Rosé, Párizsban a nyár slágere
Jó néhány gasztromagazint
végigvizslattam Párizsban, boltokban és éttermekben is
megfordultam. A nyár abszolút befutó itala a rosé Párizsban!
Imádtam egy pohárka gyöngyöző nedűt lehörpinteni. A boltok
polcain behűtve sorakoztak a finom italok minimum 20 fajta
változatban kisebb és nagyobb kiszerelésben. Ha csak egy-két
pohárnyi borra vágyik az ember, akkor nem kell megvenni egy teljes
palackkal, van kisebb is! Például desszertek mellé, esti
beszélgetésekhez, könnyű húsokhoz, nyári fröccshöz.
MI A ROSÉ?
Borfajta, mely halvány rózsaszíntől
egészen a világos piros színekben pompázhat. Vörös szőlőből
készítik. A héjban található színanyagtól kapja ezt a
különleges árnyalatot. Röviden és tömören a ledarált szőlőn
nem hagyják olyan sokáig rajta mustot. Így nem lesz olyan intenzív
vörös a bor színe! Árnyalat az áztatás időtartamától függ!
Jellemző a roséra, hogy friss, üde,
gyümölcsös jegyekkel bódítja el fogyasztóját. Igazi felüdülés!
Fogyasztási hőmérséklete kb. 7-11 °C között mozog.
Az én hazai kedvencem a következő:
Sauska Rosé 2009-es évjárat