A KIRKOR bougatsaja Heraklionban



Egy-egy kirándulás alkalmával szeretek mindig utánanyomozni a helyi gasztronómiai különlegességeknek. Mini gasztrotúra szinte mindig elmaradhatatlan része a kirándulásainknak. Nem csak sok újdonsággal és finomsággal találkozunk, hanem kicsit beleolvadunk a helyiek életébe. 

Most Krétára vitt az utunk, azon belül is Heraklionba, amely a sziget fővárosa. Nem csak a krétai (minószi) kultúra figyelemre méltó, hanem a helyi gasztronómia is. 

Egy görög édesség ragadta meg a figyelmemet. Ez a bougatsa. Tulajdonképpen rétestésztához hasonló phyllo (ejtsd: filo) tészta a desszert alapja és teteje. Közte pedig tejből és búzadarából (hazai búzadarától finomabb) krémet készítenek. Megsütik, majd összedarabolják egy kicsit és megszórják fahéjjal és cukorral. Természetesen létezik sós változata is, de roppant figyelmesek a KIPKOP-ban, mert kap egy csíknyit az édesből is, aki a sósat választja. A sós töltelék helyi myzithra sajtból készül.




 A cégtáblán jól látjátok, hogy a KIPKOP nevet viseli az aprócska hely már 1922 óta. Kiejteni pedig KIRKOR-nak kell. Imádtam, mert tele volt görögökkel, igazi találkozó pont volt. Jöttek fiatalok, idősek, családok, bottal közlekedő örökifjúk, laptopot bűvölő modern sihederek és mind bougatsat rendeltek. 3 EUR az ára egy ilyen süteménynek és hozzá egy pohár vizet is kapunk. Hely alig akad. Érdemes szemfülesnek lenni, ha szabaddá válik egy asztal

A receptet szinte a leghitelesebb forrásból osztom meg Veletek. Egy magyar bloggernél találtam rá, aki történetesen Heraklionban és egy görög férj oldalán találta meg a boldogságot. 

BOUGATSA RECEPT
Hozzávalók 4 főre, egy 23×23 cm-es tepsihez:
fél csomag rétes tészta kb 250 g
10 dkg cukor
750 ml tej
10 dkg búzadara
1 cs vaníliás cukor
1 ek vaj
1/2 cs olvasztott vaj
porcukor és fahéj a tetejére

Bővebben itt olvashattok róla: http://fahejesfeta.blogspot.hu/2012/01/bougatsa-vanilias-kremmel-toltott-pite.html


CÍM: 
Platia Liontaria, Iráklio, Kréta, Görögország  
Keressétek az oroszlános kutat és máris ráleltek erre a finomságra. 
Ha Krétán jártok, akkor feltétlenül látogassatok el ide. Különleges hangulat és mennyei helyi finomság vár rátok!






Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések