3 könyv a hűvös téli estékre


Rövid csípős nappalok és hosszú sötét esték várnak ránk az ősz végi és téli zimankós időszakban. De nem kell ezt az időt komoran és begubózva tölteni. Találjuk meg a dolgok jó oldalát! Én egy puha plédre, egy jó könyvre és egy gőzölgő bögre itókára teszem le a voksomat. Na jó, egy gusztusos szeletke almás pitére sem mondanék nemet :-) Tehát felfegyverkezve nézném a jó meleg szobából a játékos hópihéket és Szél úrfi játékát. Most 3 gasztronómiai vonatkozású csemegét ajánlok nektek a fent említett napokra.


SZELLEM A FAZÉKBÓL
Szerző: Vinkó József

Egy igazán különleges kis könyv, amely biztosan mosolyt varázsol az ember arcára. Rövid gasztrotörténeteket, történelmi tényeket kapunk emészthető és közvetlen tálalásban. Rengeteg újdonsággal és lexikális tudással gyarapodhatunk a könyv "felfalása után". Kíváncsi vagy, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg a fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek. Remélem, ezeknek is van aromája, zamata.
Mi a különbség gourmet és gourmand között? Mikor nyílt az első étterem? Művészet-e a szakácsmesterség? Bűn-e a torkosság? Miért hívják a derelyét barátfülének? Hogy született a pezsgő?  Csípős-e Kádár kolbásza? 

 Közel 240 oldalnyi finomság vár rátok képekkel tűzdelve!


GASZTROHANGULATOK
Szerző: Krúdy Gyula

A következő könyvünk egy valódi időutazás. Úgy érezhetjük, hogy mi is a mellékutcai vendéglő egyik asztalánál ücsörgünk és szaftos cupákokat szopogatunk éppen. Krúdy Gyula válogatott műveiből állították össze ezt a novellás kötetet. Kihagyhatatlan és igazán szórakoztató.
Különálló írások akár csak egy-egy gyors kalandot is jelenthet nekünk. A piac illata, A mellékutcai vendéglő, az Előhang egy kispörkölthöz s még további harminc elbeszélés az ételkészítés és étkezés élvezetét, a vendéglátás művészetét tárja elénk. 

192 oldalnyi gasztrokaland sorokba szedve!



NAPSÜTÖTTE TOSZKÁNA
Szerző: Frances Mayes

Egy regény, mely olvasása közben érettük a melengető napsugarakat és a könnyű ételeket. Útleírás, napló,  szakácskönyv receptekkel és élet újjászületése mind egy könyvbe sűrítve. Elsőre soknak tűnik, de mégsem az! Volt szerencsém személyesen is találkozni az írónővel! Meg kell mondanom, hogy csak úgy sugárzik róla a könyvéből is áradó különleges életérzés. Frances Mayes elmeséli, hogy hogyan teremtettek férjével igazi otthont egy Cortona melletti régi házban, és leltek második hazára Olaszországban. A látszólag érdektelen apróságok - a ház renoválása, a takarítás nehézségei, az olajfa-liget újraélesztése, a kert szépítgetése, a piaci bevásárlások, a séták, az üldögélés a város fő terén egy erős espresso mellett, a receptek, a dolce far niente, vagyis az édes semmittevés élvezetes olvasnivalót nyújtanak. Az írónő egyszerre tudja rabul ejteni az olvasó gondolatait és érzékszerveit. A sült malac árus, a zöldséges, a lengyel kőművesbrigád, a házvétel körüli hercehurca, a toszkán konyha megannyi fortélya, a pohárban megcsillanó bor ugyanolyan fontosságot kap, mint a történelmi, művészettörténeti, irodalmi kitekintés.

332 oldalban lehettek részesei a nagy utazásnak.

Remélem megéheztetek ezekre a különleges finomságokra! Látogassatok el egy könyvesboltba vagy egy online webáruházba és csemegézzetek egy kicsit! 

Kellemes olvasgatást kívánok Nektek!

Népszerű bejegyzések