Csajos őszi pite
Az utóbbi időben valahogy mindig a piték és a bélesek bűvöletében forgok. Lesz egy spéci-régi-takarékos mákos béles recept a Fahéj magazin téli számában (csak, hogy egy kis beharangozó is legyen). Annyira jól sikerült, hogy szinte minden héten megkívánom mostanság! És a vicc, hogy a mákot kevésbé szerető Férjem is örömmel habzsolja minden szeletkéjét! Apicius nevezetes római szakácskönyve
Tészta 20 cm-es piteformához:
25 dkg liszt + a nyújtáshoz
10 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
1 tojás
1 ek. cukor
1,2 tk. só
0,5 dl hideg víz
Töltelék:
10 dkg körte
10 dkg alma
20 dkg szőlő
10 dkg szilva
1 kk. fahéj
1 ek. cukor
- A lisztet és a puha vajat elmorzsoljuk.
- Majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a sót, végül a hideg vizet.
- Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk és zacskóba rakva 1 órát pihentetjük a hűtőben.
- Közben a körtét, almát kimagozzuk és cikkekre vágjuk (nem hámozzuk).
- A szőlőt megmossuk és lecsepegtetjük.
- A szilvákat is félbevágjuk és kimagozzuk.
- A gyümölcsöket egy tálba öntjük kicsit megcukrozzuk és fahéjjal megszórjuk és összekeverjük.
- A piteformát vajjal kikenjük vékonyan.
- A hűtőből kivett tésztával gyorsan dolgozunk. Két egyenlő részre vágjuk és lisztezett deszkán kb. fél cm vastag lapokat nyújtunk.
- Az első lapot lisztezett nyújtófára feltekerjük és a sütőtálunk aljába rakjuk (az oldalára is lógjon rá), majd ráöntjük az összes gyümölcsöt.
- Végül a második lappal befedjük a az egészet.
- A széleket gondosan eligazgatjuk és a pite közepén a tésztát négy 3-4 cm-es vonalban bevágjuk, hogy a gőzök szabadon távozhassanak.
- TIPP: A második lapot süteménykiszúróval is kilyukaszthatjuk. Pl. szívecskéket vághatunk a tésztába.
- Közepes lángon kb. 30 percig sütjük.
- Miután kivettük a sütőből a tésztát hagyjuk egy kicsit hűlni.
- Porcukorral meghintve vagy vaníliasodóval tálalhatjuk, de véleményem szerint nélkülük is kiváló desszert. Én azért szeretem, mert istenien szaftos, de mégis roppan könnyű.
Jó étvágyat kívánok hozzá.