Aszalt paradicsomos kenyér cserépben
Ismét egy különleges kiegészítője lehet a karácsonyi menünek ez a cserépben sült kenyér. Igazi meglepetés és mutatós finomság az asztalon.
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
8 db aszalt paradicsom összedarabolva
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 db 11 cm átmérőjű cserép
1. Az élesztőt megkelesztem a langyos vízben egy pici cukorral együtt, majd a kenyérsütő üstjébe öntöm.
(Kézzel is össze lehet dagasztani. Akkor a lisztet egy deszkára öntöm, a közepébe egy kis mélyedést kanalazok és ott megkelesztem a vízzel és pici cukorral a élesztőt. Majd a többi alapanyagot hozzáadom és kézzel simára, ruganyosra dagasztom.)
(Kézzel is össze lehet dagasztani. Akkor a lisztet egy deszkára öntöm, a közepébe egy kis mélyedést kanalazok és ott megkelesztem a vízzel és pici cukorral a élesztőt. Majd a többi alapanyagot hozzáadom és kézzel simára, ruganyosra dagasztom.)
2. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadom és szép simára kidagasztom.
3. Majd kétfelé osztom a tésztát és pici cipót formázva beleteszem a kimosott cserépbe.
4. Hagyom megkelni, hogy kiemelkedjen a cserépből.
5. Forró sütőben 30-40 perc alatt ilyen szép aranybarnára sütöm.
6. Ételek mellé cseréppel együtt tálalom. Igazi élvezet a friss, illatos kenyérdarabokat kitépkedni a cserépből.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
TIPP 1: Sütőpapírral kibélelhetjük a cserepet, hogy könnyebben kiszedhessük.
6. Ételek mellé cseréppel együtt tálalom. Igazi élvezet a friss, illatos kenyérdarabokat kitépkedni a cserépből.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
TIPP 1: Sütőpapírral kibélelhetjük a cserepet, hogy könnyebben kiszedhessük.
TIPP
2: Ha nincs kéznél aszalt paradicsom, akkor friss paradicsomot
szeleteljünk fel átlagos vastagságú szeletekre. Szórjuk meg egy csipet
sóval és tegyük a sütőbe sütőpapírral kibélelt tepsiben. Alacsony lángon
1-2 óra alatt szárítsuk meg. Nem kell tökéletesen száraznak lenni,
ezért csak ajánlottam csak néhány órát.
Nem csak finom, de igazi dísze lesz az asztalnak!