Levendulás aranygaluska citromsodóval konzervdobozban sütve
Kedves konyhában tüsténkedő Társaim! Most nagyon elment az eszem, joggal mondhatjátok. De nem baj, kell ilyen is. Süt a nap, kék az ég. Egy kicsit újragondolt, ízig-vérig nyárra emlékeztető magyar finomságot készítettem Nektek.
5 + 5 dkg margarin
50 dkg liszt
3 db tojássárgája
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
csipet só
10 dkg darált dió
3 dkg szárított vagy friss levendula
Hozzávalók a sodóhoz:
3 dl tejszín
1 dl citromlé
3 db tojás
2 citrom reszelt héja
10 dkg kristálycukor
2 ek. liszt
Tészta készítése:
- A liszttel összedolgozzuk a fentiekkel, majd 5 dkg margarinnal, a tojássárgákkal, cukorral és sóval.
- 1 órát pihentetem meleg helyen a tésztát.
- Lisztezett gyúródeszkán kicsi pogácsaszaggatóval (ennek hiányában pálinkás pohárral) félköröket szaggatok.
- A konzervdobozt kikenem bőségesen olvasztott margarinnal, majd egy réteg tészta, erre bőséges olvasztott margarin, egy kevés levendula, dió és cukor. Ezeket így rétegezzük, de nem a doboz tetejéig, csak kb. 2/3-ig.
- Fél órát hagyjuk a konyhában pihenni és előmelegített sütőben, közepes fokozaton aranybarnára sütjük.
Sodó elkészítése:
- Elsőre megjegyzem, hogy valaki vagy szeretni vagy utáni fogja ez édességet, mert elég karakteres az íze a levendulának és a citromnak együtt. Ezt tompíthatjuk egyszerű vanília öntettel, de egy kicsit később a hagyományos változatot is közzéteszem majd. A lisztet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal.
- Majd a cukort, citromhéjat, a citromlevet is hozzáadom.
- Addig főzőm, amíg sűrűsödni nem kezd. Én nem szeretem túl sűrűn, ezért nem is főzöm agyon.
- Tálaláskor egy kis szárított levendulával dekorálom még a finomságot!
Ha a tényeket nézzük velejéig magyar csemege ( kivéve a citromot,ez azért megbocsájtható:), de ott a tihanyi levendula, nagyanyáink által készített aranygaluska. Csak egy picit új köntösben!
A 150. bejegyzésnél tartok ma, az idő mesés, már csak egy főzőcskézéssel, írogatással, fotózgatással kapcsolatos munkát kellene zsebre tenni, amit szívvel-lélekkel művelhetek. Az üzleti élet már kevésbé vonz!
Csak pozitívan!:-) Nektek is ezt tanácsolom!