A krétai olíva



A görög gasztronómia elképzelhetetlen olívaolaj és olívabogyó nélkül. Kréta szigetére érkezve ez fokozottan igaz. A kopár vidéket sok-sok ezer olívafa/olajfa varázsolja zöldebbé. A helyiek a munkájuk mellett az olívabogyóból sajtolt olajjal egészítik ki jövedelmüket.
Most röviden megosztom veletek a tapasztalataimat. Lenyűgöző, hogy mi minden készülhet az olívafából és terméséből. 

Szeretem a legtöbb repteret. Próbálja azonnal megmutatni az adott nemzet azokat a termékeket, látványosságokat, amelyeket érdemes felfedezni, megkóstolni. Így történt ez Iraklióban/Heraklion is. A sziget legnagyobb városa igazi hajózási és reptéri csomópont. 
A csomagokra várva ezzel a látványos vitrinnel találkozhatunk a helyi termékeket felsorakoztatva. 




OLÍVAFA


Az olívafa Görögországban őshonos növény. A Földközi-tenger mediterrán éghajlatú vidékén már az ókortól kezdve maradtak tárgyi és írásos nyomok az olívaolaj készítésről és magáról a fáról. A görög mitológia szerint az első olajfát Pallasz Athéné ültette az Akropoliszon, Athénban. Ha pedig a tényekre alapozunk, akkor Kréta szigetén található Kisszamoszban a legidősebb olívafa a maga több, mint 2500 évével. A mai napig bő terméssel látja el az embereket.

Kréta szigetén sétálva településeken belül ilyen csodálatos olívafa ültetvényekkel találkozhatunk. Az itt termő leghíresebb olívafajta a koroneiki, amely Koroni településről kapta a nevét. Olívaolaj tartalma 15-27 % közötti és ezt a típust már az ókorban is ismerték. 

Az olajfa nem lomhullató. Mint a nyitó képen is láthatjátok a hosszúkás, bőrszerű leveleit megtartja egész évben. Májusban virágzik, az olajbogyók a nyári hónapokban növekszenek és az olajbogyó szüretet pedig késő ősszel, általában novemberben tartják. Szüretkor egy nagy hálót vagy ponyvát terítenek a fák alá és gereblyéhez hasonló eszközzel szedik le a termést. Természetesen fajtától függően 1 liter olívaolaj kb. 5 kg olívabogyóból készül. 

Knossos - Kilátás a palotából a gyönyörű olívafa ültetvényekre

Vegyük sorra, hogy mi készül az olívafából, terméséből és különféle részeiből. Meg fogtok lepődni, hogy mennyire sokoldalú. 

OLÍVAOLAJ ÉS OLÍVABOGYÓ 




A legközismertebb produktumokról lesz most szó. Ez az olívaolaj és az olívabogyó, melyet a konyhában használnak az emberek igen nagy szeretettel salátákhoz, kencékhez, különféle ételek készítéséhez.

Az igazi olívaolaj színe zöldes árnyalatú, de sokban függ a színe mondjuk attól, hogy sok levél maradt-e a préseléskor a bogyók között, mennyire érettek voltak azok vagy éppen milyen fajta termést szüreteltünk. A friss olaj zöld színe az idő elteltével besárgul. Kréta szigetén úton útfélen flakonokba töltve árulták a termelők ezeket a zöld színű olívaolajat. A fakultatív kirándulás során például még a buszsofőr is ajánlotta a saját maga által szüretelt és sajtolt olívaolajat. 
Jól záródó. sötét üvegben akár 2 évig is megőrzi a minőségét az olívaolaj. 

Az olívabogyót pedig maggal vagy mag nélkül, akár töltve páclében árusítják a legtöbbször. Lehetnek ezek a bogyók zöld vagy fekete színűek. Mint a képen is láthatjátok kérhetjük kimérve, üvegekbe zárva vagy egyéb más módon becsomagolva a piacon. 
A Krétán található olajbogyó a koroneiki (koronát jelent) fajtába tartozik. Ezekből a bogyókból leginkább olaj készül, mert friss, kellemes olívaolaj lesz a végeredmény. 

OLÍVAFÁBÓL KÉSZÜLT ESZKÖZÖK


Az olívafát előszeretettel használják különféle használati eszközök készítésére, művészeti célokra vagy éppen a lakberendezésben. Aki már látott ilyen terméket, az tudja, hogy csodálatos erezettsége miatt imádják ezeket az emberek. Akár egy egész konyhát fel tudnánk szerelni így, a kanalak, villáktól kezdve, a tartóedényeken át, a tányérok, deszkák, tálak, mozsarak sokaságáig. 

Mint ahogyan a képen is láthatjátok szobrokat is örömmel készítenek ezekből a csodálatos fákból. Az egyik üzletben például a szemünk láttára faragták ezeket szobrokat. 

SZÉPSÉG


A szépségipart is felfigyel az olívaolaj jótékony hazására. Krémek, szappanok, testápolók készülnek belőlük. De volt szerencsém görög hölgyekkel beszélgetni és ők vallották, hogy akár napégés után is örömmel használják az olívaolajat a bőrpír csillapítására, de belsőleg is jó hatással van a szervezetre ez a hidegen sajtolt kivonat. Egy-két evőkanálnyi zöld olajat fogyasszunk el még reggel és rendben tartja az emésztésünket. 

Tudjátok, hogy hogyan készítenek olívaolajból szappant? Régen összegyűjtötték a az emberi fogyasztásra nem alkalmas, de mégis jó olajakat és a sűrű olívaolajhoz marószódát, vizet adtak és ezt főzték meg, majd formába öntötték vagy téglalap alakú darabokra felvágták.  Időszámításunk előtti 3000-4000 - ből maradtak nyomok arról, hogy a görög nők szépészeti célokra is használták az olívaolajat.


A HORIATIKI (GÖRÖG) SALÁTA

Ez a saláta elképzelhetetlen olívabogyó és olívaolaj nélkül. Az olívabogyó a legtöbbször magozott változatban kerül a salátába, az olajjal pedig meglocsolják a zöldségekkel, feta sajttal gyarapított ételt. Kréta szigetén a leggyakrabban zöld kaliforniai paprika is kerül bele.
Ennek a salátának a receptjét itt találjátok!

MAGAZIN

Egyáltalán nem fogtok rajta meglepődni, hogy az egyik legnépszerűbb görög gasztromagazin Olive névre hallgat! Igazán igényes, remek tartalmakkal gazdagított. Azoknak is megéri megvásárolni, akik nem tudnak görögül. Google, a barátunk segítségével sok-sok mindent meg tudunk érteni belőle, de például nekem olyan szerencsém volt ezzel a számmal, hogy éppen a TOP 100 Görög Étterem listáját osztották meg benne. 





DEKORÁCIÓ


És ha mindez még nem lenne elég Kréta szigetén a közterületek, kertek, ágyások dekorálására is használják ezt a hasznos növényt. Mutatós kaspókban vagy csak egyszerűen a földbe kiültetik az olívafákat.  

KÓSTOLÁS

Még egy tippet hozok Nektek így a végére! 

Ha szeretnétek megismerkedni az olívabogyó termesztésével, sajtolásával, a különféle ízesített olajokkal, akkor bátran merem Nektek ajánlani a Koronekes család specifikus túráit és olívaolaj kóstolóit Kréta szigetén. 
Bővebb információt és elérhetőséget itt találtok hozzájuk: http://koronekes.gr/en/home/


Habár mindenről igen röviden írtam Nektek, így is tetemes bejegyzés kerekedett belőle. Remélem néhány információval gyarapodtatok ez az összefoglalás által és ha Kréta felé veszitek az irányt egy kicsit belekóstoltok a helyi olívafák kínálata különlegességekbe.





További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések