Meggyes-szalonnás nyúlgerinc
Folyamatosan kutatok újabbnál újabb nyúlhúsból készült receptek után. Most húsvét környékén még aktuálisabb. A spanyolok nagyon értenek a tapsifüles elkészítéshez, de hazai vizeken is találni néha egy-egy jó ötletet. Az eredeti recept a Nyúl Terméktanács oldalán található. Én természetesen ezt kifordítottam a négy sarkából. Előre bocsátom: az extrémebb ízek szerelmeseinek lesz kedvence ez a recept.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 db 75 dkg-os
nyúlgerinc
30 dkg kimagozott
meggy
20 dkg bacon
szalonna
1 citrom reszelt
héja
1 késhegynyi
fahéj
2 db szegfűszeg
1 tk. bors
3 tk. só
10 gerezd
fokhagyma
2 dl vörösbor
5 dkg vaj
1 ek. liszt
- A gerincet megtűzdeljük 10 gerezd félbevágott fokhagymával, majd vékonyan meghintjük minden oldalán sóval és borssal.
- A gerincet vastagon beburkoljuk baconnel. Ettől nem fog kiszáradni a hús.
- Majd egy nagyobb sütőedénybe helyezzük a nyulat, mivel még a meggy is mellé fog kerülni.
- Befedjük alufóliával a húst és 30 percre közepes lángon (5-ös fokozat vagy 200 fok) sütjük.
- Közben a meggyet a vörösborral, fahéjjal és szegfűszeggel néhány perc alatt összemelegítjük egy serpenyőben.
- Majd a kitakart nyúl mellé öntjük a vörösboros gyümölcsöt és további 20 percig fedetlenül sütjük.
- A hús kiemeljük egy külön tányérra, a pecsenyelevet leszűrjük és a meggyet a hús köré szórjuk.
- A vajat a liszttel összegyúrjuk, majd a megmarad pecsenyelébe beledaraboljuk. Addig főzzük így együtt, amíg sűrűsödni nem kezd. Végül a húsra és a meggyre locsoljuk a mártást.
- Melegen tálaljuk. Egyszerű, krémes krumplipüré illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!