Sajtos - tejszínes rakott pulykamell
Imádom ezt a sajtos-tejszínes rakott húst. Már azt illata ellenállhatatlan amikor kiveszem a sütőből. Igazi családi recept. Ha lehetne, minden alkalommal ezt kérném, amikor hazamegyünk. Nem mondom, hogy egy költséghatékony étel, de megkóstolva minderről elfeledkezünk. Hidegen vagy melegen egyaránt ajánlom figyelmetekbe ezt a finomságot!
1 kg pulykamell (helyettesíthető csirkemellel)
40 dkg reszelt sajt (Gouda v. Trappisat v. Eidami)
5 dl tej
5 db tojás
10 gerezd fokhagyma
5 dkg zsemlemorzsa
20 dkg liszt
5 dkg vaj vagy margarin
1 tk. só
5 dl tejszín
- A pulykamelleket vékony szeletekre szeljük és zúzott fokhagymás tejben, mindössze egy teáskanál sóval megszórt húsokat minimum 2 órát pihentetjük. Felhasználást megelőző este is bepácolhatjuk. Nem lesz semmi baja. A sajt miatt minimális sót használok, de akik sósabban esznek még egy fél teáskanálnyit adjanak a fentiekhez.
- Előkészülünk a panírozáshoz: Lisztet mérünk az első tányérba , a tojásokat a másodikban felverjük és egy harmadikba a sajtot lereszeljük.
- Egy tűzálló tálat vajjal vagy margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával beszórunk. Nagyobbat válasszunk, mint ami szükséges, hogy a tejszín sülés közben ne forrjon ki.
- A pulykamelleket kivesszük a tejből, lecsepegtetjük, majd bepanírozzuk liszt-tojás-sajt hármasba egyszer.
- A szeleteket egymásra rétegezzük a tűzálló edényünkben. Végül meglocsoljuk kb. 5 dl tejszínnel.
- Ezután irány a sütő. Kb. 45 perc alatt közepes lángon szép barnára sütjük a rakott pulykamell tetejét.
- Tálalás előtt egy kicsit hagyjuk hűlni és könnyebben szelhető lesz, mivel a sajt ekkor már elkezd dermedni és még jobban összefogja a húsokat.
TIPP: Még ízletesebb, ha háromféle sajtos vegyítünk: 15 dkg füstölt sajt, 5 dkg márvány sajt és 20 dkg gouda sajt!
A tegnap ajánlott mézes joghurtos salátával együtt mennyei ebéd!
Jó étvágyat kívánok mindenkinek :-)