Gyömbér


Ma megtisztelt az időjárás bennünket itt Pesten is. Havazott. Igaz már kopik a háztetőkről, de olyan szép volt reggel kikukucskálni az ablakon és látni a millió fehér pamacsot.

De most jöjjön egy kis feketeleves is. Ilyenkor igencsak levesz a lábunkról néhány romantikus vírus bennünket. Ha nem szeretnénk ennek a kapcsolatnak a hosszas élvezői lenni, akkor olvassátok el a következő bejegyzést. Egy hasznos tippet is kaphattok megfázás kezelésére a gyömbérrel kapcsolatban.  
SZÁRMAZÁSA: 
Dél- és Kelet Ázsiából származik. A Föld számtalan szegletében, így például Indiában, Kínában, Indonéziában, Japánban, Ausztráliában, Dél-Amerikában és Nigériában is termesztik.

LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE: 
Gyökerét (gyöktörzsét) fogyasztjuk nyersen, szárítva vagy porrá őrölve. A gyömbér több, mint 1 méterre is megnövő, gyékényszerű, egyszikű növény. Hosszú lándzsás levelei és sárgásvörös, illatos virágai vannak.

ÉRDEKESSÉG
Konfucius kínai vallásalapító már Kr.e. 500 táján gyömbérrel ízesítette ételeit. A hiedelem szerint, aki minden nap fogyaszt gyömbért, az sokáig fog élni. 

GYÓGYÁSZAT
Itt jön be az én bevált receptem. 1 db 5 cm-es nagyságú gyömbért hájastól apróra darabolok vagy reszelek és kb. 5 dl vízben 15 percig forralva főzöm. Amilyen melegen csak lehet, lefekvés előtt fogyasszuk el. Kicsit megizzaszt, kicsit jobb lesz utána az ember közérzete és a tokot is megnyugtatja. 
A gyógyászatban teáját és fürdőjét meghűlésre, reumás panaszokra, izomfájdalmakra ajánlják. Ezenkívül étvágygerjesztő hatású, csillapítja a gyomorgörcsöt is.

AROMA
A gyökér finom illóolajokat és gyantát is tartalmaz (galangol és alpinol). Gyümölcsösen fűszeres, picit csípős illatú.
FELHASZNÁLÁSA
Legjellemzőbb az indiai konyhára, az itt készült ételek nagyon jó barátja.

BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS
Nagy árukészlettel rendelkező zöldségest vagy éppen üzletet támadjunk meg. Nevetséges, de itt Újpesten 6 helyen jártam egyszer és sehol sem kaptam. De például az Auchan vagy éppen a Tesco polcain mindig ott figyel. Hűtőben 1 hónapig tárolhatjuk biztosan, fonnyadás nélkül. A por változat hűvös helyen tárolva sok-sok hónapig eláll. 

KONYHAI TIPP:
Nem kell mondanom szerintem az indiai konyhán kívüli leggyakoribb felhasználási módot. Na jó, mégis kell: a mézeskalács! Ebbe mindig kell egy kis gyömbér is. 
A másik tipp az én Oldalbordámtól, a tyúkhúsleves. Ő minden esetben tesz bele egy 1-2 cm-es gyömbér karikát vagy éppen 1 tk. gyömbérport. Különös tekintettel arra, amikor valami nyavalya ledönt a lábamról. Ez az igazi gyógyhúsleves! Szinte észrevehetetlen és mégis nagyon finom kiegészítője.

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrásául szolgált: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések