Mézes-joghurtos fejes saláta


Én előszeretettel rakom a kosaramba ezt az egyszerű, de annál értékesebb zöldséget. Mivel a recept 5 perc alatt összeállítható, így egy kicsit mesélek magáról a növényről.

SALÁTA TÖRTÉNELEM:
Meg fogtok lepődni, de a keszegsaláta - amely hazánkban megtalálható gyomnövény- az őse a mai fejes salátának.
Manapság a mindenhol vásárolható növényt Európában a görögök terjesztették el. Ők pedig az egyiptomiaktól honosították meg. A magyarok a 17. század óta ismerik és fogyasztják ezt a zöldséget!

EGY KIS NÖVÉNYTAN:  
A fejes saláta a fészkesek családjába tartozó növény. Gyökerei mélyen hatolnak a talajba. A hónap közepétől már mi is elvethetjük kertünkbe. 
Levelei szorosan egymásra borulnak és így alkotnak fejet. Külső levelei erőteljes zöldek, a belseje pedig világosabb!
Nagyon jó karotin, B- és C vitamin forrás. Igazi idénye márciustól júniusig tart. A nagy hipermarketek állandó kínálatában megtalálható zöldséget fóliasátorban termesztik. Ennek vitamintartalma kevésbé intenzív,mint a szabadföldi társainak.

Nem én találtam fel ezzel a recepttel a spanyol viaszt. Sokan-sokféleképpen készítik otthon. Én Márti nővéremtől tanultam a receptet.

Hozzávalók 1 db salátához:
1 ek. méz
3 dl joghurt
3 ek. citromlé
1/2 ek. mustár
1 db fejes saláta

A salátát alaposan megmosom és nagyobb darabokra vágom.

A joghurtot, mustárt, mézet, citromlevet egy külön tálban összekeverem. Ezt az öntetet igazából saját ízlésünkre alakíthatjuk egy kicsit több mézzel, citromlével, kevesebb mustárral...Nekem a fenti arányok váltak be.

Ezután már csak meg kell locsolni a friss, zöld leveleket és azonnal fogyaszthatjuk! Egy kicsit eltértem a hagyományos vonaltól ezzel a salátával. Én sokkal jobban szeretem így! Diétázók és cukorbetegek étrendjébe is beépíthető! Könnyű húsételek mellé ajánlom! Holnap hozok is Nektek egy nagyon finom családi receptet!


Népszerű bejegyzések