Asztalterítés & némi etikett
Egy kicsit belefolyok a terítés rejtelmeibe így advent harmadik vasárnapján. Hamarosan itt a Karácsony és nem árt, ha tudjuk, hogy mit és hová tegyünk az asztalon. Ez a bejegyzés a Boldogság Manufaktúra esküvői oldalamon jelent meg először, onnan lehet ismerős :-)
FINGER FOOD-
Vagyis falatkák, party falatok. Érkezéskor tálcáról kínálják általában!
Tehát kézzel megfoghatjuk és úgy fogyaszthatjuk az apróságokat.
Ide tartoznak a mini szendvicsek, az édes sütemények, friss szemes gyümölcsök, chipsek, spárga, osztriga...
Ide tartoznak a mini szendvicsek, az édes sütemények, friss szemes gyümölcsök, chipsek, spárga, osztriga...
ÉRDEKESSÉG:
XIV.
Lajos étkezett utoljára ujjaival és késsel. A villa használatát
Richelieu bíboros rendelte el, mert roppantul zavarta a piszkos kézzel,
mohón habzsolók látványa. A villa elterjedésének oka az ebben az
időszakban viselt malomkerék méretű gallér is volt. Az asszonyok övükhöz
kötve egy hüvelyben tárolták a késüket és villájukat.
Forrás: Görög Ibolya - Mindennapi maceráink című könyve
TERÍTÉS
Számtalan
módja van a terítésnek és az eszközök kombinálásának. Akár országonként
is változhat egy-egy apróság. Most egy általánosabb terítést mutatok be
Nektek. A tányérokat szándékosan nem írom le. Minden esetben alul van
egy teríték tányér és erre jön a többi. Igaz a bemutatott esetben már
tányérszervízről beszélünk, tehát a fogásokat a pincér rögtön a vendég
elé teszi.
- Terítéskor a tányérokat középre helyezzük, kivéve a zsemle tányért, melyet a teríték bal oldalára rakunk.
- Az evőeszközök felrakása a belűről kifelé történik.
-
Használatuk fordítva. Étkezéskor mindig kívülről befelé haladjatok.
Szándékosan így rakják fel az evőeszközöket. A fogások sorrendjében
folyamatosan haladtok befelé.
- A megfelelő evőeszköz mindig arra az oldalára kerüljön a tányérnak, amelyik kezével a vendég használja.
- A kések élét mindig a tányér felé kell fordítani
- Ügyeljetek arra, hogy egy vonalban legyen mindkét oldal evőeszközei és párhuzamosak legyenek egymással
-
Általánosan elfogadott, hogy a bal oldalra 3 evőeszközt ( 2 villa és
halvilla), a jobb oldalra pedig 4 evőeszközt (2 kés, halkés, kanál)
helyezhetünk fel
- Felülre pedig 2 db evőeszköz kerül ( új tendencia) - Desszertkanál és desszert villa
-
A poharak a teríték koronái. Itt egy csokor alakzatban felrakott
formációról beszélünk. Egyébként 4 felrakási formát különböztetünk meg:
egyenes vonalú, csokor, félköríves, újszerű.
NÉHÁNY ILLEMSZABÁLY:
- A textilszalvétát az ölünkbe illik helyezni, majd az étkezés végén az asztalon hagyjuk a tányér bal oldalán
- Leves evésekor a kanalat háromnegyedig merítsük és azt közelítsük a szánkhoz. Ne mi hajoljunk!
A képen a helyes fogást is láthatjátok és kevés levesnél a tányér megdöntését!
- Egy villával fogyasztandó ételeknél az eszköz a jobb kézben van.
- Kés és villa együttes használatakor a kés a jobb kézben, a villa a balban van.
- Ha étkezés közben "pihenőt" tartunk, akkor keresztbe kell tenni az evőeszközöket.
-
Ha befejeztük az étkezést, akkor párhuzamosan egymás mellé kell
helyezni az evőeszközöket jobbra srégen. Itt is vannak speciális
lehetőségek, amellyel "üzenhetsz", de ezt most nem taglalom.
- A csontról késsel és villával fejtjük le a húst. Még a csirkecombról is, hacsak nincs bevonva a vége.
Kép forrása: www.pinterest.com