2016. december 12., hétfő

Meggyes-áfonyás pontyfilé vörösborral


A pontyból készült étel szintem minden karácsonyi asztalon helyet kap. Én most szakítottam a hagyományokkal és egy igazán különleges, friss pontyfiléből készült ételt készítettem. 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg pontyfilé
5 dkg vaj
15 dkg magozott meggy
5 dkg mazsola
5 dkg vörös áfonya
1 db citrom
1 db babérlevél (elhagyható)

őrölt fekete bors
3 dl száraz vörösbor

  • Vékonyan szórjuk meg a hal mindkét oldalát sóval és őrölt fekete borssal.
  • 5 dkg vajat feldarabolunk egy sütőtál aljába, erre rakjuk rá a pontyfiléket.
  • Megszórjuk magozott meggyel, mazsolával, vörös áfonyával a húst, ráöntjük a vörösbort, hozzáadjuk a felnegyedelt citromot. A babérlevél opcionális erősebb, karakteresebb ízt ad. Aki ezt nem kedveli, hanem inkább a gyümölcsös ízvilágot részesíti előnyben, ők mindenképpen hagyják ki.
  • Egy alufóliával letakarjuk a sütőedényt és közepes fokozaton (gáz 4-es, villany 200 °C) kb. 25 percig sütjük. Eltávolítjuk az alufóliát, majd feltekerjük maximum hőfokra a sütőt és fedetlenül további 5 percig sütjük.
  • Krémes burgonyapürével vagy sült zöldségekkel tálaljuk a filéket! Tálaláskor mindenképpen halmozzuk a húsra a gyümölcsöket és locsoljuk meg a maradék vörösboros szafttal
  • Nagyon egyszerű étel, de mégis új dimenzióba emeli a pontyhúst.

 Jó étvágyat!



Nyomtasd ki a receptet!