Nemzeti zászlók március idusára - avagy hájas tészta paradicsomos, fokhagymás, kapros-juhtúrós töltelékkel


1848. március 15. a forradalom és a szabadságharc kezdete. Történelem tanulmányainkból tökéletesen jól ismerjük a nap eseményeit: Petőfiék találkozását a Pilvax kávéházban, a Landerer nyomdában kinyomtatott 12 pontot, a Nemzeti dalt. Büszkék lehetünk, hogy talpra mertek állni akkor és ott a hazafiak és mertek lépéseket tenni az almaként romladozó rendszer ellen. 

De  most nem szeretnék rendhagyó történelem órát tartani senkinek sem. Nem erről szól a blog, habár szívemnek kedves a múltbeli kutatás. Most egy sós süteménnyel leplek meg benneteket, melyet próbáltam autentikus magyar összetevőkből megalkotni. 

Hozzávalók 4 db 15x 10 cm-es zászlóhoz: 

25 dkg hájas tészta vagy vajas tészta
15 dkg juhtúró
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
2 tk. kapor
3 ek. tejföl 

liszt a nyújtáshoz

A hájas tésztát a következő módon készítem el: http://boldogkukta.blogspot.hu/2012/02/hajas-teszta-alaprecept.html

Ebből 25 dkg-ot lisztezett deszkán kinyújtok 0,5 cm vastagságú téglalapra, majd négy darab minimum 15x10 cm-es alapot vágok ki. 

Ezek oldalát behajtom egy kicsit, hogy a későbbiekben az olvadó túró ne csorogjon ki sütés közben. 

Paradicsomokat megmosom és feldarabolom kisebb szeletekre. 

10 dkg túrót, 2 gerezd reszelt fokhagymát egy csipet só és 2 ek. tejfölt szép krémesre keverek. 

Majd 5 dkg túrót, 1 ek. tejföllel, egy csipet sóval és 2 tk. kaporral kavarok be. 

Más dolgunk nincs, mint a fehér túróval bekenni a téglalapok belsejét, erre egy sor paradicsomot halmozni, majd kihagyni egy fehér csíkot és végül a zöld kapros túróval befejezni. 

20 perc alatt előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. A végeredményt frissen, melegen érdemes fogyasztani, de kihűlve sem rossz. Vegetáriánusoknak vajas tésztával ajánlom ezt a sós süteményt.


Ha minden alapanyag a rendelkezésünkre áll, akkor körülbelül 30-40 perc alatt már az asztalra is varázsolhatjuk ezeket a zászlókat. Természetesen több opció létezik a színek kialakítására. Használhatunk paprikát, spenótot, tejfölt. Csak a kreativitásunk szab határt.

Jó sütögetést kívánok mára!




 Egy röplap a 12 ponttal
Kép forrása: Wikipédia

Népszerű bejegyzések