Rozmaringos kenyér befőttes üvegben sütve


Azért most örömmel feliratkoznék a peches háziasszonyok listájára. Lassan az erkélyen rőzsével, tüzet rakva fogok főzni. Érdekes finomságokról láthattok majd képeket :-) A hétvégén a mikrónk elfüstölt, de úgy szó szerint, a kenyérsütőm haldoklik, melyről rozoga nyikorgás és fülsüketítő sípolás tesz tanúbizonyságot! A kis makacs indulni sem akar mindig elsőre. És a hab a tortán, a tűzhelyünk egy tartós epilálásban segített, amikor úgy döntött, hogy egy nagy lángcsóvával megajándékoz :-)) Na akkor kevésbé vigyorogtam.  Már csak fetrengeni tudok a nevetéstől! Így a januárt laza kis hármas beruházással indítjuk és ha ingünk és gatyánk is rámegy a háztartási eszközökre, azután  a közeli erdőbe kell kijárnom vadászni, gyűjtögetni, ahogyan ősanyáink tették :-) Viszont ennek is meglenne a varázsa! Majd elfelejtettem: mindezt a bekrepált vakuval rendelkező fényképezőgépemmel meg is örökítem :-) Ebben a hónapban sikeresen leamortizáltam néhány "apróságot" :-) Valaki egy extrán jól fizető munkahellyel megajándékozhatna :-)

De most még működik a sütő :-))), így egy kis rozmaringos üvegben sült kenyérrel megkoronázhatjátok az ünnepi reggelit vagy éppen a karácsonyi vacsoránál szeletelt kenyér helyett ezt tálalhatjátok fel a családnak.

Én egy darab 2 dl nagyságú üvegbe tettem körülbelül 8 dkg-nyi kenyér vagy bagett tésztát. Ennek receptjét belinkeltem Nektek, korábban már olvashattátok.

Hozzávalók 1 darabhoz:
1 db befőttes üveg 2 dl-es
8 dkg nyers bagett tészta
1 tk. frissen aprított rozmaring
1 db zúzott/reszelt fokhagyma

1. A kenyérsütőben kidagasztom a tésztát és hozzáadom a fokhagymát és a rozmaringot akkora mennyiségben, ahány emberre készítem.

2. Ha jól kidagasztottam a tésztát ( szép sima és ruganyos), akkor egy 8 dkg nagyságú tésztagombócot a befőttes üveg aljába teszek és hagyom megkelni, úgy hogy az üveg tetejénél kifusson.

3. Ekkor egy hegyes ollóval keresztet csippentek a tetejébe. Most a rozmaring csak díszítés. Egyébként eléggé megsülne, ha rajtahagynám. 

4. Irány a közepes fokozaton előmelegített sütő és körülbelül 30, maximum 40 perc alatt ilyen szép aranybarnára sütöm. Nem lesz egyáltalán nyers a tészta. 

5. Egyenesen az üvegből ki lehet tépkedni a tésztát vagy ha ügyesek vagyunk, akkor egyben ki is tudjuk szedni a puffancsot :-)

Legyen vidám napotok!





Népszerű bejegyzések