Görög görög saláta / Horiatiki saláta




A korábbi bejegyzésben az olívabogyóról és az olívaolajról esett szó. Most egy igen autentikus salátát hozok nektek Krétáról. Az egész országban fogyasztják néhol egy-két kis módosítással. Például én még soha nem ettem zöld paprikával gazdagított változatot, de Kréta szigetén csak és kizárólag így lehetett kapni. 

Tisztességes és eredeti neve ennek a salátának a Horiatiki saláta. Magyarra fordítva parasztsalátának aposztrofálnánk. Előételként fogyasztják általában ezt az ételt. 


Hozzávalók 2 személyre: 

Elkészítési idő: 10 perc

4 db közepes paradicsom

1/2 db kígyóuborka
10 dkg magozott zöld olívabogyó
1 db közepes lilahagyma
15 dkg feta sajt
1 db zöld kaliforniai paprika(opcionális, csak a krétai változathoz)
1 tk. szárított oregánó
frissen őrölt fekete bors

6 ek. olívaolaj

➽ Általában minden hozzávalót felkockázunk a salátához, de ez ízlés és szokás kérdése. Én a klasszikus változatot készítem minden esetben paprika nélkül. A paradicsomot, uborkát, lilahagymát felkockázzuk nagyobb darabokra.


➽ Egy tálba öntjük a saláta alapanyagait, hozzáadjuk az olívabogyót, megszórjuk az egészet enyhén frissen őrölt fekete borssal, oregánóval, egy csipet sóval és körülbelül 6 evőkanál olívaolajjal. Persze ezt az adagot csökkenthetitek vagy növelhetitek ízlés szerint.  



➽ Autentikusan az elkészült saláta tetejére tesznek a görögök egy ujjnyi vastag szelet feta sajtot. Megszórják egy kis oregánóval még és lecsorgatják némi olívaolajjal. Viszont mindez ízlés szerint összekockázható is. 

➽ Nyári grillezésekhez, húsok mellé ajánlom ezt a salátát! 


További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések