2012. január 11., szerda

Túrós avokádókrém



A könnyű falatok most jól esnek így az ünnepek után. Ez a pikáns finomság reggeliként is megállja a helyét egy kis szendvicsre kenve.

Mi is az az avokádó?

  Az avokádó zöldes-feketés, körte alakú, trópusi fán termő gyümölcs, melyet a XVI. században a spanyol hódítók hoztak Európába Mexikóból. 
Telítetlen zsírsavakban gazdag a gyümölcs. A-, B-, C és E-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Elkészítés idő: Maximum 10 perc

Hozzávalók:

2 db avokádó
3 gerezd fokhagyma
1 dl krémes joghurt
25 dkg túró
1 citrom leve
őrölt bors és só ízlés szerint


1. Személy szerint megvárom, hogy puha, sötétebb színű legyen a gyümölcs. Volt egy mexikói tündér munkatársam és ő mondta, hogy mindig várjuk meg ezt a folyamatot, ha bármilyen krémet is készítenék avokádóból. A guacamoléhoz is így kell nekilátni. Az avokádót félbevágom, kiveszem óriási magját és a gyümölcshúst kikaparom egy tálba.

2. Villával pépesre töröm és hozzáadom a túrót, a joghurtot és újra áttöröm az egészet. 

3. A fokhagymát összezúzom és hozzáadom a krémhez.

4. A citrom levét, a sót és a borsot a végén teszem bele, mert ezeket a saját ízlésünk szerint adagoljuk ilyenkor.

TIPP: 
Még pikánsabbá tehető a krém, ha adunk hozzá 1 db friss chilipaprikát, 5 dkg finomra vágott lilahagymát és egy 1 teáskanál friss kakukkfüvet. 

1 hétig biztosan eláll a hűtőben, dobozkában lefedve.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!