Az újpesti nápolyi




A ropogós és édes nápolyi a legtöbbünk kedvenc ropogtatni valója volt gyermekkorunkban. Majd feledésbe merült bevallom nálunk is. Egészen néhány nappal ezelőttig, amikor a következő cikket olvastam. 

Újpesten "is" élünk, de mégis kiesett a látómezőmből a remek családi vállalkozás. A jelenlegi helyén, a Mátyás tér egyik sarkán már 1971 óta létezik a kis üzem a régi Króm hentesüzletben. Ennek csodálatos hagyatékát még ma is láthatjuk a falon gyönyörűséges Zsolnay csempék formájában. Látni kell személyesen, mert egy kis csoda. Az üzlet egyben raktár, üzem is. Nagy piros bolti mérleg van a polc tetején, alatta, mellette pedig szépen katonás rendben sorakoznak a kicsomagolt nápolyik. Nem tömegtermelésre dolgoznak, de így is napi kb. 200 kg készül ebből az édességből. Egy napsütéses délután fogtam a táskámat és elsétáltam a kis üzletbe. Már a kirakat bájos a maga régi feliratával. örülök, hogy ehhez sem nyúltak, mert nosztalgikus hangulatot idéz fel. Fecóm és  Nagypapája nagy nápolyi rajongók, de sajnos mostanság a boltokban a drágább márkák is silány minőséget képviselnek. Vékonyak, kicsik, kevésbé roppanósak. Nagy elvárásokkal vágtam neki a beszerző körútnak és 

Szélesi István hagyatéka ez az üzlet. A ostyakészítő mester kitanulta a szakma minden apró részletét, majd 1984-ben vette át ezt a kis sarki üzletet és készített reggeltől estig nápolyit. Akkoriban az ostyát is maguk sütötték. Sajnos a mester már az égi sütödében készíti a finomságot, de 3 gyermeke közül Szélesi Szabolcs folytatta a családi hagyományt és üzemelteti tovább az üzletet. 

Némely folyamatokat gépesítettek már, az ostyát sem maguk sütik, de igazi kézműves termék kerül ki a műhelyből még így is. Kézzel és fűrésszel vágják a töltött ostyalapokat, a különleges kakaós-vaníliás változatot még ma is kézzel töltik. 
Egyszerű és átlátszó csomagolásba kerülnek a ropogós falatok. Ennek a terméknek nem is kell flancos burkolás, mert maga a termék mennyei és nincs rajta semmi rejtegetni való.
Most pedig beszéljünk a nápolyiról is. Kakaós, citromos, epres, kókuszos és vaníliás-kakaós változat kapható. Pontosan 25 dkg 250 Ft-ért. És az íze... Szóval kiváló! Nekem a gyermekkoromat idézi fel. Ropogós, a krém nem túl édes, nem túl aromásított, mint a legtöbb bolti. Egyszerűen finom! Mindegyiket többen teszteltük és az egybehangzó véleményünk csak annyi, hogy csillagos ötös termék.

Emellett kapható még más csemege is itt. Például téli fagyi, ami szintén ízletes és egyáltalán nem művi. Ezt is érdemes a bevásárló kosárba csempészni. Szeretném, ha ez a kis üzem még legalább ugyanilyen hosszú ideig a vásárlók szolgálatában állna, mert nagyon jó, amit készítenek, a kiszolgálás remek és egy szeletke a boldog nosztalgikus múltból. Mindenkit arra buzdítok, hogy vásároljatok tőlük, mert egy igazi kézműves családi vállalkozást támogathattok és emellett mennyei finomságokhoz juthattok hozzá!


Elérhetőség: 
1046 Budapest Mátyás tér 2./A
Nyitva: Hétfőtől péntekig 7-től 16 óráig



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések