Görög görög saláta / Horiatiki saláta
A korábbi bejegyzésben az olívabogyóról és az olívaolajról esett szó. Most egy igen autentikus salátát hozok nektek Krétáról. Az egész országban fogyasztják néhol egy-két kis módosítással. Például én még soha nem ettem zöld paprikával gazdagított változatot, de Kréta szigetén csak és kizárólag így lehetett kapni.
Tisztességes és eredeti neve ennek a salátának a Horiatiki saláta. Magyarra fordítva parasztsalátának aposztrofálnánk. Előételként fogyasztják általában ezt az ételt.
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítési idő: 10 perc
4 db közepes paradicsom
1/2 db kígyóuborka
10 dkg magozott zöld olívabogyó
1 db közepes lilahagyma
15 dkg feta sajt
1 db zöld kaliforniai paprika(opcionális, csak a krétai változathoz)
1 tk. szárított oregánó
frissen őrölt fekete bors
só
6 ek. olívaolaj
➽ Általában minden hozzávalót felkockázunk a salátához, de ez ízlés és szokás kérdése. Én a klasszikus változatot készítem minden esetben paprika nélkül. A paradicsomot, uborkát, lilahagymát felkockázzuk nagyobb darabokra.
➽ Egy tálba öntjük a saláta alapanyagait, hozzáadjuk az olívabogyót, megszórjuk az egészet enyhén frissen őrölt fekete borssal, oregánóval, egy csipet sóval és körülbelül 6 evőkanál olívaolajjal. Persze ezt az adagot csökkenthetitek vagy növelhetitek ízlés szerint.

➽ Autentikusan az elkészült saláta tetejére tesznek a görögök egy ujjnyi vastag szelet feta sajtot. Megszórják egy kis oregánóval még és lecsorgatják némi olívaolajjal. Viszont mindez ízlés szerint összekockázható is.
➽ Nyári grillezésekhez, húsok mellé ajánlom ezt a salátát!
További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
vagy
