Rózsaborsos marhasült barnamártással

A karácsonyi menü újabb gyöngyszemét gusztálhatjátok meg :-) Nagyon, nagyon ízletes falat.

Hozzávalók  a húshoz kb. 4 személyre
1 kg felsál
3 ek. dijoni mustár/ mustár
2 tk só
2 tk. rózsabors
2 db babérlevél
2 db szegfűszeg
2 db feketebors
4 gerezd fokhagyma
2. ek. disznózsír
5 dl víz

Első lépésben végy egy szép darab húst:-)Nekem olyan szerencsém van, hogy a legjobb helyről, otthonról kapom tiszta és rendezett környezetből. Így nem kell a származása miatt aggódnom. Azt tudom javasolni, hogy látogass meg egy vidéki piacot, olyat ahol hentes is van és ott vásárolj. Nem csak az árak kedvezőbbek, de sok esetben igényesebbek is. A legjobb, ha van falusi ismerősötök és rögtön az őstermelőtől tudtok friss húst vásárolni! Szóval mosd meg a felsálat, majd szárítsd meg papírtörlővel a hús külsejét, hogy szép barna legyen a serpenyőben való sütéskor. Ez minden esetben érvényes, ha húst akarsz sütni.






A serpenyőben 2 evőkanál zsírt olvassz fel, majd kezd el sütögetni a hús minden oldalát szép aranybarnára.






Sütés ideje alatt fogd a fűszereket a fokhagyma, babérlevél, mustár kivételével és tedd egy mozsárba a sóval  együtt. Ha nincs otthon mozsarad, akkor egy zacskóba szórd a hozzávalókat és egy nyújtófával vagy klopfolóval zúzd össze azokat.
Ha elkészül a hús, akkor masszírozd be minden oldalát mustárral és szórd meg szintén minden részét a mozsárban található fűszerkeverékkel. 
Tedd egy tűzálló edénybe, rakd mellé héjastól a négy gerezd fokhagymát és a két darab babérlevelet. Majd öntsd rá a szaftot, ami a serpenyőben maradt és 5 dl vizet is önts alá.
Fedd le alufóliával és a sütő 4-es fokozatán 1,5 órát süsd lefedve, Majd 30 percet fedetlenül, hogy minden oldala szép barna legyen. Ekkor öntsük az alatta lévő szaftot egy edénybe.
Amikor megsült a finomság, akkor vegyük ki a sütőből és fedjük be alufóliával és 20 percet hagyjuk pihenni.
Mialatt pihen a hús, készítsd el a barnamártást. 

Hozzávalók kb. 4 dl-hez:
Kb. 2 dl húslé
2 dl víz
2 dkg vaj
1 ek. liszt
4 db fokhagyma a héjából kinyomva

Olvaszd fel a vajat, add hozzá a fokhagymát, a lisztet és egy picit pirítsd meg ezeket.
Majd öntsd fel a húslével és a vízzel, majd főzd sűrűre, de még folyós állagúra. Nagyon finoman kiütközik a borókabogyó pikáns íze és a fokhagyma. Minden esetben jó, ha felhasználjuk a hús szaftját, levét. Kár lenne hagyni elveszni ezt a finomságot. 

Hamarosan a gombás polenta készítését osztom meg Veletek! A héten még az édesség jön és ki is pipálhattunk egy menüsort! 

Legyen szép estétek! 


Népszerű bejegyzések