Miért csíp a paprika? - Avagy amit a kapszaicinról tudni kell!


 Egy nagyon hasznos és érdekes összeállítást hozok Nektek így az V. Nagymarosi Chili Fesztivál után. Sok kérdésre választ kaphattok ebből a bejegyzésből! Tartsatok velem!

MI OKOZZA A PAPRIKA CSÍPŐSSÉGÉT! 

Röviden: a kapszaicin.A  paprika erősségért felelős hatóanyaga, a kapszaicin a szájban található hő-, és fájdalomérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerli. A kapszaicin önmagában egy színtelen, szagtalan, viaszos, vagy kristályos anyag, melynek olvadáspontja 65 Celsius fok környékén van, ami nem azt jelenti, hogy ezen a hőmérsékleten lebomlik, nagyon stabil vegyület, a melegítést és a hűtést is jól bírja, ezért például a jól bepaprikázott ételt forralással nem tudjuk hatástalanítani. A kapszaicin nem oldódik vízben (ezért nem hatásos a vízivás a túlzásba vitt paprikázásra), ellenben lúgban, zsírban és alkoholban igen. 


MI AZ A SCOVILLE SKÁLA? 

A makói piacon leltem rá ezekre a csodákra
A paprika csípősségét a Scoville-skálán mérjük, kidolgozója, Wilbur Scoville amerikai kémikus után. A Scoville-skála azt méri, hogy egy adott paprika egységnyi mennyiségű oldata hányszoros higításban veszti el csípősségét. Így a nem csípős, édes paprika Scoville értéke (SHU) nulla, hiszen hígítatlanul sem csípős. A 100 000 SHU érték azt jelenti, hogy a vizsgált paprika oldata százezerszeres hígításban vesztette el erejét. Amint látjátok a skála csúcsa a 16 milliós tiszta kapszaicin, amelyet nem lehet természetes formában megtalálni. A csúcsok csúcsa a Carolina Reaper és a Dorset Naga. Volt már mindkettőhöz szerencsém!

Érdemes nagyban megnézni a fent található táblázatot, amelyet a helyszínen fotóztam le.


A paprikafélék a Capsicum nemzetségbe, és a burgonyafélék családjába tartozó növények. A latin elnevezés is utal a legjellemzőbb tulajdonságukra, a "capsis" annyit tesz: csípés.

HOGYAN HATÁSTALANÍTSD?
Rengeteg tejjel vagy tejföllel! De sajnos fontos tudni, hogy vizet hiába iszunk, nem fog segíteni!


Végül megmutatom Nektek azt a 3 terméket, amely abszolút favorit nálunk! Figyelem! Fokozottan "tűzveszélyes" termékek!😈😊


 

Szöveg forrása: http://kertesz.blog.hu



Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések