2014. december 11., csütörtök

Sáfrányos rizspuding


A heti menünk végére egy különleges, de mégis egyszerű receptet hagytam. Egy nagy nagy edényben sütve az igazi. A család körbeüli az illatos gőzölgő desszertet és egy-egy kanálkával lopva az édességből fényesre nyalják sütőtálat. 
Én most az ünnepre hangolódva speciális formában sütöttem a meg a krémes édességet!

Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg vaj
20 dkg rizs
egy csipet só
10 dkg cukor
5 dl tej
3 dl víz
egy csipet sáfrány
1 kikapart vaníliarúd belseje


  • Egy magas falú kb. 3-4 literes tűzálló edénybe öntünk mindent alapanyagot a következők szerint:
  • A rizst a tálba raktuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, sáfrányt és a egy kikapart vaníliarúd belsejét. Mindezt alaposan összekeverjük. 
  • Ezután a vajat beleaprítjuk a tálba és felöntjük vízzel és tejjel az egészet. Illatos keveréket kapunk a sáfrányból és a vaníliából. A tejben pedig gyönyörűen beoldódik a sárga fűszer.
  • Egy tepsit félig vízzel töltünk meg. Ebbe helyezzük a rizzsel teli edényt. Kb. 1,5 órán keresztül sütjük ezt a desszertet közepes fokozaton. 
  • A süteményünk tetején barna hártyának kell lenni és rizsnek meg kell puhulni. Ekkor készül el tejesen ez az egyszerű és különleges desszert! Érdemes kipróbálni!