Apró, héjában főtt burgonya zsírban futtatva


Mivel imádom a vidéki konyhát, a hazai ízeket ezt a fogást mindenképpen meg kell osztanom Veletek. Igazából régóta készülök már erre. 

Roppant egyszerű és laktató. Most a legnagyobb hidegben nagyon jó volt ilyesmit csemegézni. Kimondottan erre való cserép pároló edényt is lehet kapni felénk a nagyobb vásárokban. Ilyen például a méltán híres mórahalmi vásár. Reggel elkezdődik és mire végigjárja az ember, már dél felé közelít az óra mutatója :-) Ahogyan Apukám mondja, még elveszett orosz katonát is lehet találni a sokféle portéka között :-)

Hozzávalók 2 személyre: 
50 dkg apró burgonya héjastól
3 ek. sertés zsír
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk só 
víz a főzéshez

1. A burgonyát megmossuk és tiszta vízben feltesszük a tűzre. A krumplik méretétől függ, hogy mennyi ideig kell főzni. Kb. 30 perc alatt megvan, de közben nézzétek, hogy mennyire puhák. Nem kell szétfőzni.

2.  Ezután egy serpenyőben a zsírt felolvasztjuk és a félbe vágott, lecsepegtetett héjas burgonyákat a forró zsírban hirtelen megsütjük. Kicsit aranybarnák legyenek a vágási felületek. 

3. Végül kiszedjük a szaftos falatokat és meghintjük sóval és paprikával. Azonnal melegen fogyasztható:-)

Tudom nem diétás étek, de nem is erről vagyok én híres :-) Nagyszüleink is ilyesmit csemegéztek téli estéken. Látszik, hogy mindent felhasználtak elődeink. Haszon, hogy a krumpli felszedésekor így nem a selejtbe megy az apró nép:-)

Legyen szép napotok!



Népszerű bejegyzések