9. Street Food Show



Be kell valljam Nektek, hogy az első Street Food Showkon érdeklődéssel vettem részt a Hold utcai piac galériáján. De a tömeg egy kicsit nyomasztott, rengeteg kényelmetlenséggel járt és lemondtam róla néhány évre. Fecóm hozta fel a témát és osztotta meg velem, hogy micsoda ígéretes falatok kerülnek felszolgálásra a 9. Street Food Shown ezen a hétvégén. Tökéletes napnak ígérkezett a mai egy kis tekergésre. Mielőtt belecsapnék a lecsóba, csak néhány mondatban megismertetném azokkal a fogalmat, akik nem találkoztak még vele.

MI AZ A STREET FOOD?

Utcai étel szabad fordításban az angol szó jelentése. Minden olyan ételt (és italt is) ide sorolunk, amelyet utcán, piacon, bódéból, kocsiból vásárolva menet közben, gyorsan elfogyasztunk. Nincs szépen megterített asztal, nincs foglalás, nincs "szuperkonyha" a háttérben, nincs hosszú várakozás. Leggyakrabban előttünk készül az étel kedvező áron. Mert ez is számít! Első leletek az utcai étel kategóriában egészen az ókori rómaiakig és görögökig vezethető vissza. A piacon sült halat falatozó görögök például már akaratlanul a street food mozgalom alapköveit fektették le. Minden országnak megvan a maga speciális és csak rá jellemző utcai étele. Nálunk magyaroknál például a lángos és a sült kolbász a legismertebb. Az amerikaiaknál a hamburger, a barbecue szendvicsek, a szerbeknél a csevap, az olaszoknál a cibatta, panzerotti... 

Egy kis bevezetés után térjünk rá az idei Street Food Showra. Összességében pozitív véleménnyel szolgálhatok. Számomra kicsit sok a hamburger jellegű étel, de ezen gyorsan túllép az ember, hisz annyi más érdekességbe ütközhetünk. Olasz, szerb, ázsiai, spanyol... utcai kaja és néhány különleges magyar változat. 


Kedvenc a Pola Pola szerb/dél-szláv konyhát képviselő stand volt. 10 csevap, hagyma, egy kis ajvár és grillezett lepény. 1590 Ft-ért akkora adagot kap a friss street foodból az ember, hogy szinte a füle is kettéáll. :-) 


Másik érdekesség a Bontxo baszk tapas bár felhozatala volt. Az almaborban főtt navarrai kolbászkákat ízletesnek találtam, de nem hozta azt a frenetikus ízélményt, amit vártam. Itt a spanyol konyha alapjaiba kóstolhatunk bele.


Emellett a megújult Hold utcai piac legjava is kiköltözött. Például Bíró Lajos Séf utcája, Gianni olasz Pasta e Sugoja, Szabó Győző színész gőzzel párolt ázsiai falatkái... Érdekes keresztmetszet egy piacról, megéri csemegézni. 

Mint látjátok hírességekből nem volt hiány. Lakatos Márk  stylist egy másik profilját mutatta meg. Tihanyban működő Lakatos Műhelyet hozta el a rendezvényre. Magyaros vonalat követtek az ételek egy kis csavarral. Tárkonyos vörösboros pacalpörkölt bagettel vagy egyedi grillkolbászok chutneykkal. 



Sörökben gazdag választékot mondhat magáénak a rendezvény, de a gyerekek is számtalan házi szörpből kérhetnek ízelítőt.

Negatívumokról röviden. Csak néhány apróság merült fel. Például, hogy elszámolták magukat a résztvevők és csupán 3-4 órányival a nyitás után már elfogytak bizonyos ételek. Továbbá értem én hogy, ahol van bevétel ott kiadásnak is lenni kell, de a WC-ket egy oldalsó utcácskába is eldughatták volna és nem az ételektől roskadozó asztalok közelébe. De ez csak szervezési botlás. Összességében remek kis rendezvény színes felhozatallal.

Ez az összefoglaló nagyon szűk keresztmetszete a Street Food Shownak. Aki teheti, kerüljön egyet akár még ma is! Mindenki talál a gyomrának kedves falatot!

INFORMÁCIÓK: 
Hely: Budapest, Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky utca és Dalszínház utca közötti szakasza) 
Nyitva: 2015.09.19  - 20. Szombat 10-24 h-ig és vasárnap 10-22 h-ig 
Ételek és italok árai: már 400 Ft-tól kapható például édesség és ital, de az átlagár kb. 1200-1600 Ft között mozog. Ennyiért tartalmas falatokat kóstolhatunk. 
53 résztvevő kínálja a tartalmas és minőségi falatokat és a folyékony nedűket.  
Web:http://www.diningguide.hu/itt-a-9-street-food-show-ujra-az-andrassy-uton/
INGYENES RENDEZVÉNY



Népszerű bejegyzések