Bors

 
 
SZÁRMAZÁSA:
A bors India monszunerdőiben őshonos. Borstermelő országok India, Indonézia, Malajzia és Brazília.

LEÍRÁSA:
A bors egy örökzöld kúszónövény füzért alkotó csonthéjas bogyótermése. A borscserje vadon 9 méteresre is megnőhet, nagyüzemi termelésben csak 4 méteresre hagyják. 8. évben éri el a termőkort. Ettől kezdve 20 éven keresztül lehet róla szüretelni. Torzsszerű virágzatából fejlődnek ki a termésfüzérek. Érettségtől függően zöldek vagy vörösek. A bors csípősségét a piperin nevű alkaloidja adja, mely főleg a termésfal középső rétegében halmozódik fel.
 
ÉRDEKESSÉG:
A konyhasó után az egyik legkedveltebb fűszer. Manapság olcsón lehet beszerezni, de ez nem volt mindig így. A középkorban a bors az arany árával vetekedett. Már az ókori görögök is használták emésztés serkentésére. A rómaiak nagy becsben tartották. Csak a jómódúak fűszerezhettek vele. Az ókori Rómában "borszsákoknak" nevezték a fűszerkereskedőket, akik borsos árainak köszönhették gazdagságukat. 

AROMA:
Szinte alig van illata. Borsos ízű, ezalatt csípős, enyhén égető aromáját értjük. 
 
GYÓGYÁSZAT:
Felmelegíti a csípősségének köszönhetően a szervezetet. Serkentőleg hat az anyagcserére és az emésztésre. Felfúvódásra is jó hatással van. A borsban található piperin néhány, gyomorpanaszok elleni gyógyszerekben is előfordul.
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Egészben vagy őrölve szerezhetjük be. Hűvös, sötét helyen kb. 3 évig is megőrzi minőségét. Ha a zöld bors üvegét felnyitjuk, akkor utána hűtőszekrényben kell tárolni. 3-4 héten keresztül még fogyasztható.

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon
 
 

Népszerű bejegyzések