Juhtúrós-citrusos pite hájas tésztával


Már régóta láthatjátok, hogy lelkes hájas tészta rajongó és készítő vagyok. Most ismét ehhez az alapanyaghoz nyúltam. De ne rémüljenek meg a rohanó-dolgozó anyukák sem! A bolti vajas tészta is megteszi idő hiányában. Igaz én egy nagy adagot elkészítek a hájas tésztából, majd lefagyasztom. Amikor kell, akkor csak előkapom a fagyasztó mélyéről, kiengedem és máris használom. Azért szeretem ezt a tésztát ennyire, mert teljesen természetes alapanyagokból saját kezűleg állítom össze. Nincs benne kétmillió "E" adalék és semmiféle tartósító hókuszpókuszon nem megy át a tészta. 

3 db narancs
1 db citrom
25 dkg juhtúró (helyettesíthető sima tehéntúróval)
4 db tojás
10 dkg cukor
1 ek. vaníliás cukor
4 ek. liszt
3 dl tejszín
10 dkg hájas tészta (vajas tésztával is helyettesíthető)
liszt a tészta nyújtásához

Első lépésben lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát maximum 0,5 cm vastagságban. Nagyobb kört készítek, mint a forma. Túl kell, hogy lógjon a sütőtálunkon, hogy sütés közben legyen miből összehúzódnia.  Feltekerem a tésztát a nyújtófára és a pités tál tetejére hajtom. Szépen eligazgatom, levágom a felesleget, villával megszurkálom a tésztát és a következő lépésben a tölteléket készítem el.

A citromot és a narancsokat megmosom, majd a héjukat lereszelem egy tálba. Ezután megnyomkodom még egészben a gyümölcsöket (tenyérrel hengergetem a deszkán, hogy több leve legyen), majd kettévágom és a tálba facsarom.

Hozzáadom a cukrot, lisztet, tejszínt, túrót, tojások sárgáját és robotgéppel simára keverem.

A tojások fehérjéből egy evőkanál vaníliás cukorral kemény habot verek és óvatosan beleforgatom az előző túrós keverékbe.

Ezután beleöntöm tésztával kibélelt tálba a folyékony krémet és előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütöm.

Ne ijedjen meg senki! Először felpúposodik, majd kihűlve szépen a tésztába lapul. 1 órát minimum hagyni kell hűlni!

Kicsit különleges, kicsit hagyományos! A két vonal keveredik egyetlen süteményben!

Jó szívvel ajánlom a savanyú ízeket kedvelőknek!

Legyen szép napotok!

Népszerű bejegyzések