Asztalterítés & némi etikett

Egy kicsit belefolyok a terítés rejtelmeibe így advent harmadik vasárnapján. Hamarosan itt a Karácsony és nem árt, ha tudjuk, hogy mit és hová tegyünk az asztalon. Ez a bejegyzés a Boldogság Manufaktúra esküvői oldalamon jelent meg először, onnan lehet ismerős :-)

FINGER FOOD-  
Vagyis falatkák, party falatok. Érkezéskor tálcáról kínálják általában! 
Tehát kézzel megfoghatjuk és úgy fogyaszthatjuk az apróságokat.
Ide tartoznak  a mini szendvicsek, az édes sütemények, friss szemes gyümölcsök, chipsek, spárga, osztriga...

ÉRDEKESSÉG: 
XIV. Lajos étkezett utoljára ujjaival és késsel. A villa használatát Richelieu bíboros rendelte el, mert roppantul zavarta a piszkos kézzel, mohón habzsolók látványa. A villa elterjedésének oka az ebben az időszakban viselt malomkerék méretű gallér is volt. Az asszonyok övükhöz kötve egy hüvelyben tárolták a késüket és villájukat.
Forrás: Görög Ibolya - Mindennapi maceráink című könyve


TERÍTÉS
Számtalan módja van a terítésnek és az eszközök kombinálásának. Akár országonként is változhat egy-egy apróság. Most egy általánosabb terítést mutatok be Nektek. A tányérokat szándékosan nem írom le. Minden esetben alul van egy teríték tányér és erre jön a többi. Igaz a bemutatott esetben már tányérszervízről beszélünk, tehát a fogásokat a pincér rögtön a vendég elé teszi. 

- Terítéskor a tányérokat középre helyezzük, kivéve a zsemle tányért, melyet a teríték bal oldalára rakunk.
- Az evőeszközök felrakása a belűről kifelé történik. 
- Használatuk fordítva. Étkezéskor mindig kívülről befelé haladjatok. Szándékosan így rakják fel az evőeszközöket. A fogások sorrendjében folyamatosan haladtok befelé.
- A megfelelő evőeszköz mindig arra az oldalára kerüljön a tányérnak, amelyik kezével a vendég használja.
- A kések élét mindig a tányér felé kell fordítani
- Ügyeljetek arra, hogy egy vonalban legyen mindkét oldal evőeszközei és párhuzamosak legyenek egymással
- Általánosan elfogadott, hogy a bal oldalra 3 evőeszközt ( 2 villa és halvilla), a jobb oldalra pedig 4 evőeszközt (2 kés, halkés, kanál) helyezhetünk fel
- Felülre pedig 2 db evőeszköz kerül ( új tendencia) - Desszertkanál és desszert villa
- A poharak a teríték koronái. Itt egy csokor alakzatban felrakott formációról beszélünk. Egyébként 4 felrakási formát különböztetünk meg: egyenes vonalú, csokor, félköríves, újszerű.

NÉHÁNY ILLEMSZABÁLY: 

- A textilszalvétát az ölünkbe illik helyezni, majd az étkezés végén az asztalon hagyjuk a tányér bal oldalán
 

- Leves evésekor a kanalat háromnegyedig merítsük és azt közelítsük a szánkhoz. Ne mi hajoljunk!

A képen a helyes fogást is láthatjátok és kevés levesnél a tányér megdöntését! 



- Egy villával fogyasztandó ételeknél az eszköz a jobb kézben van.
- Kés és villa együttes használatakor a kés a jobb kézben, a villa a balban van. 
- Ha étkezés közben "pihenőt" tartunk, akkor keresztbe kell tenni az evőeszközöket. 
- Ha befejeztük az étkezést, akkor párhuzamosan egymás mellé kell helyezni az evőeszközöket jobbra srégen. Itt is vannak speciális lehetőségek, amellyel "üzenhetsz", de ezt most nem taglalom.   
- A csontról késsel és villával fejtjük le a húst. Még a csirkecombról is, hacsak nincs bevonva a vége. 


Kép forrása: www.pinterest.com

Népszerű bejegyzések