Borókabogyó

Bevezetek egy új címszavat a blogban. Ez a fűszerekről fog szólni. Saját képekkel, tapasztalatokkal és ötletekkel megfűszerezett, sok tudnivalóval ellátott bejegyzés lesz ez. Az alap irodalom a Kis fűszer lexikon. Bízom benne, hogy örömötöket lelitek ezekben a bejegyzésekben és sok-sok újdonságot is megtudtok.

SZÁRMAZÁSA: 
Európába, Ázsia mérsékelt övi részei. A bogyók aromáját az éghajlati viszonyok befolyásolják.Itthon a Kisalföldön és a Duna-Tisza közén fellelhető. Augusztus végén hozza termését a növény. 
Minél több napfény éri őket, annál intenzívebb aromájúak lesznek.

LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE: 
A boróka örökzöld lombú, bokor vagy fatermetű nyitvatermőkhöz tartozó ciprusféle. Síkvidéken akár 12 méter magas oszlopszerű fává, míg a hegyvidéken csak 20-50 cm magas bokorrá nő meg.  A tobozbogyóterméseit szárítva egészben vagy őrölve használható fel. A bogyók először zöldek, majd egy évig a növényen érlelődnek mialatt a hamvas kék színből feketévé nem válnak. 6-10 mm nagyságú, ráncos felületű bogyók.

ÉRDEKESSÉG
A néphagyomány szerint a boróka közvetítő szerepet tölt be élet és halál között. A halottak lelke a halál után rövid ideig a borókában időzik, így megadatik a lehetőség, hogy még egy kicsit visszatérjenek a földi létbe. A középkorban elterjedt babona volt, hogy borókaággal el lehet űzni az ördögöt. 

GYÓGYÁSZAT
Vizelethajtó, étvágygerjesztő, fertőtlenítő és izomlazító. Meghűléses megbetegedések esetén ajánlatos borókabogyókat rágcsálni. A leforrázott borókabogyóból készült tea gyomorpanaszok, hólyaghurut és reumás panaszok enyhítésére használják. 

AROMA
Fűszeresen édes, enyhén gyantás ízű. Jellegzetes fenyő illatot árasztó, kissé csípős aromájú.

FELHASZNÁLÁSA
Vadhúsok nagyon jó barátja. Leginkább pácolásra használják. Sertés és szarvasmarha hússal is nagyon jó összhangot képet. Továbbá savanyúságokat is ízesítenek vele. Például az angol ginnek is a borókabogyó adja a jellegzetes ízét. 


BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS
Nagyobb üzletekben kapható. Légmentesen lezárva, sötét helyen akár 3 évig elvan. Porrá zúzva hamarabb elveszíti aromáját. 

KONYHAI TIPP:
Kicsit összetörve a szemeknek sokkal intenzívebb ízük van. Ha vadhúsokat pácolnánk a következő keveréket bevethetjük:
7,5 dl vörösbor ( helyettesíthető olajjal vagy ecettel is, de ekkor kisebb mennyiség kell)
6 db borókabogyó
3 szál rozmaring
10 szál kakukkfű
2 db babérlevél
4 db egész fekete bors

Mára ennyi! Hamarosan újabb újdonság várható :-)

Legyen nagyon szép napotok!


Népszerű bejegyzések