2016. december 8., csütörtök

Rántott pontypatkó


Amióta eszemet tudom a karácsonyi menü elmaradhatatlan része a rántott ponty.
Ez a bejegyzés most nem a gyakorlott háziasszonyoknak szól, de helyet kell kapni a blogon ennek az egyszerű finomságnak is. 

A pontypatkó néven ismert halhús, a ponty kibelezett, teljes testéből keresztben levágott kb. 2 cm széles szeletet jelenti. A méret ízlés szerint változik, de a sütés miatt nem érdemes túl vastagot nyesni belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

8 db pontypatkó

kb. 15 dkg liszt 
kb. 3 db tojás
kb. 15 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Sózzuk meg a pontypatkókat mindkét oldalukon. Hagyjuk így állni legalább egy fél órát.

Ezután forgassuk bele a hús mindkét oldalát először lisztbe, majd felvert tojásba és végül zsemlemorzsába. Van, aki kétszer paníroz az egyenletesebb, jobban fedő panír miatt. De ez már csak ízlés dolga.

Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben. Legyen benne bőven. Ha nem tudjuk, hogy elég meleg-e az olaj, akkor egy kis darab panírral tesztelhetjük. Ha sercegve feljön az olaj tetejére ez a darabka, akkor már mehet bele a hal is. 

Mindkét oldalát aranybarnára sütjük a szeleteknek közepes lángon kb. 4-5 perc alatt fedetlenül. Egy papírtörlővel lefedett tálcára szedjük ki, hogy a felesleges olajat felitassuk. 
  
Krumplisalátával vagy egyéb más salátával, burgonyapürével fogyasztjuk.

Nyomtasd ki a receptet!