is rátaláltak a növény termésére. Több neve ismert ennek a növénynek: poloskaszagú kapor, bolhafű, zergefű, cigánypetrezselyem. 
AROMA: Intenzív ízű, kicsit kesernyés, fűszeres.
GYÓGYÁSZAT: Gyomor és bélrendszeri panaszokra alkalmazzák. Emellett idegnyugtató hatású is a koriander. Fogyasztását gyomorerősítőként is alkalmazzák.


BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS: 
A legtöbb áruházban megtalálható a koriander termése vagyis a kerek, apró magok. Koriander zöldet szintén nagyobb üzletekben, cserépben kertészeteknél vásárolhatjuk meg.  
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
A koriandermagnak sokkal intenzívebb lesz az íze, ha mozsárban picit összetörjük és serpenyőben kicsi megpirítjuk. Indiában a garam masala fűszerkeverék elmaradhatatlan része. Hazánkban savanyúságok kedvelt kiegészítője. A friss zöld pedig a mexikói ételekből nem maradhat ki.
Még egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
 



Legyen nagyon szép napotok!




Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések