Babérlevél


Ismét fűszeres kedd :-)

SZÁRMAZÁSA:
Babérfélék családjába tartozik ez a fa. Eredeti gyökerei Kis-Ázsiába nyúlnak vissza, de ma már a Földközi-tenger mellékén, Törökországtól kezdve, Spanyolországon át, egészen Marokkóig, mindenütt megtalálható. Manapság az USA-ban is termesztik. 
LEÍRÁSA ÉS EHETŐ RÉSZE: 
Friss vagy szárított leveleket használjuk fel. Örökzöld lombú, vadon akár 15 m magasra is megnövő fa. Termesztett példányokat erősen visszavágják, ezért inkább bokorra hasonlítanak. Sárgásfehér virágai vannak. A virágokból kékesfekete bogyók fejlődnek, amelyeket likőrök és kenőcsök készítésénél használnak fel. Leveleket kézzel gyűjti be és árnyékos helyen szárítják. Bőrnemű, lándzsa alakú leveleinek színe sötétzöld, fonákjuk pedig világoszöld.
 
ÉRDEKESSÉG:
A babérról már 7000 éves sumér ékírásokban is említést tesznek. A babérkoszorú például az ökölharc nyertesének győzelmi jelképe volt. A hadvezéreket a győztes csata után szintén babérkoszorúval ékesítették. A babér az ókori görögök szent növénye volt és Apolló istennek szentelték. A görögöknél más célokra is használták: a delphoi jósdában a jövendőmondó papnő jóslatai előtt elfogyasztott néhány babérlevelet a siker érdekében. Mivel a babérlevél nagyobb mennyiségben kábító hatású
feltehetően a papnő transzba esett és bódult állapotban jósolt. 
Nagy Károly császár elrendelte a babér termesztését, hogy gyógy- és fűszernövényként való használata minél jobban elterjedjen. 
Sokáig a középkorban pestis ellen alkalmazták.

AROMA:
Fűszeres aromájú, fanyar, enyhén kesernyés ízű fűszer. Friss levelek különösen keserűek.

GYÓGYÁSZAT:
Babérból készült kenőcsöt reumás panaszokra használják valamint rovarok elriasztására. Ezenkívül antibakteriális hatású. Terméséből nyert olajat rándulásokra, zúzódásokra alkalmazzák. Állítólag csecsemőknél külsőleg felkenve segít a hasfájás csökkentésében. FIGYELEM: a babérlevél nagy mennyiségben fogyasztva mámoros állapotot okoz, főleg teaként! Kerüljük!
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:

Minden élelmiszerüzletben kapható szárított babérlevél. Ha szerencsénk van nagyobb piacokon, speciális üzletekben frissen is kaphatunk, de csak ép felszínűeket vásároljunk, mert a töredezett hamar elveszti aromáját. A friss leveleket hűtőben tároljuk több hétig is és a szárított változatot száraz, sötét helyen.  

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Savanyúságok kiváló kiegészítője pl. ecetes uborka, savanyú káposzta, cékla. Továbbá vadhúsokhoz és vadhúsok páclevéhez tökéletes fűszer. Raguk, gulyás leves, sült húsok, akár főzelékek kiegészítője is lehet a babérlevél. Nagyon sok oldalú! 

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések