Gombás polenta/ puliszka
A főétel köretéről olvashattok most egy kicsit. Gombás polenta vagy puliszka. Egyre megy, csak ez egyik Olaszországban, a másik Magyarországon hallgat erre a névre.
20 dkg kukoricadara
5 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj/ margarint + pici a gomba sütéséhez
3 db gomba
2 tk. só
2 tk. só
1. Nem feltétlenül így kellene elkészíteni, de én így szoktam. Bocsánat a konyhai barbárkodásért :-) A kukoricadarát összekeverem az összes tejszínnel és felrakom főzni.
2. Hozzáreszelem a két gerezd fokhagymát és hozzáadok 2 teáskanál sót.
3. Addig főzöm, amíg meg nem dagad a kukoricadara és jó krémes nem lesz.
4. Ilyenkor keverem bele a vajat/margarint.
5. A gombát közben megpucolom és felkockázom, majd egy kicsit megpirítom egy kevés margarinon egy serpenyőben.
6. Hozzákeverem a gombát a puliszkához és hagyom egy kicsit hűlni (maximum 5 perc), hogy formázni tudjam . Aki ügyes, az két vizes evőkanállal szép galuskákat tud szaggatni a tányérra. Most én a kevésbé ügyes kategóriába tartoztam :-)
Vagy kiöntitek egy tálba a puliszkát, hagyjátok megszilárdulni és akár csillag alakú kiszúróval mutatós köretet kínálhattok a hús mellé.
Legyen szép estétek!