RETRO újratöltve - Interjú Csigó Zitával




Ahogyan már előző bejegyzésemben írtam kedd óta kapható a Retro újratöltve című könyv három tehetséges fiatal munkájának gyümölcseként. Csigó Zita, Kocsis Bálint, Szalisznyó Tibor megidézte gyermekkorunk kedvenc ízeit régi és modern köntösbe bújtatva, hogy majd mi is továbbadhassuk az utókornak azokat.
Általában a friss-ropogós bekötött papírlapokkal találkozhatunk a könyvesboltok polcain és nem pillanthatunk bele az éjszakába nyúló fotózások részleteibe, a szakácsok kemény munkájába, a szerzők gondolataiba és a könyv születésébe.  Ezen most változtatok egy kicsit. 
Csigó Zita szerzővel, fotóssal és ötletgazdával beszélgettem hármójuk munkájáról.


  • Kik a szerzők? Mesélj kérlek a stábról röviden!
Sok éve foglalkozom ételfotózással, jelenleg szakácskönyveket illusztrálok több kiadó felkérésére. Saját rovatom van a Polgári Otthon magazinban (gasztro), az Elixír magazinban (gasztro), a Turista Magazinban (gasztro), fotózom és szerkesztem a Fahéj magazint, illetve reklámokon, élelmiszer csomagolásokon és több naptárban is lehet találkozni a fotóimmal. Ha éppen nem gasztro, akkor dekort, DIY-t készítek és fotózom, illetve cégek megkeresésére enteriőr stylingolok.

Szalisznyó Tibi jelenleg A Funky Pho vietnami ételbár szakácsa. Ez az étterem lett a "2014-es év street foodja" a Gault&Millau Étteremkalauznál. Emellett a Fahéj magazin állandó munkatársa, melyben időről-időre izgalmas receptekkel örvendezteti meg az olvasókat!

Kocsis Bálint szakács a festői környezetben lévő Balatonfői Yacht Club konyháját vezeti. Izgalmas ízekkel és tematikus vacsorákkal várja az éhes vendégeket. Emellett az ízletes tartósítószer mentes CSIKOS lekvárok szülőatyja.


  • Mi a könyv témája?
A könyv témája a nosztalgikus gyerekkor és a mai kor modern gasztronómiájának ötvözete. Egy könyv, amelyben megelevenedik a múlt, ezzel párhuzamosan pedig a klasszikus, régi ízek újragondolása elvezet a XXI. század gasztronómiájába.
Klasszikus retro ételeket vettünk alapul 8 fejezetben (levesek és előételek, tészták, frissensültek, szaftosak, halak, menza étlap, vegetáriánus ételek és köretek), és minden retro ételt megreformáltunk, a mai egészségtudatos, modern, izgalmas, vibráló, fúziós vonalhoz igazítottunk. A könyvben 49 ilyen ételpár található, illetve az egyikhez még tartozik egy nagyon különleges változat is, amit csak UFO-ként emlegetett a stáb. Tehát 99 receptet tartalmaz a könyv.

Aki ismeri a munkáimat, az tudja, hogy a szép fények mellett nálam a styling is első helyen áll. Úgyhogy nem csupán egy receptes könyvet kap majd az olvasó, hanem egy sok-sok hangulatképpel fűszerezett kiadványt. A fotózáshoz rengeteg autentikus retro tárgyat összegyűjtöttem ismerősöktől, barátoktól, sőt a Táskarádió Eszpresszó berendezésének egy része is a stúdiómban vendégeskedett egy ideig. További fűszer a könyvben, hogy régi, archív, fekete-fehér fotókból is gyűjtöttem egy csokrot, majd a helyszíneket, témákat újrafotóztam.


  • Miért éppen a retro?
  A Fahéj kapcsán kaptam egy megkeresést az I. P. C. Kiadótól (konyvtunder.hu) egy könyvsorozatra, a téma akkor még nem volt fixált. Retro újratöltve címmel viszont egy 1 oldalpárnyi anyag (hasonló szerkezetben) éppen akkor jelent meg a nyári Fahéj magazinban, a kiadó vezetője pedig nagy fantáziát látott benne.
  • Mi a kedvenc ételed ebből a könyvből?
Nagyon sok van! 2 kedvenc ételpár: lecsó- új lecsó, káposztás rétes – szilvás lila káposzta pie vörösborral, áfonyával.
  • Kinek ajánlod?
Azoknak, akik nosztalgiázni szeretnének, és egyben nyitottak az újra. És azoknak is, akik fiatalabbak, és esetleg még nem is életek a nagy retro évtizedekben, de érdekli őket a téma. 
  • Mesélj egy kicsit a háttérmunkáról! Hogyan született a könyv?
Ahogy korábban is mondtam, a téma fixálása után óriási gyűjtőmunka következett. Aki járt már nálam, az tudja, hogy rengeteg kellékem van, ezres nagyságrendű. Viszont nem mondhatnám, hogy a retróra épül! Persze, pöttyös terítőm és babos kendőm még akadt, de a többi tárgyat be kellett szerezni. Akkoriban ha valaki a privát Facebookos üzenőfalamat nézte, olyan kiírásokat láthatott tőlem, hogy tiszta udvar, rendes ház táblát és bólogatós kutyát keresek. :) Az egyetem mellett, ahova jártam, volt egy törzshelyünk, a Táskarádió Eszpresszó. A hely retro bútorokkal, tárgyakkal berendezett, óriási segítség volt, hogy kölcsönözhettem tőlük mindenféle korhű darabot.
Végül lett minden: Sokol rádió és sárga műanyag medve, kristálymintás műanyag tál, régi Gazdálkodj okosan!, újság az 1970-es évekből és kisdobos emléklap. 



Augusztus legmelegebb hetében fotóztuk az első etapot. Az maradt meg, hogy meleg volt a konyhában és meleg volt a műteremben, a kettőt összekötő teraszon meg néha egy kicsit mozgott a levegő. És amikor egyetlen csokor friss petrezselyem hiányzott az egyik nap, elgondolkoztam, hogy a közeli csarnokban a zöldséges mit szólna, ha Áfás számlát kérnék. :) Esténként volt fröccs meg sör, és én nagyon jól éreztem magam a sok retrós lim-lom között. 

A fotózás ideje alatt is jártak nálam sokan ételfotós workshopon. Nagyon aranyos volt, hogy mindenki nézegette a rengeteg kelléket, amit átmenetileg bezsúfoltam a műterem melletti helységbe. És tényleg mindenki mondta, hogy „jééé, erre emlékszem, ilyenem volt” - tehát már ekkor látszott, hogy tetszik a tematika az embereknek. 

Az archív képek újrafotózása is emlékezetes volt. Végigjártam a helyszíneket, volt ami teljesen megváltozott, és volt ami felett mintha megállt volna az idő. És mivel kultikus helyszíneket ábrázoló képeket választottam, mindig volt körülöttem egy csokor turista. 



Érdekes volt, ahogy beszippantott a retro. A styling során arra törekedtem, hogy ne csak a tárgyakkal, hanem a retróra jellemző színekkel, kompozíciókkal is kiemeljem a kettős tematikát. Erős színek összepárosítása, karakteres elemek, textúrák halmozása. Azt figyeltem meg, hogy amikor a könyv készítése alatt más munkát fotóztam, azoknál is elmozdultam merészebb párosítások, erős komplementerek alkalmazásának irányába.

Több post született a háttérmunkámról a blogomon: pasztellbarokk.blogspot.hu 



  • Hol kapható a könyv és mennyibe kerül?
4999 Ft, és az ismert nagy könyvhálózatokban kapható. Elérhető természetesen a kiadó, az I. P. C. könyvek webáruházában is: www.konyvtunder.hu
  • Esetleg lesz ennek a hazai piacon formabontó összeállításnak folytatása? 
Aki a süteményes, desszertes fejezetet keres a könyvben, annak sem kell csalódnia. Tavasszal érkezik a Retro újratöltve 2. kötete Csigó Zita és Kocsis Bálint tálalásában.

Mindenki figyelmébe ajánlom ezt az igazán igényes könyvet! Karácsonyi ünnepek kiváló alkalmat adnak ennek a beszerzésére! 

A szerzők még egy receptet is megosztottak Velünk a könyvből!Próbáljátok ki!

Fotók forrása: Csigó Zita

Népszerű bejegyzések