2011. július 19., kedd

Anya túrós pogácsája

Ez egy rém egyszerű recept, akár le is lehet fagyasztani a tésztát és a vendéglátás előtt kiolvasztva friss és ízletes sós süteményként kínálhatjuk.

Anya ezt bármilyen ünnepre megsütheti nálunk, mindig elfogy. Legyen szó kis családi összejövetelről, vagy 50 fős buliról. A másik nagy pozitívum, hogy ha egy nappal a nagy nap előtt megsütjük, másnap még akkor is puha.
Többek között ezért is került a Boldogság manufaktúra blogomon a lagzi gasztro részhez.

A családi kategóriába mindig teszek fel egy-egy régi képet a szeretteimről. Ez az egyik, amit nagyon-nagyon szeretek Anyuról. Nagy guru a főzésben-sütésben, sokat tanultam/tanulok tőle. Persze lesz több finomság is és majd friss képeket is láthattok Anyukámról, de most nézzük a receptet:-) 


  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 50 dkg margarin
  • 1 evőkanál só
Minden hozzávalót összegyúrunk és a hűtőben pihentetjük legalább egy fél órát. Majd lisztezett deszkán kb. 1 centiméter vastagra nyújtom és pogácsákat szaggatok. Ezek tetejét tojással megkenem, tetszés szerint szezámmaggal megszórom! Kb. 20 perc sütésre lesz szükségünk.

2011. július 16., szombat

Hagymakrémleves, de gyorsan:)











 Sokszor a gyors megoldások híve vagyok és nem szeretem túlságosan körüllihegni a dolgokat. Így született ez a leves is. Nem is olyan sok hozzávalóból, nem is olyan nagy összegért laktató finomságot kreálhatunk.

Nézzük a hozzávalókat: 

5 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 nagy szem burgonya
0,5 dl tejszín
1 tk. fehérbors
1 tk. só
1 kk. szerecsendió
1 tk. ételízesítő
1 db húsleves kocka
1 l víz


Villám sebesen megpucolom a zöldségeket, majd feldarabolom kisebb kockákra. Ezek belemennek egy nagyobbacska lábasba. Rászórom a fűszereket, felöntöm tejszínnel és vízzel. 
Közepes lángon 30 percig főzöm. Mikor már puhák a zöldségek, lehúzom a tűzről a leves alapot. Hagyom kicsit hűlni, majd botmixerrel simára turmixolom. A burgonyát azért teszem bele, hogy ne kelljen sűríteni a krémlevest. Egy kis természetes "rántás". A levesünk el is készült. 


Pirított kenyérkockával 
( a szikkadtabb kenyeret felkockázom és forró serpenyőben egy-két csepp olajjal pirosra sütöm) és reszelt sajttal tálalom még melegen. Valami isteni, amikor a sajt ráolvad a kenyérre és egy kanál finom és sűrű levessel a pocakomban landol. 


Jó étvágyat!

2011. július 13., szerda

Öregtarhonya bográcsban

Nagyon szeretem a nyarat és ezzel együtt a kinti sütést-főzést is. Sajnos itt Pesten csak a negyediken van lehetőség valamiféle imitációra ahogy ezt egy előző bejegyzésben olvashattátok, de amikor hazatérünk biztosan szakítunk erre időt. Hétvégente mindig akad valaki, aki nem szeretné felfűteni az egyébként sem hűvös lakást vagy éppen a konyhája romokban van, mint nekünk:) Nálunk így született ez az étek. 

Ha valakinek van egy bográcsa és a hozzávalókat is beszerezte, néhány családtagot vagy barátot maga mellé csalogatott, akkor indulhat a történet. 

Hozzávalók kb. 8-10 személyre
- 1 kg tarhonya
- 20 dkg felkockázott füstölt, húsos szalonna (Pl.: kolozsvári)
- 50 dkg felkarikázott parasztkolbász
- 2 ek. zsír
- 2 kg burgonya
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 4 db őrölt fűszerpaprika
- 5 db paradicsom
- 1 db csípős paprika (ízlés szerint)
- só
- Piros Arany csemege és csípős
- pirospaprika

Végy egy bográcsot, alakítsd ki a helyét, vágj fát, gyújts tüzet és várd meg azt, amíg kisebb lánggal ég és parázslik. Ekkor már nem kapja oda az ételt. Szóval, ha mindez megvan, akkor indulhat a buli:) Jókat vigyoroghattok majd rajtam. A házunkat belülről szinte földig romboltuk (most már jobb a helyzet, van újra konyha és kamra:))De ekkor még így működött, kipakoltam az étkeket a satupadra és a cirkulára, a bográcsot pedig a betonkeverőtől tisztes távolságban sikerült felállítani. Tüzet már egy ideje magam gyújtom, hacsak egy-két ráérő férfiembert el nem kapok az építkezésen.

De nézzük az elkészítést. 
  
- A szalonnát és a zsírt a bográcsba teszem és 
  megsütöm/felolvasztom.
- Hozzáadom a tarhonyát és megpirítom.Hozzáadom a zöldségeket és 
  a fűszereket és a kolbászt, jól elkeverek mindent. 
- Majd felöntöm a tarhonya mennyiségéhez képest négyszeres  
  vízmennyiséggel az egészet. 
- Körülbelül 1,5 órát főzzük és időnként megkevergetjük, hogy 
  ne ragadjon le. 
- Tarhonya függő, de menet közben még lehetséges, hogy vizet kell
  adni az ételünkhöz, hogy megpuhuljon a tészta.

Kovászos uborkával tálaljuk!


TIPP1 
Miután mártogatta mindenki a "kondért" és elmosogattuk, akkor mindenképpen kenjük le a bogrács belsejét sertészsírral. Így aztán felakaszthatjuk akár az udvar egyik fedett részén. Miért kell ez? Mert megakadályozza a bogrács rozsdásodását. Használat előtt csak el kell mosnunk. Viszont ha mégis bekövetkezett a rozsdásodás, és van a közelünkben homok, akkor egy kis vízzel elegyítve tökéletesre súrolhatjuk az edény belsejét. Nagyon alapos öblítés után már használhatjuk is.

TIPP2  
Kevésbé ismert, de nagyon jó minőségű száraztészta üzem található Óföldeákon. Egy családi házban működik a főutcán a kocsmával majdnem szemben. Mivel piciny faluról van szó és valaki arra tévedne, ez az opció lehet a legjobban a segítségére. Megéri benézni. Rengeteg fajta tészta közül csemegézhetünk nagyon jó árakon! 


Három különböző méretben az Óföldeáki Tésztaüzem weboldalán vásárolhatjátok meg a 8 tojásos kiváló minőségű tarhonyát:
http://net-teszta.hu/termek/10142:tarhonya_kozepes

2011. július 9., szombat

Szerecsendiós szalonna - mennyei reggeli

Most ne olvassák ezt a blogot a notórius fogyózók.Csak egy kis "disznóságról" lesz szó a következőkben.
Meglehetősen olcsó, viszont annál ízletesebb reggeli kerekedik ki ebből. 

0,5 kg húsosabb szalonna ( itt nem császárra vagy kolozsvárira gondolok, hanem például tokaszalonnára)
1 egész szerecsendió
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
2 gerezd fokhagyma

Igazából nincs sok tennivalónk. Én átlósan-rácsosan bevagdosom a szalonna bőrét és húsos részét is, majd megszórom sóval és borssal mindkét oldalon. Ezeket jól belemasszírozom. Kész masszőr leszek:) Majd az intenzívebb íz kedvéért egész szerecsendiót reszelek rá és szintén rátapicskolom. 
Beleteszem egy tűzálló edénybe és a sütőben közepes fokozaton 1 órán át sütöm. Minimum 2-2-szer megforgatom oldalanként vigyázva, hogy a bőre ne ragadjon le. 

Ne lepődjünk meg rajta, ha sok zsír marad az edényben sütés után, de be kell valljam nem gond, mert ezt is elrakom a hűtőbe és így lesz egy kis szerecsendiós csodánk. Akár friss paradicsommal vagy paprikával, lágy kenyérre kenve elmajszolhatunk egy szeletet.

Végül kiveszem a sütőből a ropogós, csábítóan aranybarnára pirult szalonnát. Akár egy szelet kenyérre rárakhatjuk, hogy ne álljon a lecsepegő zsírban és frissen zúzott fokhagymával a tetején tálalom az én drága jó Uramnak:), aki imádattal falatozza minden kis darabját ( már megérte elkészíteni). Egy kis paradicsom, egy kis paprika és az elmaradhatatlan lágy kenyér kiváló kiegészítői ennek a tartalmas reggelinek. Ahogy mondják a régi öregek "még a szél sem éri az embert " ezután a reggeli után.

Hasonló receptet találtam az osztrák Frisch gekocht magazinban 
( minden Billában kapható kint 1 EUR -ért, de erről majd később), csak ott zúzott köménymaggal helyettesítették a szerecsendiót. A Bécs környéki kis szőlős-lugasos-fogadós helyeken kínálják a betérőknek. 

Jó sütögetést mindenkinek!

2011. július 5., kedd

Pásztorpite- Avagy hogyan készítsünk angol eledelt?

 



Jellegzetes étke a pásztorpite(angolul: Shepherd's pie) angol barátainknak. Egyáltalán nem nehéz az elkészítése, de annál nagyobb ízkavalkádot kapunk cserébe. Az én receptem alapja egy Gordon Ramsay adaptáció. Szinte teljesen azonosan készítem, kivéve a darált bárányhúst. 1885-re visszamenőleg találtak írásos nyomot a pásztorpite történetére, tehát nem egy mai gyerek:)














Hozzávalók a földszinthez:) 
  • 50 dkg darált hús (birka vagy sertés vagy marha)
  • 1 ág rozmaring aprítva
  • 2 ág kakukkfű aprítva
  • bors
  • 5 dl paradicsompüré
  • 5 dl húsleves
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. wostershire szósz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • olíva olaj
  • 1 nagy sárgarépa
Az olajon megpárolom a húst, hozzáreszelem a fokhagymát, vöröshagymát és a répát. Sózom és borsozom. Majd hozzáadom a rozmaringot és a kakukkfüvet, a paradicsompürét és a bort. Most körülbelül 5 percig rotyogtatom és végül a húslevest hozzáöntöm. Még 10 percig főzöm, hogy sűrűbb legyen. Majd két edény aljába halmozom és elkészítem a tetejét.

Első emelet
  • 50 dkg főtt-tört burgonya
  • 5 dkg sajt
  • bors
  • 2 tojás sárgája
A főtt-tört burgonyát összekeverem a sóval,borssal,tojássárgákkal és végül hozzáreszelem a sajtot is. Mindezt az előre kiporciózott húsra kenem. 

A tetejét még 5 dkg sajttal megszórom. 20 percig sütöm közepes fokozaton és utána csak el kell merülni a finom ízekben.