Irány az élelmiszerbolt! - Kréta szigetén


Amikor külföldre visz az utunk, akkor szeretjük felfedezni a történelmi értékek mellett a gasztronómiai ínyencségeket. A felderítés igen széles spektrumon mozog nálunk. Egy élelmiszerboltot szinte mindenhol útba ejtünk, piacot soha nem hagyunk kis, helyi étterem szinte mindig kötelező és azok a bizonyos cukrászdák... Mindig alapos kutatás előzi meg ezeket az utakat. Ötleteket, információkat gyűjtök. Milyen jó, hogy létezik az internet!

Kréta szigetén járva találkoztunk különféle itthon is ismert boltokkal, mint például a Lidl vagy talán a világ legkisebb IKEA üzlete. Viszont élelmiszerboltról lévén szó kerestük a helyi super market feliratokat és így találtunk rá a görög üzletlánc ezen tagjára.


 A bejáratnál rögtön a zöldségek és a gyümölcsök sorakoznak. Sőt rengeteg friss fűszer és saláta. A kávét helyben őrölheti az ember és a helyi jellegzetességből, a máliai banánból egy fürtöt kínálnak megvételre. De persze egy késsel tetszőleges mennyiségű darabot vághatunk le belőle. Ez igazi különlegesség volt. Reggelihez vagy éppen esti nassoláshoz, koktélhoz kiváló alapanyagokat találhatunk.
 





A sajtos és húsos pultok igazi különleges csemegék. A sajtos pultban női eladó szolgálja ki a vásárlókat, a húsosban pedig férfi. A sajtokból általában kóstolóval is megkínálják a nézelődőket. A fent látható fémvödrökben például feta sajt úszkál. Egy 25 dkg-os darab kb. 1 EUR. A kefalotyri pedig kihagyhatatlan este egy pohár bor mellett. 

A húspultban bárány, sertés, csirke is helyet kap. A híres souvlaki már előkészítve, nyársra húzva várja az éhes betérőket. 8 nyárs csupán 4 EUR-ba kerül és egy kis salátával remek az esti grillezéshez.

Természetesen olíva, füstölt hal, halpástétom és még sok-sok izgalmas finomság kap helyet a pultokban!

Felvágottakból nem olyan széles a választék. Leginkább a turisták kedvére tartanak felvágottakat, kolbászokat, sonkákat.

Ami nagyon-nagyon tetszett, hogy a hűtőpultban a görög filo tésztát bárki megvásárolhatta különféle változatban. Töltve, töltetlenül, alutálcában azonnal a sütőbe rakható változatban. 
Így bárki kipróbálhatta ezt az igazi görög leveles tésztát.

Próbálom az érdekesebb elemeket kiragadni a bevásárlás során. Fűszerből temérdek található a polcokon, a híres hegyekben gyűjtött gyógyfüvekből készített teakeverékből mindenképpen érdemes hozni és a fahéjat sem szabad elfelejteni! Mindezek 10 dkg-os kiszerelésben 1 EUR-ért kaphatóak.

Gyümölcsléből számtalan változatot lehet a polcokon találni. Nekünk évek óta az Amita narancslé a kedvencünk. A krétai borokat is érdemes megkóstolni. Igazán híresek és ízletesek. A super marketek polcain különböző műanyag üvegekbe termelői borokból lehet válogatni. Színes a paletta. Természetesen a helyi termékek mellett sok termék a nyári vendégek igényeit szolgálja ki. 

Számomra a sajtok, a gyümölcslevek és a fűszerek kihagyhatatlanok voltak ebben a boltban, de úgy nagy általánosságban is. Mindenképpen nézzetek körül egy ilyen boltban. Nagyon sok érdekességet ismerhettek meg!


Népszerű bejegyzések