I. recept Julia Childtól - Julie & Julia - Boeuf Bourguignon (Vörösboros marharagu)



Először egy filmet ajánlok a figyelmetekbe: Julie & Julia.
Két igaz történet alapján készült a film. Az egyik a szakácsikon Julia Child, a másik pedig Julie Powell írónő, blogger. A harmincas írónő életében éppen a feje tetejére álltak a dolgok, könyve nem került kiadásra és mint közalkalmazott tengeti napjait, hogy hozzájárulhasson a családi kasszához. A történet akkor veszi igazán kezdetét, amikor elhatározta Julie, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet Julia Child könyvéből és erről blogot ír.

Ezzel egy időben egy másik szál is megelevenedik: Julia Child párizsi élete, Paullal töltött mindennapjai, az útkeresés, hogy mivel is tengesse napjait. A főszerepet Meryl Streep kapta. Ennél tökéletesebb döntés nem is születhetett volna.

Megsúgom, hogy mindkét nő a főzésben találja meg a kiteljesedést, az igazi örömet. Számtalanszor kacagok Julia Child filmbeli, őszinte megnyilvánulásain. A Paul Childdal való szerelme, pedig sok-sok ponton emlékeztet a mi saját kapcsolatunkra: lopott falatok, támogatás, szerelem, fotózás...  De hogy hogyan alakul a történet további folytatása? Nézzétek meg!







Az első recept:

Boeuf Bourguignon

(Vörösboros marharagu)


Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg marhahús ( kb 5 cm-es darabokra vágva; én combból főztem)
17 dkg húsos szalonna
3 csésze ( 7,5 dl) vörösbor
1 ek. olívaolaj
1 db összevágott sárgarépa
1 tk só
1/4 tk. bors
2 ek. liszt
2-3 ( kb. 5-7,5 dl )csésze húsleves
1 ek. paradicsompüré
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2  tk. kakukkfű
1 db babérlevél
Megjegyzés: 1 csésze 2,5 dl-t jelenet ebben az esetben. 
24 db gyöngyhagyma
50 dkg gomba
3 ek. liszt
3 ek. vaj

Az alábbi leírás Julia Child majdnem pontos receptje szerint olvasható. 
➽ 1. Távolítsuk el a húsos szalonna bőrét, majd vágjuk fel kb. 0,5 cm széles és 3,75 cm hosszú darabokra. 10 perc alatt a bőrt és a szalonnát közel 2 dl forró vízben főzzük meg. Majd szedjük ki, csepegtessük le és szárítsuk meg a szalonnát és a bőrt.  Melegítsük elő a sütőt kb. 230 °C-ra.

➽ 2. Kb. 25 cm hosszú és 7,5 cm mély tűzálló edényt kell alapul vennünk. Ebbe pakoljuk a hozzávalókat és ebben megy a sütőbe majd az egész. 
2-3 perc alatt olívaolajon pirítsuk meg a száraz szalonnát. Tegyük a sütőedénybe, a bőrt pedig külön.
A zsiradékot hevítsük forróra. A filmben is elmondják, sőt a könyvben is leírnak egy nagyon jó tippet:  Megszárítom a papírtörlővel a húst, hogy sütéskor szép barna legyen. Az olaj és a bacon zsírjában barnára sütöm minden oldalát és a sütőedénybe rakom a húsokat. A zsírt leöntöm és a leragadt darabkákat felöntöm vörösborral és összeforralom. Ebbe belerakom a húst a bacont, sózom és borsozom. Megszórom az egészet liszttel és összeforgatom. 4 percig előmelegítjük a sütőt, majd 4 percig kicsi lángon sütöm a húst a sütőben. Kivesszük a sütőedényt és megvárjuk, hogy kb. 160 °C-ra hűljön a sütő. 

➽ 3. A bort a húslevessel összekeverem, majd hozzáadom a  paradicsompürét, fokhagymát és a fűszereket, a bacon bőrrel együtt.
Lassú tűzön összemelegítjük a tűzhelyen kb 10 percig. A sütőedénybe helyezett húsokat, szalonnát meglocsolom a fenti keverékkel, ráhelyezem a darabokra vágott sárgarépát (én 2 darabot tettem hozzá).  
Lefedjük az edényt és alacsony hőfokra álltjuk a sütőt. Lassú tűzön 3-4 órát főzzük a könyv szerint, de ez a mai sütőkkel egy picit rövidebb idő. A hús akkor lesz kész, amikor a villa könnyedén belemegy. Én 2,5 óra után vettem ki a sütőből az egészet.

➽ 18 vagy 24 db kicsi fehér hagymát (gyöngyhagymát, ha nincs akkor 2-3 db közepes vöröshagymát) barnára karamellizálunk hozzá. Én nagyobb darabokra vágtam a hagymát és nem apróból készítettem.
Továbbá 40-50 dkg friss gombát vajban frissen, hirtelen kisütünk. 
Leöntjük a levet a húsról és lassú tűzön forraljuk a szószt 1-2 percig, amíg a zsír feljön a tetejére. Ezt le kell szedni. Kb. 3 csésze szószt kapunk így. Felforralom a húslevet. 3 ek. liszt és vaj keverékével besűrítem és ízesítem még sóval, borssal, ha szükséges.  Akkor jó, amikor a szószba mártva vékonyan takarja az a kanalat. 
 A végén rácsorgatom a húsra és a zöldségekre a keveréket és összeforgatom. Ezt megelőzve sütőtálban lévő húsra ráöntöm, a gombát, hagymát.
Azonnali tálalás: Fedd be az edényt és lassú tűzön melegítsd 2-3 percig. A húst és a zöldségeket locsold meg néhányszor a tálban lévő öntettel.
Ha már kihűlt: lassú tűzön 10 percig melegítsd lefedve és szintén locsold meg néhányszor a finomságot.
Tálaljuk főtt burgonyával. Ez a tradicionális. De vajas nudli és friss zöldségek is passzolnak hozzá. A könyv szerint dekorálhatjuk petrezselyemzölddel. Ne rettenjetek el a hosszú főzési időtől. 

➽ Nagyon ízletes és pikáns illatokkal szerez örömet nekünk!
Az előzőekben a könyvből való fordítást (majdnem szóról szóra:-) olvashattátok az én néhány észrevételeimmel kiegészítve.
Jövő héten ismét jelentkezem egy nagyszerű  Julia Child recepttel! 

 Bon Appétít :-)


Népszerű bejegyzések